Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 18:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: fPLeasy
Użytkownik

Witam
Właściwie jest to pytanie do Maćka i tych którzy pracowali nad nową wersją Easy.
Panowie: Powiedzcie mi o co tu chodzi? Po próbie dostania się do panelu, przez www (lokalnie) otrzymuję stronkę z informacją jak niżej.
Cytuj:
FREESCO
Informacja

UWAGA!
Dostęp do Internetu został zablokowany przez administratora sieci.
W celu odblokowania skontaktuj się z administratorem.

© Polska Grupa Freesco
(autorzy zastosowanych rozwiązań: Maciek, RaaDaaR, Orion, v|rus, JamesB0T, Kipa, Jan Alboszta)

żeby było jaśniej, to powiem że podłączonego mam DSL-a, aktywny server WWW(43) (lokalnie), a także control panel(44)(lokalnie),
obraz pobierałem z http://info.freesco.pl
zamiast strony http://ip_servera pokazuje tylko "strona testowa" i nic więcej. Nic nie blokowałem i nic (jeszcze) nie kombinowałem więc nie mogłem nic zepsuć. Poza tym, chodzi extra. Z konfiguracją DSL przez "e" w setupie i jak po sznurku. Poszło od pierwszego kopa.
Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Wydawało mi się, że napisałem o tym w objaśnieniach tekstowych, ale chyba zapomniałem - sorry.
http://ip_serwera:82/ - informacja o zablokowaniu netu (np z powodu niepłacenia) - miałem kilka uwag na ten temat, w poprzedniej wersji to nie było dość jasne.
Żeby administrować: http://ip_serwera:82/admin.htm (po wpisaniu hasła mamy możliwość blokowania i odblokowania z poziomu www, oraz standardowy panel administracyjny)
Żeby zobaczyć to co poprzednio było na porcie 82 bezpośrednio, teraz trzeba wywołać http://ip_serwera:82/panel.html - zobaczymy wtedy wejście do statystyki justice i po lewej okienko z userami online.
Adres http://ip_serwera zawiera plik index.html z wpisem "strona testowa" - jeśli chcemy mieć tam coś swojego to należy zrobic tak: edt /www/index.html, po co wciskac komuś na siłę predefiniowaną stronę, skoro jeśli chce, to sobie zrobi. Poza tym w związku z przywracaniem kompatibilności dodałem "ile", więc ilość wolnego miejsca na dyskietce zmniejszyła się do 10 kB.
mając stałe IP możemy się pokusić o umieszczenie strony sieci na zewnętrznym serwerze a na Freesco dać 100% ramkę. No chyba, że przeniesiemy Freesco na HDD...

Tytuł:
Użytkownik

Wielkie dzięki

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Mam kolejne pytanie odnośnie Freesco PL Easy.
A mianowicie: Freesco Easy działa (u mnie) bez zarzutu, pytanie dotyczy dołączonych pakietów. Konkretnie to idzie mi o on-line i allow.

Po przeniesieniu Freesco pl easy na dysk, (reboot itd.)
wpisałem config i postępowałem zgodnie ze wskazówkami,
podałem IP kompów i opisy (tak jak wymagał dany plik konfiguracyjny) i zrobiłem reboot,
wszystko było by OK, gdyby jeszcze wszystko działało.
Pakiecik allow nie wykazuje znaku życia. W celu sprawdzenia czy to działa zmieniłem swój_IP i? nic, nadal mam Net-a. Nie wiem? może robię coś nie tak? albo czegoś nie rozumiem. Jestem ciekaw z czym to się je?

Druga sprawa to on-line. Działa extra, do czasu zainstalowania ARP-a, później kicha. Wszystkie ikonki kompów świecą na zielono, a nie powinny bo w sieci są aktualnie tylko dwa włączone kompy. Nie pomaga nawet kompletny brak konfiguracji ARP-a, sama jego obecność źle wpływa na status on-line
Do normy, powraca dopiero po deinstalacji ARP-a
O co tu chodzi?

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

1. Jeśli było skonfigurowane na dyskietce, to po move2hdd nie była już potrzebna ponowna konfiguracja.
2. Status online oparty jest o arp, kóry już jest w systemie, dodatkowe zainstalowanie arpa daje efekt taki właśnie - online przestaje działać, było to opisane.
3. Plik allow przygotowany jest do predefiniowanego ustawienia na eth0 (192.168.1.1)
4. W przypadku DSL (a o to zdaje się chodzi) sieć wewnętrzna jest na eth1, więc żeby to ustawić należy pokombinować.
A teraz kilka solucji. Freesco easy przeznaczone jest do jednorazowej prostej konfiguracji, kilka wpisów i to ma działać. Przygotowane zostało do SDI i modemów na COM wszelkiej maści. Jeśli chcemy to zastosować do innych celów należy o tym pamiętać. Nie obejdzie się bez użycia setupu. Poza tym ponowna edycja plików konfiguracyjnych spowoduje dopisanie dodatkowych linii do już istniejących (stare pliki nie są kasowane). Żeby allow zadziałał trzeba edytowac ręcznie (edt /mnt/router/fix/allow). Zarówno w pierwszej linii jak i w następnych - numery IP należy dostosować do tych we własnej sieci. Teraz o arp, jest on wykorzystywany do skryptu status online i nie jest potrzebny do niczego innego. Jeśli chcesz zrobić tak, aby tylko wybrane numery miały dostęp do netu, to można wykorzystać ustawienie na sztywno i plik allow, lub DHCP i plik allow. W tym drugim wypadku musimy uruchomić DHCP w setupie, a potem wyedytowac plik dhcpd.conf przydzielając numery IP na stałe na podstawie adresów MAC kart sieciowych. Przypisane numery IP wpisać do pliku allow. Jeśli ktoś wbrew zaleceniom zmieni IP, nie dostanie netu, jeśli ktoś podepnie się dodatkowo dostanie IP losowy i też nie będzie miał netu. Ważne jest po uruchomieniu DHCP, aby wpisać IPRANGE w setupie (nr 726 chyba w setupie), bo bez tego DHCP nie zadziała.
W twojej sytuacji zapewne powinieneś teraz zabrać się za ręczną edycję plików konfiguracyjnych ponownie (plik /mnt/router/allow, /mnt/router/etc/hosts, /mnt/router/packages/justice/justice.hst). Jeśli masz wszystko na hdd, sugeruję najpierw instalacje midnight commandera, ponieważ to ułatwia pracę.

Tytuł:
Użytkownik

OK. Wielkie dzięki, trochę trzeba będzie posiedzieć i po kombinować, ale teraz już wiem na czym stoję.
Dzięki Twojej pomocy jatoś jaśniej zrobiło się w mojej muzgownicy.

A tak na marginesie, jest jakaś paczuszka która miała by takie same możliwości jak status on-line?
Wiem, było to już przerabiane , ale jakoś tak, nie wiele zrozumiałem. :oops:

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

nufel pisze:
A tak na marginesie, jest jakaś paczuszka która miała by takie same możliwości jak status on-line?
Wiem, było to już przerabiane , ale jakoś tak, nie wiele zrozumiałem. :oops:

Niestety nie ma, rozwiązanie z arpem jest jedynym skutecznym, były bodajże jakieś próby z pingiem ale to obciążało system, wersja z Freesco easy jest najlepsza, ponieważ uruchamia się wyłącznie w momencie uruchomienia strony, jeśli nkt tego nie ogląda, nie ma obciązenia systemu.

Tytuł:
Użytkownik

Witam
Wybacz że znowu zawracam Ci gitarę :oops: :) , ale zaobserwowałem pewien problem z useraddwww w Freesco Pl Easy.
Nie wiem, może to ja coś na mąciłem (wydaje mi się, że nie).
Po
: [/] [] ()
installpkg http://download.freesco.pl/0.2.7/useraddwww

reboot itd.
wszystko jest OK, z wyjątkiem jednej rzeczy. Jak wleżć do useraddwww z przeglądarki :?:
W standardowym nie ma problemu a tu :?: ni choroby nie mogę.
Nie żeby mi to było szczególnie potrzebne, ale fakt że wygodniej :) .

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Skoro chcesz useraddwww, rozumiem, że masz już system na hdd. Zdaje się, że już wcześniej pisałem na ten temat, nie pamiętam czy w opisie Freesco easy, ale chyba tak...
Po przeniesieniu na dysk, należy zmioenić ramdisk aby powrócić do standardowych możliwości.
1. Podczas działania systemu przekopiować /wwa do /mnt/router/wwa
2. Snarfnąć ramdisk z miniwebportalu, reszta zgodnie z zawartymi tam instrukcjami
3. Zrobić reboot i wtedy dopiero instalować useraddwww

Tytuł:
Użytkownik

Witam

Dzięki za fatygę i poświęcony czas.
:oops: Postaram się częściej używać muzgu :oops: .

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

Walnąłem tu posta omyłkowo i nie mogę usunąć, a jest ostatni.
Kiedyś dało się usunąć :idea:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Użytkownik

Witam

Kipa :?: :!: :lol: Dzięki że wstąpiłeś :lol:

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.