Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:55

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Witam wszystkich.

Chcialbym prosic o rade i odpowiedz.

Mam potrzebe postawienia servera poczty, robiacego archiwum wszystkich maili (wchodz/wychodz), na linuxie.
Jako, ze kilka routerow na freesco juz postawilem (routing + ftp + ssh + samba), wybralem ten wlasnie OS.
Czy jest oprogramowanie do freesco, ktore umozliwi obsluge kilku(nastu?) kont w zarejestrowanej domenie pocztowej, wraz z tworzeniem archiwum?

Prosze o odpowiedz oraz w miare mozliwosci, jesli istnieja takie pakiety, linki do stron z przykladowymi configami badz manualami.

Z gory uprzejmie dziekuje.

AsK

Tytuł:
Honorowy Admin

Jest taka mozliwość. Postaw exim + teapop + procmail. To właśnie procmail może różne rzeczy. Ale jeśli chodzi ci o maile na zewnętrznym serwerze, to jedyne co można zrobić to ściągac je fetchmailem na konta w eximie... ale czy to jest wyjście...

Tytuł:
Dzieki Ci za odpowiedz Macku ;D

To jest jedyne wyjscie, by poczta byla archiwizowana na serverze, ktory postawie (przynajmniej mam taka nadzieje). Ma on poprostu byc docelowym komputerem odbierajacym z internetu poczte przychodzaca na adresy domeny @(xxx).pl.

Dodatkowa sprawa jest dostep do calego tego archiwum przez sambe... W celu archiwizacji wlasnie.

Kolejna przydatna rzecza bylby log we/wy kazdej wiadomosci. I oto kolejne pytanie ;) Czy procmail potrafi rowniez to?

Jesli ktos ma jakies uwagi w kwestii oprogramowania obslugujacego taka domene pocztowa, badz jakichs ciekawych i skutecznych rozwiazan, to jestem otwarty na wszelkie wiadomosci.

Tytuł:
MODERATOR

No cóż... Z "maniakiem upora" napiszę, że wszystkie te funkcje spełni z nawiązką CG Pro... Niestety nie jest darmowy (to znaczy można go używać za darmo, jeżeli pogodzisz się z dopisywaniem tekstu o wersji trial do każdego maila...).

PS.
Może czas nacisnąc stalkera o tantiemy za promocję ich produktu :wink:

Tytuł:
Znalazlem wlasnie stronke o CGPro i chetny bylbym do jego uzytku, lecz cale oprogramowanie serva musi byc darmowe. Tak wiec CG sie nie nadaje.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy ten linuxowy scandisk z pakietu e2fsprogs potrafi skanowac rowniez partycje FAT, czy tylko ext2?

Dzieki za pomoc i zainteresowanie.

AsK

Tytuł:
Honorowy Admin

A zatem pozostaje ci exim, teapop, procmail, fetchmail... Jednak mimo wszystko nie bardzo rozumiem co tak naprawdę chcesz zrobić. Jeśli chodzi o kwestię archiwizowania poczty z serwera, dla każdego konta oddzielnie (lub razem) zrobi to procmail oczywiście, ale jeśli chodzi o zewnętrzne konta, to jest to sprawa nieco bardziej skomplikowana. Droga poczty będzie wyglądała tak:
serwer poczty (np. onet.pl) > fetchmail > konto na serwerze z freesco > procmail > i tu dwie sciezki (jedna do katalogu z archiwum, druga > konto usera. Jest pewne ale... nikt nie może odbierać bezpośrednio z zewnętrznego konta poczty (jeden list odebrany i już go nie ma w archiwum). Użytkownicy odbierają pocztę z serwera na Freesco, klient pocztowy musi mieć ustawienia takie, żeby reply-to wskazywało na konto zewnętrzne (ale tak naprawdę to konto nie może być używane). Piszę o tym, bo taki mniej więcej zamiar zrozumiałem z twojego pytania.
No i drugie e2fsck nie skanuje partycji fat, coś mi kiedyś ktoś pisał o narzędziu z Zipslacka do skanowania FAT16, ale jakoś nikt nie miał czasu tego sprawdzić.

Tytuł:
Server ktory stawiam, ma byc czyms takim jak np server onetu. Jesli ktos wysyla poczte na aaa@poczta.onet.pl wtedy trafia ona na server onetu. Firma, ktorej robie server, rowniez ma swoja domene - przyjmijmy abc.pl.
Tak wiec jesli ktos wysle skadkolwiek poczte do uzytkownik1@abc.pl, to trafic ona musi prosciutko na server, nad ktorym pracuje. Natomiast uzytkownicy beda mieli ustawione outlooki w windach tak, zeby we/wy obslugiwal ten server.

Droga wiec wyglada tak: internet -> moj server -> archiwum -> konta uzytkownikow (Prosze o uzupelnienie listy o odpowiednie pakiety tak, zebym wiedzial ktory za co odpowiada. Z gory dzieki.)

Teraz zauwazylem, ze moje pytanie na poczatku nie bylo sprecyzowane i jasne. Przedstawilem wiec zadanie, ktoremu musze sprostac i pytanie stawiam ponownie: Jakie pakiety sa mi potrzebne, by taki server dzialal?

Jeszcze raz dzieki za pomoc.

AsK

Tytuł:
Honorowy Admin

W takim przypadku exim i teapop załatwiają kwestię wysyłania i odbioru poczty. Są to serwery smtp i pop3. Procmail natomiast będzie robił archiwum. Wystarczy prosty wpis:
:0c
/sciezka/do/katalogu/archiwum_usera
Do tego można również zastosować uruchamiany z crona mhonarc, który to archiwum zrobi w czytelnej formie html na stronach www (oczywiście jesli to ma byc poczta firmowa, musiałyby być odpowiednie zabezpieczenia). Potrzebne pakiety to oczywiście: exim, teapop, procmail, jeśli maiałby byc interfejs www to apache(wer. 1.3.27) a co za tym idzie perl (5.6.1) - no i paczki wymagane do apacza, exima... (lewy-lib, utils).
Można oczywiście pokusić się o pocztę z IMAPem (courier) i spróbować to zmusić do pracy z MySQL (o ile wiem, to możliwe), ale nie mam w tym względzie żadnych doświadczeń.

Tytuł:
Taką funkcję ma wbudowaną eXtremail, tylko nie wiem czy jest ona w tej archaicznej wersji jaką mamy na FreeSCO. Gdyby autor udostępnił źródła można by zrobić 1.5.5, ale jest głuchy na wszelkie prośby, i twierdzi że nie da się skompilować wersji nowszych niż 1.2 pod kernel 2.0.3x

Tytuł:
Dzieki Maciek ;D
To mi swietnie wyjasnilo, co do czego bedzie mi potrzebne. Teraz tylko nauczyc sie konfiguracji i viola... Ogranicze sie jednak tylko do exima, teapopa i procmaila. Nie chce mieszac tego juz z zadnym apachem itp.

TJM: Rowniez dzieki za odpowiedz. Jednak skoro eXtremail jest az tak archaiczny, to nie bede sie za niego bral.

Jesli bede mial jakies pytania co do konfiguracji, zadam je w tym topicu.

Dzieki i pozdrawiam
AsK

Tytuł:
Mam dodatkowe pytanie dotyczace mojego servera:
Musze na nim zainstalowac antywirusa.
Jedynym, ktory wchodzi w gre jest Mks_vir, poniewaz
firma, ktorej ten serv robie ma juz wykupiona licencje na mksa.
(Wiec jesli w przyszlosci mks_linux bedzie platny, to nie bedzie problemu.)

Tak wiec pytanie brzmi: (jak w teleturnieju)
Czy mks np w wersji dla FreeBSD (Nie wiem jak to sie ma do FreeSCO, poza analogia nazwy) bedzie dzialal na FreeSCO.
Jesli ktos juz ma doswiadczenia w tym temacie, prosze o pomoc przy instalowaniu i odpaleniu jako daemon.

Z gory dzieki i pozdrawiam.

AsK

Tytuł:
Honorowy Admin

Dla Freesco jest antywirus wraz ze skanerem poczty - współpracuje z eximem, antywirus jest darmowy dla niekomercyjnych zastosowań, mks działać nie będzie...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.