Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:15

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Prawie jak w temacie. :idea:
Chodzi mi o to by wpierw zainstalować Freesco na HDD ale obok WinXp po to by się trochę pouczyć Freesco. Chciałbym to w taki sposób zrobić by mieć możliwość wyboru systemu który chcę uruchomić. .....a mam 3 partycje...szukałem i nigdzie nie znalazłem....hilfe!!!! ???

MODERATOR

Murdoc pisze:
Chodzi mi o to by wpierw zainstalować Freesco na HDD ale obok WinXp po to by się trochę pouczyć Freesco. Chciałbym to w taki sposób zrobić by mieć możliwość wyboru systemu który chcę uruchomić. .....a mam 3 partycje...szukałem i nigdzie nie znalazłem....hilfe!!!! ???

Freesco musi być zainstalowane na pierwszej partycji dysku podpiętego do pierwszego kontrolera. Więc zrób tak:

1. załóż jakąś partycję (FAT lub FAT32) na pierwszym dysku. Nie musi być duża - powiedzmy ok 100MB (pewnie będziesz chciał jakieś pakiety instalować).
2. zainstaluj tam DOS
3. Zainstaluj Freesco
4. Zainstaluj WinXP na innej partycji, afaik bootloader WinXP rozpozna Dosa i pozwoli ci wybrać go z menu startowego.

Poten tylko podczas startu systemu wybierasz Dos. Freesco startujesz poleceniem router.bat

Z tym że wydaje mi się że poznać Freesco to można dopiero w działającej sieci, kiedy spełnia ono zadania do jakich zostało stworzone. Tak, że to co opisałem powyżej, pomimo iż będzie działać, to wiele cię nie nauczy... Najlepszym nauczycielem zawsze będzie wściekły user, krzyczący "Dlaczego k**** znów nie ma netu!!!!???? "
Niemniej jednak życzę powodzenia :-)

Z tym że wydaje mi się że poznać Freesco to można dopiero w działającej sieci, kiedy spełnia ono zadania do jakich zostało stworzone. Tak, że to co opisałem powyżej, pomimo iż będzie działać, to wiele cię nie nauczy... Najlepszym nauczycielem zawsze będzie wściekły user, krzyczący "Dlaczego k**** znów nie ma netu!!!!???? "
Niemniej jednak życzę powodzenia :-)[/quote]

Dzięki za pomoc a co do sieci to se trenuję na Laptopie podłączonym do kompa stacjonarnego... a dlatego mi na tym zależy właśnie (na Freesco) że jest podobne do CCNA które pilnię studiuję ( a bez praktyki ani rusz )

:roll:

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Freesco możesz uruchomić nie robiąc dla niego, żadnej partycji, nie wiem jednak czy badziewiaste XP ci na to pozwoli. Znajdź na www.freescosoft.com/home/home.html plik zawierający freesco przeznaczone na hdd. Jednak najważniejsze jest to, co napisał Mis', żeby to działało w sieci inaczej niczego się nie nauczysz...

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Freesco możesz uruchomić nie robiąc dla niego, żadnej partycji, nie wiem jednak czy badziewiaste XP ci na to pozwoli. Znajdź na www.freescosoft.com/home/home.html plik zawierający freesco przeznaczone na hdd.

Kiedyś sciągnąłem ten plik i archiwum było uszkodzone - podczas bootowania wyskakiwały komunikaty o braku plików... ale to było baardzo dawno...
Poza tym, o ile wiem, to ani XP ani w2k ani Me nie mają starego dobrego DOSA więc bez osobnej partycji się raczej nie obędzie... ale tu głowy nie dam... mogę się mylić...

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
ani Me nie mają starego dobrego DOSA

Tu się mylisz Mis'! ME tylko udaje, że taki bystry jest... Nie ma nawet polecenia "Tryb MS-DOS"! Ale wystarczy dać URUCHOM i wpisać command.com i okazuje się, że król jest nagi!!!

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
Cytuj:
ani Me nie mają starego dobrego DOSA

Tu się mylisz Mis'! ME tylko udaje, że taki bystry jest... Nie ma nawet polecenia "Tryb MS-DOS"! Ale wystarczy dać URUCHOM i wpisać command.com i okazuje się, że król jest nagi!!!

Czyli żeby uruchomić Freesco trzeba by uruchomić ME, potem START/URUCHOM/command.com a potem router.bat? trochę to skomplikowane, nie sądzisz? ;-)
Już wolałbym założyć dodatkową małą partycję dosową...

Tytuł:
Maciek pisze:
żeby to działało w sieci inaczej niczego się nie nauczysz...

najchętniej to bym postawił Freesco bez WinXp ...ale żona by mi tego nigdy nie wybaczyła. A co do podłaczenia w sieć i sprawdzenie jak to działa to zostaje mi tylko podłączenie Laptopa ...ale dobre i to.....
...dlatego bałwan jestem mieć możliwość uruchamiania z dysku twardego ponieważ chciałbym przy okazji zainstalować server www , DNS i co jeszcze nie wiem :roll:

P.S. dziwne jest to że z konfiguracją freesco 0.2.7 nie miałem żadnych excesów natomiast z wersją 0.3 sieć działa ale neta nie chodzi (servery DNS są dobrze ustawione) ,prawdopodobnie restart zrobi cuda... :roll:

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.