Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 11:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Na miniwebportal jest zip z tym poleceniem oraz dokładnym opisem ojczystym języku. Zrobiłem prawie wszystko jak w opisie i polecenie nie dzieła. Właśnie. Zrobiłem prawie wszystko. I tu jest kolejna sprawa. Wg opisu trzeba ustawić na plik BIT SUID oraz dopisać do pliku rc_user taki kod: ln -s /mnt/router/usr/bin/su /bin/su.
Tylko jak to zrobić i w której linii to dopisać?

Dlatego mam prośbę, apel, propozycję do ludzi piszących programy, skrypty, pakiety, opisy.
Początkujący użytkownicy, osoby nie umiejący programować, nie wiemy czy linijka kodu ma być przed IF, za, czy w połowie 3 pętli.
Albo
Cytuj:
... umieść w sekcji zamykającej...
, czyli gdzie?
Dlatego proszę Was, piszcie opisy dokładniej. To co dla Was jest oczywiste i możecie to opisać w 4 słowach dla innych jest czarną magią.

Może niektóre osoby pomyślą, że marudzę, ale myślę że początkujący przyznają mi racje. Wczytujesz się i wczytujesz, robisz, robisz, jesteś podjarany, że dobrze ci idzie, rozumiesz co robisz i nagle w połowie opisu pojawia się zdanie, że trzeba zrobić to i to, ale nie napisane jak, bo dla autora tekstu to oczywiste. Albo zrobiłeś jak napisane i nie działa.
Zadajesz pytania i później okazuje się, że na końcu skryptu powinieneś wstawić pustą linię. :?
Ostatnio zachciało mi się zainstalować od nowa freesco, który uruchamiał by się z twardziela + partycja ext2 na strony. Korzystałem z opisu na miniwebportal oraz tekstu pdf ze strony freesco. Niestety nie udało mi się uruchomić systemu z dysku z plikami startowymi DOS ani sposobem bez narzędzi Microsoftu. W obu przypadkach, po włączeniu kompa, w lewym górnym rogu ekranu pojawiło się LI i koniec. Nawet klawiatura nie działa. Kilka razy kasowałem i tworzyłem nowe partycje, fdiskiem dosowym i linuksowym i ciągle to samo. Niewiem czy dysk jet uszkodzony czy to wina tego, że zaraz przed freesco był na nim zainstalowany Red Hat i jeszcze coś na nim siedzi.
Jeśli ktoś wie co to może być to chętnie bym się dowiedział, tak z czystej ciekawości.
Dałem sobie z tym spokój., zostawiłem uruchamianie z dyskietki im wziąłem się za dalszą część opisu i drugą partycję. Z tekstu wynikało, że trzeba zainstalować pakiet hddtools, jednak gdzie go znaleźć już nie. Szukałem w różnych serwerach i nie znalazłem. Zainstalowałem więc pakiet e2fsprogs, jednak w dalszej części opisu, na temat skanowania dysku po nagłym wyłączeniu kompa, wpisy jakie trzeba wprowadzić odnoszą się tylko do pakietu hddtools, oraz brakuje info w których liniach skryptu trzeba te wpisy dodać by poprawnie działało.
Przydało by się troszkę poprawić ten opis.

Ostatnia sprawa
Chcąc mieć freesco i 2 partycje, to wg opisu, w skrócie, trzeba to zrobić mniej więcej tak:
Uruchomić kompa z dyskietki startowej windy, zrobić pierwszą partycję i sformatować, uruchomić freesco, przenieść system na dysk, zainstalować pakiet narzędzi dyskowych, i dopiero teraz zrobić drugą partycję.
A czy nie da się inaczej? Nie da rady stworzyć freescowej dyskietki startowej z narzędziami do partycji, formatu i skanowania?

Jeśli ktoś wie jak to zrobić i zechciał by to opisać lub odpowiedzieć na inne moje pytania, to z góry serdecznie dziękuje.
To chyba wszystko.
Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

1. Polecenie ln -s tworzy tzw. link symboliczny. Należy go umieścić w sekcji startującej rc_user. Każdy porządny plik startujący jakąś usługę ma trzy sekcje: firewalla, zamykającą i startującą. Łatwo to rozpoznać, ponieważ np. w rc_user jest napisane wszystko, co prawda po angielsku, ale trudno... słownik w łapę... Zresztą jak ktoś przeczyta "Starting rc_user" to chyba zrozumie.
Oczywiście rozumiem, że jeśli do Freesco zabiera się ktoś, kto ekranu bez ikonek i myszki jeszcze nie widział, to może mieć kłopoty, ale sorry, do każdej instrukcji związanej z Freesco należałoby dodać kilkadziesiąt stron instrukcji podstawowych.
2. A propos dysków i partycji:
Cytuj:
Ostatnio zachciało mi się zainstalować od nowa freesco, który uruchamiał by się z twardziela + partycja ext2 na strony.

Zapewne źle zrobiłeś usuwanie dawnej partycji linuxowej. Ściągnij sobie opis w pdf z miniwebportalu i narzędzia hddtools z tej samej lokacji. Jest tam wszystko krok po kroku.
Od tworzenia właśnie partycji FAT poczynając. A potem cała reszta.
3. Nie ma narzędziowej dyskietki Freesco bo narzędzia się nie zmieszczą.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.