Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 11:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Witam wszystkich.

Jestem tu pierwszy raz wiec prosilbym nie zmiesac mnie z blotem.
Mam SDI rozdzielone na 4 kompy za pomoca routera (486 16 ramu sieciowka i gaficzna) zrobionego na jednodyskietkowym Freesco 0.2.7.

Rozbudowalem siec na 12 uzytkownikow i chce w najblizszym czasie przejsc na DSL 512 i w tym celu zakupilem nowy serwer (AMD K6 500MHz 512 sdram dysk 40 giga samsung plyta ausua).
Podzielilem dysk na dwie partycje 2 giga i reszta czyli 37 giga. Na mniejsza przenioslem freesco i dziala i chce zrobic jeszcze DHCP.
Moje pytanka:

1. co jest potrzebne aby ta druga partycja (37 giga) byla widoczna w otoczeniu sieciowym pod windowsem kazdego z uzytkownikow. Czytalem cos o sambie ale nie wiem czy jest to to.

2. Jak zrobic aby tylko trzech uzytkownikow moglo wrzucac i kasowac filmy czy jakies inne pliki na te 37 giga a pozostali uzytkownicy mogli tylko z tej partycji sciagac do siebie i aby nie mogli tam nic wrzucac ani kasowac.

Z gory dzieki za odpowiedzi.
pozdrwaiam szymszyl

Użytkownik

szymszyl pisze:
1. co jest potrzebne aby ta druga partycja (37 giga) byla widoczna w otoczeniu sieciowym pod windowsem kazdego z uzytkownikow. Czytalem cos o sambie ale nie wiem czy jest to to.

To jest dokładnie to.
szymszyl pisze:
2. Jak zrobic aby tylko trzech uzytkownikow moglo wrzucac i kasowac filmy czy jakies inne pliki na te 37 giga a pozostali uzytkownicy mogli tylko z tej partycji sciagac do siebie i aby nie mogli tam nic wrzucac ani kasowac.

Odpowiednio skonfigurować sambę, ale długa droga przed Tobą - wątpię, żeby ktoś podał Ci tu gotowca.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.