Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 01:44

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Tego emaila pisze akurat w czasie , gdy działa mie serwer ze starego kompa w zasdzie router P2 233 mhz 32 ram + karta grafiki + karta sieicowa . Oczywiście dyskietka jest n a pierwszym miejscu jesli chodzi o boota. Zrobiłem routera z freesco wg instrukcji na pańskim serwisie freesco.pl w dziale konfiguracja. Jesli chodzi o IP rysunek mojego ustawienia znajdzie pan w załączniku , w ip innych osób na sieci zmieniłem końcówkę , oczywiscie brama domyslna to ip serwera jakie ustawiłem na freesco. W zasadzie internet chodzi ale do czasu . Otóż w różnym czasei po uruchomieniu komputera serwera działa mi net i moim sasiadom, natomiast czasami po 2 godzinach czasem po kilku minutach przestaje działać... Jednak i wtedy na SDI pala się te cztery lampki czyli połaczenie 115 i reszta, równiez wtdey czasami zdarza sie ze nie wczytuja sie strony www , lecz działą komunikator gadu gadu , czego nie moge zrozumieć. Wydawało mi się , że moze zla konfiguracja , ale robił serwer mój kolega, potem ja . W jego przypadku u mnie było to samo mimo ze zrobił serwer na dysku twardym . Zastanawiam sie czy SDI nie jest uszkodzone bo jak cche normalnie w windozie połączyc sie nie wykrywa mi urzadzenia jednak gdy biore routera IAS 660 firmy Asmax mam stabilne połączenie acz maxymalnie wolne co wynika z własciwości tego urzadzenia bo zawsze sie tak zachowywało . Dawniej udawał mi sie zrobic zwyczajne połączenie w win XP teraz nie, ale powtarzam co najdziwneszen z routerem Asmax działa.. MOże mój switching hub jest uszkodzony (dziwna ta nazwa ale to chyba switch )tez nie bo przeciez na początku zawsze jest połaczenie z netem w sensie wczytywania stron i działa z Asmaxem i jest sieć LAN . Komputer pomimo uszkodzenie płyty głównej ten pod którym jest freesco działa równiez dobrze dyskietka jest moim zdaniem dobrze ustawiona bo wg konfiguracj poza tym osoba , która zna sie sama tez robiła irówniez w końcu acz dopiero po 2 tygodniach przestało działać... Bardzo prosze o odpowiedz na moja korespondencje lub adres gdzie takowa dostane - kilka dni temu wysłałem ta wiadomość na grupe dyskusyjna ale efektów na razie niewidac , moze jakas słaba grupa. Jesli zna pan kogos e mail kto wie coto moze byc za usterka oczywiście TP SA mówi ze kable sie zgadzaja dzwoniłem pod 9696 Z góry dziekuje lovercraft@wp.pl :( List ten pisalem do pewnego gościa ale informacje sa te same I COS NIEZWYKŁEGO CZASAMI U MNIE NET DZIALA A U KUMPLA W TYM SAMYM MOMENCIE NIE MoJe IP 192.168.1.2 ( serwer ma jeden na końcu) maska podsieci 255.255.255.0 brama domyslna 192.168.1.1 DNS standardowo 194.204.152.34 i 194.204159.1 znam je juz na pamiec JAK USTAWIE IP I DNS AUTOMATYCZNIE TO W OGÓLE NIE MM NETU ALE U MOJEGO BRATA RAZ NA AUTOMATYCZNYM BYŁ. To wszystko jak ktos zna rozwiązanie bardzo prosze neich napisze:)

Tytuł:
Honorowy Admin

Proszę napisać to jeszcze raz - tym razem po polsku... bo naprawdę nie potrafię zrozumieć....

Tytuł:
PGF

W kólko to samo :cry: już się pisac nie chce :cry:
A tak poczytac stare wątki, to nie łaska :?:

1. porty maskarady sprawdz log lub alt+F3 (cos no free ports)
2. wirusiki w sieci generujące zarąbiaszczy ruch
3. programy p2p

a tak w ogóle to sprawdz jaki ruch przechodzi przez router (kto, kiedy, gdzie, ile) przesyła.

przeczytaj FAQ, info

Tytuł: Jeszcze raz...

Nie ma zadnych wirusików i nie jestem pewien czy działanie kaazy lub innego tego typu programu ma jakiś wpływ... Jesli chodzi o maskarade równiez nie jestemprzekonany co do tego ale tak zrobie!

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
nie jestem pewien czy działanie kaazy lub innego tego typu programu ma jakiś wpływ

Oj uwierz mi, że ma...
Jal zciech coś pisze, to się słucha (czyta?) a nie dyskutuje :)
Skróć "czas życia" połączeń maskarady, sprawdź kta zapycha łącze, zabij gościa (?) a może zainstaluj justice :)

Wszyscy maja zainstalowana łatke na Lanie i na razie testuje serwa mam serwa na dyskietce czyli freesco wiec powiem ze udało mi sie zrobic to freesco ale justice to nie wiem ... Nie wiem czy potrafie raczej watpie chyba ze znajde opis :P moze masz opisik , poszukam tez na www.freesco.pl ale nie wiem na pewno jak działac z maskarada nie mam pojecia patrzyłem i napisałem w topicu w problemach z freesco "GG działa a internet nie" tam jest obszerny opis tego co uzyskałem gdy nacisnałem alt+F3 jak możesz looknij mistrzu:)

Tytuł:
MODERATOR

Boshe... Pisze tak, że nawet polonista [ :P ] ma problemy z czytaniem...
Jest wersja freesco z justice - poczytaj stare posty... Do tego poczytaj stronę zciech a późnie dopiero zadawaj dalsze pytania :P

Tytuł: Do lamera !

Bardzo prosze zobacz te dziwactwa w tamtym topicu GG działa a Net nie
Fakt mój styl pisania pozostawia wieele do życzenia , ale przeciez z drugiej strony nie staram sie jak na lekcjach polskiego a tak miedzy nami to polonista jestes?? 8) :D

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie on, ja. Uważam, że przyczyną jest wadliwie działający system DNS. GG często się łączy po numerach właśnie. Wystarczy sprawdzić - jeśli wejdzie 212.77.100.101 a www.wp.pl nie... to wszystko jasne.

Tytuł: Do Maćka

Otóż uważam że chyba problemem było to , iż ktos miał robaka na razie testuje po zainstalowaniu łatki jeszcze jutro napisze a tak miedzy nami jak mam rozumiec słowa "jeśli wejdzie 212.77.100.101" znaczy ma pisac w IE na dole 212... czy chodziło panie polonisto o coś innego:P?

Tytuł:
Honorowy Admin

Typowy skrót komputerowy... ale skoro nie wiesz - to proszę opisowo...
W pasku adresu swojego Internet Explodera wpisz numer IP strony 212.77.100.101i wciśnij ENTER (to jest IP Wirtualnej Polski)... jeśli ci ta strona się wyświetli w oknie programu, a po wpisaniu adersu www.wp.pl - nie, to na 100% masz problem z DNSami.

Otóż miałeś racje z punktem jeden i dwa pisza na mój topic najdizwnejsze problemy z freesco :

1. porty maskarady sprawdz log lub alt+F3 (cos no free ports)
2. wirusiki w sieci generujące zarąbiaszczy ruch
3. programy p2p

ProgramyP2P raczej na razie nie wadza bo i bez nich jest tak samo a koles i reszta ma kazze lite. Teraz to co odkryłem: punkt drugi to juz nie prob lem bo robie dzisiaj format gosciowi a wczesniej to co cche nagrywam na swoje 30GB . Ale nie wiem co z portami maskarady pisze cos masq no free ports ale jaksie tego pozbyc - nie znam sie za bardzona topicu maskarady znaczy co zrobic... Z góry dzieki za odpowidz sorki ze watpiłem Please forgive me :P

Naprawde

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
pisze cos masq no free ports ale jaksie tego pozbyc - nie znam sie za bardzona topicu maskarady znaczy co zrobic..

Znajdź w pliku mnt/router/rc/rc_masq linię która zawiera ipfwadm -M -s i zmiań wartości na 600 10 60

Tytuł:
MODERATOR

I jeszcze jedno... Skoro jesteś taki zielony, to może lepiej zainstaluj freesco easy?
http://info.freesco.pl/mini/fPLeasy.txt

Tytuł: Dzieks Lamer

Otóż serdecznie ci dziekuje za pomoc i wszystkim odpisujący na ten temat zrbiłeformata dysku od nowa wszystko zainstalowale u sąsiada i kązdemu net dobrze chodzi bez zawieszki również we freesco zmieniłem maskarade dla pewności i jest Loos Pozdrawiam i dziekuje za pomoc!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.