Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Hello

Wiem ze sprawa byla poruszana na forum, mam takowe rozwiazanie i troszke mnie czasami denerwuje, tzn. genralnie dziala oki, ale jak wychodze z pracy wylaczam PC-ty i przychodze nastepnego dnia to musze resetnac modem bo inaczej necik nie dziala ( i tu tez specyficzna sprawa, najpierw nie dziala potem na chwilke dziala i pozniej padaka ). Podobno wynika to z tego ze nie uzywam wszystkich IP jakie dostalem z DSL 1 Mbit, w zwiazku z powyzszym jak ustawic wykorzystanie wszystkich 5 publicznych IPkow we freesco 0.32 czy ewentualnie usmiechnac sie o upgerade softu w modemie ? Jakie macie sugestie w tej kwestii.
Dodam ze majac polpaka 256 kbit/s i to samo freesco ( 4 adresy Ip, tzn jeden uzytkowy publiczny ) wszystko dzialalo bez zarzutu. Jeszcze jedna rzecz praktycznie nie widzialem zeby DSL wyciagnal wiecej jak 60 kbits, wiem ze nie moze wyciagnac wiecej jak jakies 90 kbits ze wzgledu na specyfike atm ale tylko 60 kbits ???
Prosze o pomoc.

Turok

Tytuł:
Cytuj:
Jeszcze jedna rzecz praktycznie nie widzialem zeby DSL wyciagnal wiecej jak 60 kbits, wiem ze nie moze wyciagnac wiecej jak jakies 90 kbits ze wzgledu na specyfike atm ale tylko 60 kbits ???

moze ze slabych serwerow sciagas.. urzyj kazyy lite do testow 8) albo spróbuj z http://www.tucows.com coś ściągnąć

ewentualnie...
Cytuj:
89. Czy istnieje jakiś sposób na diagnostykę poprawności łącza DSL (sprawdzenie prędkości itp.)?
Klient może zgłosić prośbę o sprawdzenie łącza pod numer 0 800 120 810 lub 0 800 120 811. Technicy dokonają diagnostyki danego łącza.

Tytuł:
Hello

Pierwsze co zrobilem po instalce DSLa to wlasnie www.tucows.com i Kazaa oczywiscie i wlasnie tam mam takie transfery, akurat taka straszna lama to nie jestem. Mysle sobie ze takie serwery jak tucows sa najbardziej wiarygodne do sprawdzenia transferu.

Pozdrawiam
Turok

Tytuł:
Zobacz taką stronkę konfiguracyjną DSLa wywoływaną poprzez wpisanie któregoś IP - chyba zarezerwowanego sieci - pobróbuj

Sprawdź w Statusie>DSL co masz wpisane -
ma być 1280000 / 288000

jak masz 640000/ coś tam - to dzwoń na 0 800 i z pełną kulturą poproś o sprawdzenie - będzie szybciej niz zabicie przez słuchawkę.

PIOT

Tytuł:
MODERATOR

Po pierwsze proszę, aby mój przedmówca przedstawił temat w sposób zrozumiały. Ja nic nie zrozumiałem, a może chciałeś powiedzieć coś interesującego.
Do testowania szybkości ściągania danych z internetu używam NUMION'a

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
No to wolniej.

Załózmy, że używasz internet eksplorera w Windozie.
W pasku adresu IE wpisz numer IP podany w umowie - tzw Zarezerwowany adres rozgłoszeniowy sieci.
ENTER
znajdziesz się na stronie Efficient Networks czy jakoś tak.
po lewej menu - wybierasz Status & Statistics
potem opcję DSL

W rameczce powinny być dla DSL 1Mb cyferki jak wyżej pisałem
jeśli są mniejsze ( a pewnie masz 640000) dzwoń do TePsy.

O ile DSL masz z TP.
I o ile masz nowy model modemu.

Ważne żeby spróbować.

Mozna zdalnie obserwować działanie na styku modem - Ethernet czyli do i z serwera, a także:
zresetować modem, wyczyścić statystyki (ale trzeba sie wtedy logować),

PIOT

Tytuł:
MODERATOR

Tak na chłopski rozum, ani adres sieci, ani adres rozgłoszeniowy nie są urządzeniem, więc nie będą na jakimś porcie (w tym wypadku 80) czegokolwiek zwracać (w tym wypadku stron WWW).
Jedynie adres routera byłby odpowiedni i też on ma zainstalowaną obsługę poprzez HTTP na porcie 80 (ostatnio coraz bardziej popularne wśród tego typu urządzeń).
Jeżeli login, który dostałem pozwoli mi tam zjżeć, to już tam wchodzę.
Przyznam się, że wcześniej tam nie zaglądałem, gdyż byłem przekonany, że TPSA tego z łapy nie wypuści. :)

Obrazek Kipa

Tytuł:
Ciekawe co Wam się pokazało. :wink:

Niestety może być tak, że fachowcy zmienili podczas instalaci DSLa hasło i na część opcji nie ma wejścia.

Jeszcze się w TP o to nie pytałem.

PIOT

Tytuł:
MODERATOR

PIOT pisze:
Ciekawe co Wam się pokazało. :wink:

Oczywiście pytanie o usera i hasło, które nie są tymi zostawionymi przez serwisantów. :lol:

Obrazek Kipa

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.