Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Zainstalowalem fPLeasy w wersji f168 (komfort zostaje duzo miejsca na dyskietce). wszystko bardzo ładnie i pewnie chodzi (zadnych zastrzezen), jest natomiast problem z tablicą ogloszen opisana przez Dekanexa. Mianowicie poniewaz port 82 jest przeznaczony do administrowania (i chyba nie mozna z niego skorzystac) odpalam thttpd dla portu 90 (wwz) i 84 (wwa). Tablica się zglasza ale kiedy wybieram danego uzytkownika nie odbywa się przekierowanie i otrzymuje komunikat"ipfadm: socket creation failed: Operation not permised. jak to rozgryzc moze do plikuRC_Users cos dopisac ale za bardzo nie mam konceptu. Nie chodzi to rowniez na fPLeasy standardowej (1,4 MB). natomiast pieknie chodzi na wersji angielskiej dla SDI 0.2.7 gdzie tez port 82 byl dla administrowania (i dlatego za bardzo nie wiem gdzie jest blad)
Prosze o pomoc - warto by to miec - wszystko by bylo na jednej dyskietce a tak trzeba przeladowywac i wkladac druga.
Z gory dzieki za pomoc

Tytuł:
Honorowy Admin

Na początek ostrzeżenie, wersja 1.68 jest znacznie zmieniona w stosunku do oryginału, stąd mogą być problemy z rozmaitymi dodatkami i nikt nie ponosi za to odpowiedzialności.
Natomiast kwestia tablicy ogłoszeń nie powinna być problemem, port 82 nadal służy do administracji tak jak w wersji standard. Problemem może być jedynie umieszczenie tam plików (bo to działa z ramdisku), ale można pliki umiszczac w innym katalogu i poleceniem w rc_user montować je przy starcie.

Dziekuje za odpowiedz
Przyjmuję twoje uwagi co do wersji fPLeasy wersji na dyskietce 1,6 MB, ale testuje ja juz kilka dni - Justice, blokowanie, Pane, uzytkownicy Online, chodzą w porzadku i stabilnie. Co natomiast do tej nieszczesnej tablicy, to problem chyba tkwi chyba jednak w firewall-(NAT). Na ram dysku po odpaleniu thttpd chyba one sie przenosza (sprawdzalem ale nie jestem pewny sorry robilem to bardzo szybko). Ten komunikat ipfadm mam wrazenie cos tam sugeruje (przy porcie 84 ). Moze jest on standardowo zmkniety i trzeba go otworzyć. Na poprzedniej wersji fPleasy tez mialem ten problem i mimo ze montowalem pliki w innym katalogu (wwb), bylo to samo, chyba ze zle je podmontowalem. Mam prosbę jak bys mogl podać jak to najlepiej zrobić (montowanie - bo skleroza w wieku po piecdziesiatce juz bije) bede bardzo wdzieczny, bo sprawa zeby uzyskac na jednej dyskietce podstawowe rzeczy dla administracj bylaby OK.
Pozdrawiam FREDI

Tytuł:
Honorowy Admin

Toż napisałem, że można wykorzystać port 82 tak jak w opisie Dekanexa, nie trzeba kombinować z portem 82.
Plików się nie montuje. Należy wpisać do rc_user w sekcji "Starting..." :
cp /mnt/jakistamkatalog/plik /wwa/plik
- oczywiście wszystkie potrzebne pliki tak trzeba kopiować.

Dziekuje za pomoc. Faktycznie stosujac sie do twoich rad tablica odpala się na porcie 82 i chodzi ok. Przepraszam za te wyrazenie "montowanie plikow" ale sie zasugerowalem twoja prawidlowa przenosnia, oczywiście chodzi o polecenia kopiowania umieszczone w RC_USERS (sekcji startowej), ktore powoduja ze pliki sa w ramdysku (nzwijmy to podmontowane).

Pozdrowienia

Użytkownik

dzięki FREDI za pomoc... przy okazji wypijemy browarka ... dzięki tobie sporo zmieniłem swoje freesco i też sie troche nuczyłem....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.