Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 15 sierpnia 2025, 16:04

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Od początku:
Jest sieć - 22 komputery. Jest server na FreeSCO (FreeSCO na hdd).
Sieć:
Komputery z Windowsami o numerach IP 169.254.60.1 do ....60.22;
Server kartaLAN IP 169.254.60.100 - ten adres jest bramą do Internetu (a przynajmniej takie jest zamierzenie) kartaWAN - Dynamic IP
Wszystkie karty sieciowe PLANETE ENW-9504 10/100 PCI
Problem:
Po skonfigurowaniu FreeSCO wg. instrukcji pobranej ze strony http://www.freesco.arx.pl (tej która dotyczy konfiguracji FreeSCO PPPoE)
po wykonaniu reboot'a kontrolka karty spiętej z modemem neostrady gaśnie a komputery wpięte przez switch do drugiej karty (kontrolka (zielona) zapalona) nie mają dostępu do internetu.
Nie wiem co się dzieje że podczas ładowania "modułów" (gdzieś na etapie między lo a eth1) gaśnie kontrolka na sieciówce (WAN).
Jeżeli potraficie pomóc to proszę o jakieś podpowiedzi na forum lub kontakt e-mail.
Za wszelkie zainteresowanie i pomoc z góry dziękuje.
Pozdrawiam Wolf.

Wolf pisze:
Nie wiem co się dzieje że podczas ładowania "modułów" (gdzieś na etapie między lo a eth1) gaśnie kontrolka na sieciówce (WAN).
Jeżeli potraficie pomóc to proszę o jakieś podpowiedzi na forum lub kontakt e-mail.

Jeżeli był byś tak miły i wrzucił kawałek logu...

no właśnie skąd? - proczę o podanie ścieżki - może uda mi się go ściągnąć i wkleić

Wolf pisze:
no właśnie skąd? - proczę o podanie ścieżki - może uda mi się go ściągnąć i wkleić
/var/log/log

Tytuł:
Nie mogę znaleźć tego loga.
Może dałoby się to sprawdzić np. w pliku system.cfg ???
Albo jeszcze inaczej ?

Tytuł:
mam bardzo podobny problem - freesco, 2 karty sieciowe Micronetu, neo+ .... kiedys przez 2 dni wszystko chodzilo bez problemu ... potem siadlo (tak jak u kolegi) i teraz po kilku miesiacach wracamy na freesco - kupilismy nowa plyte gl. i procek ... ale dalej nic ... freesco skonfigurowany czy jeszcze nie (swierza kopia na dyskietce - pierwsze uruchomienie) ... w trakcie wyswietlenia informacji ze router freesco zostal uruchomiony gasnie link na karcie ... zamienilem kable ( neo+ , lan) miejscami i dalej przy wyjsciu na swiat gasnie link ... zeby sie zaswiecil musze wylaczyc komputer ... reset nic nie daje ... probowalem freesco uruchomic na 2 innych komputerach (z 1 karta ) - i tez gasnie (wszystkie na tych samych typach kart) ... wydaje mi sie ze to nie wina kart - przez 2 dni to chodzilo bez zarzutow ... pozdrawiam i prosze o ewentualna pomoc :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.