Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Witam jestem szczęśliwym włascicielem Caffe internetowego :D mam aktualnie sdi i server na xp od 8kompów też pod Xp ale nie jestem zadowolony z transferu i stabilności sytemu Xp . Skonfigurowałem freesco 0.27 i działa :lol: ale bardzo wolno i nie otwiera stron chatów :? Mam pytanie: Czy jest możliwe osiagnięcie większej predkosci oczywiście w ramach rozsądku i możliwosci sdi, i jak otwozyć poblokowane porty bo to jest chyba przyczyna ?

Tytuł:
PGF

jaka maszyna robi za serwer?
Standardowe freesco nie blokuje zadnych portów, poza portami uslug, które samo udostepnia !

Tytuł:
[quote="zciech"]jaka maszyna robi za serwer?
Maszyna jest na intelu 1700 i 512DDR płyta abita zintegrowana z sieciówką relatek - miała być pod pełną dystrybucje ale się zwaliło i trzeba coś kombinować narazie stoi na Xp ale tylko chwilowo masz jakieś owocne propozycje to czekam -- Dzięki z góry

Tytuł:
Honorowy Admin

Coś skopałeś, u mnie Freesco chodzi na serwerku od 1.5 roku, a na czterech innych od 8 miesiecy i nikt nie narzeka...

Tytuł:
[quote="Maciek"]Coś skopałeś, u mnie Freesco chodzi na serwerku od 1.5 roku, a na czterech innych od 8 miesiecy i nikt nie narzeka...[/quote]

Może coś skopałem ale robiłem to zgodnie z fq zamieszczonym na freesco.pl - krok po kroku. może to wina I/0 karty sieciowej albo sterowników, mam na serverze - [b]Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC [/b]i jest ona zintegrowana z płyta więc niewiem czy traktować ją jako pci czy nie bo konfigurowałem jako pci więc to jest możliwy bład.
Prosze o wyjaśnienie czy taka karta jest Pci czy nie bo w slocie nie siedzi więc niewiem (Magistrala PCI 3, urządzenie 10, funkcja 0) ale tak to wygląda.
Wyczytałem że XP źle pracuje z modemem sdi i jest jakaś łatka na ten bład może ktoś wie gdzie i jak się wabi bo na stronie windy nie moge się doczytać - Dzięki wielkie za pomoc

Tytuł:

tomek_loki pisze:
Wyczytałem że XP źle pracuje z modemem sdi i jest jakaś łatka na ten bład może ktoś wie gdzie i jak się wabi bo na stronie windy nie moge się doczytać - Dzięki wielkie za pomoc

http://support.microsoft.com/default.as ... ID%3D39342

Cytuj:
Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Z nazwy wynika, że PCI.

Pozdrawiam

Tytuł:
Cześć ja rozumiem że coś skopałem ale ja pytam co - freesco 0.27 skonfigurowałem - internet działa - wolno - ale działa - więc ja pytam tylko dlaczego tak wolno - wyłaczam kompy i zostawiam tylko jeden i działa wolno - a freesco skonfigurowałem dobrze sprawdzałem kilka razy. Może ktos wie dlaczego to tak wolno chodzi.
TpSa daje gwarancje przepustowości na 115kbs - w regulaminie jest napisane - a u mnie pod Xp raptem wysępi 30kbs i to w porywach jak jeden komp do netu podłączony jest - kto lub co jest winien, winne?
A pod freesco onet otwiera sie prawie 1 minute boże to na modemie telefonicznym szybciej to chodzi :cry:
Musze postawić freesco bo mi sie policja antypiracka do d.... dobierze a Xp na serwerze mam ilegal więc prosze o pomoc jestem w desperacji

Dzięki za link do łatki pod Xp

Tytuł:
PGF

skoro i na XP chodzi wolno to czego chcesz od freesco?
Na takim sprzecie to powinno aż rwać, optymalna maszyna do freesco+SDI to p133 z 32M ramu :)
spróboj to na innej maszynie (moze coś z comem)
innym modemie

zainstaluj iptaraf na czwartej konsoli jest aktualny przesył przez interfejsy sieciowe.
może złe dns-y
musi byc 115 Kb jak nie ma to dzwon do tepsy niech ruszą d...
(gdy rozmawiasz przez telefon predkość maleje o połowę)

Tytuł:
zainstaluj iptaraf na czwartej konsoli jest aktualny przesył przez interfejsy sieciowe.
może złe dns-y
musi byc 115 Kb jak nie ma to dzwon do tepsy niech ruszą d...

A gdzie mam znaleźć ten program bo nie znalazłem i czy to jest pod win czy pod linux

Dzięki za zaangażowanie :)

Tytuł:
PGF

oczywiscie na freesco :)
wpisz w lini poleceń:

installpkg http://download.freesco.pl/0.2.7/iptraf

poprawka na piątej konsoli

Panowie Pomocy
Niewiem co jest grane Freesco sie zawiesza - jest chyba poprawnie skonfigurowany ale po załadowaniu zaiesza kompa co może być przyczyną - konfiguracja sprzętu jest potężna jak na tą miniddystrybucje i sprzęt jest nowy - więc ja niewiem co jest grane.
Początkowo działa super ale po jakiś 5-10minutach się wiesza chyba bo sieć staje i trzeba go restartować a po restarcie jest ponownie to samo.

Tytuł:
Honorowy Admin

Freesco na SDI chodzi idealnie, więc w twoim przypadku sugeruję zrobienie szczegółowej diagnozy.
1. Czy na komputerze jakimś nie chodzi jakoweś emule? To może być przyczyną zawieszania.
2. Zrobienie nowej dyskietki, na nowym nośniku i poprawne skonfigurowanie.
3. Przeniesienie na hdd na partycję systemową o wielkości <= 500 MB
4. jeśli na XP chodzi wolno, to jak napisał Zciech, nie należy miec pretensji do Freesco. Może:
a. komputer jest uszkodzony
b. wadliwe łącze
5. Sprawdzić poprawność wpisanych DNS
6. W setupie nie można się mylić i wciskac Backspace

MODERATOR

tomek_loki pisze:
Panowie Pomocy
Niewiem co jest grane Freesco sie zawiesza - jest chyba poprawnie skonfigurowany ale po załadowaniu zaiesza kompa co może być przyczyną .

Nie ma możliwości zgadnąć - pokaż na jakiejś stronie logi (cat /var/log/log), zawartość pliku system.cfg, wynik polecenia route -n, wynik polecenia ifconfig, adresy serwerów DNS z których korzystasz (zapomnialem o czymś?). Możesz dodać też traceroute do jakiegoś znanego hosta. Wtedy pokombinujemy,

P.S. jest we Freesco polecenie które zapisze do pliku wszystkie dane potrzebne do identyfikacji problemu, ale niestety zapomniałem jakie, chyba "status". Sprawdź, zapisze ci w pliku wyniki wszystkich poleceń o które pytałem. Potem tylko dodasz do tego logi i można myśleć :-)

P.S.2 tylko nie wklejaj tego wszystkiego tutaj, po prostu daj link dojakiegoś www gdzie to położysz

Mis' pisze:
P.S. jest we Freesco polecenie które zapisze do pliku wszystkie dane potrzebne do identyfikacji problemu, ale niestety zapomniałem jakie, chyba "status".

O ile się nie mylę chodzi o sysinfo

Tytuł: MTU zmieniles?
Hey,
na freesco aby wszystko chodzilo musisz zmienic MTU na klientach nawet na XP na 1492

ifconfig eth1 mtu 1492

wpisujesz na serwerku tak zeby sie samo uruchamialo przy starcie

i powinno hasac

a u klientow musisz prpgramikiem zmienic mtuconfig albo jakim podobnym neostrada.info tam mozna w download sciagnac

Pozdrowka

Tytuł:
Honorowy Admin

Tu zdaje się chodziło o SDI, a porada z MTU raczej dotyczy PPPoE.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.