Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WWW z podsieci
Mam stałe łącze z przydzielonym pakietem numerów IP. Zainstalowałem serwer Freesco jako router: na karcie eth0 - łącze z internetem, na eth1 - podsieć z publicznym numerem IP (router dla serwera www w podsieci), eth1:0 - sieć wewnętrzna 192.168.....- (bramka dla komputerów w sieci). Kartę eth1 z publicznym numerem IP traktuję jako router dla drugiego serwera Freesco pracującego jako serwer WWW i poczty. Niestety strona WWW nie jest widoczna z Internetu (a jedynie z sieci 192.168....), nie chodzi również poczta. Pingi działają, wszystko skonfigurowane wg instrukcji, router również działa w 100%. Co mam odblokować żeby serwer był widoczny dla I-netu.

Ustawienia routera:
eth0: pierwszy nr IP publiczny maska: 255.255.255.252
eth1: drugi publiczny nr IP (jako router dla serwera www) maska: 255.255.255.252
eth1:0 : 192.168...... cała podsieć maska 255.255.255.0

Ustawienia serwera WWW i poczty
eth0: trzeci publiczny nr IP maska 255.255.255.252

Tytuł:
MODERATOR

Ja nic nie zrozumiałem, może ktoś z forumowiczów :?:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Wydaje mi się że Tom ma DSL z pulą adresów i jeden z tych adresów przypisał za pomocą aliasu do eth1, z tym że brama do netu jest na eth0.
Nio i chciałby aby WWW chodziło z netu na aliasowanym adresie (eth1), a nie chce :) .

Coś takiego :idea:
Wydaje się bez sensu.
Poadrawiam

Ostatnio zmieniony piątek, 22 sierpnia 2003, 13:04 przez nufel, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Ale zagadka, nie? :o
Coś dodam, więc:
jest to stałe łącze o szybkosci 1Mbps w technologi xDSL. Po stronie klienta stoi sobie tzw PIPE.
DSL Pipe HST to szybki router/bridge SDSL dla użytkowników końcowych (CPE) umożliwiający połączenie z Internetem lub serwerem przedsiębiorstwa z prędkością sięgającą 2,3 Mbps przez pojedynczą parę telekomunikacyjną.
Dostawca internetu w komplecie przyzna 4 publiczne numery IP. Jeden IP jest na PIPE i jest to brama wyjściowa. Następnie postawiony jest router/firewall na linuksie (okrojona odmiana Red Hat) i osobno za firewallem stoi serwer www i poczta (z publicznym IP) na innym kompie z linuksem.
Tak to ustawił dostawca internetu i to działa. Ja chciałem sprawdzić jak poradzi sobie z tym Freesco (może to być wyjscie na czas awarii). Włozyłem dyskietkę do routera skonfigurowłem sieć tak jak było.
Freesco pięknie działa z tym wyjątkiem że strona WWW nie jest widoczna z I-netu. Nie wiem czy ruszać firewall czy ustawić może Freesco jako bridge czy coś takiego :?: .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.