Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 2 sierpnia 2025, 10:03

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Witam !

Mam nastepjące pytanie :
Ostatnio uruchomiłem ARP na serwerze i podczas laczenia sie przez ssh do serwera w logach mam nastepujacy komunikat:

Could not reverse map address moj IP

Czy to oznacza ze ARP u mnie nie dziala czy tez to normalne ?
(szukalem w archiwum i wielu przytaczajac logi mialo ten sam wis ale sie za bardzo tym nie przejmowalo... :) )

mam zrobiona tablice staatyczna dla DHCP i wpisy w hosts.arp takze...

Oraz drugie pytanie z tym zwiazane:
Czy jezeli tworze statyczna tablice DHCP to jak wylaczyc przydzielanie z dynamicznej puli adresów ?
W opisie konfiguracji pisze zeby podac zakres IP dynamicznego a nastepnie edytowac statyczna tablice... Przeciez zakresy tych adresów sie ze soba pokrywaja co tez jest zglaszane w logach ?
zatem jezeli mam 6 kompow + serwer w sieci i tworze statyczna tablice z wpisami dla 192.168.0.2 do 0.7 to jaki mam ustawic zakres dynamiczny ? (zadne adresy nie maja byc przydzielane dynamicznie)

Dziekuje za odpowiedz i sorki jesli zamieszlam :)
Pozdrawiam Mafetman

Tytuł:
Użytkownik

Najlepiej jak IP_RANGE (zakres ip dynamicznych) nie pokrywa się z wpisami statycznymi. Nie wyłączysz przydzielania IP dynamicznego bo automatycznie wyłączysz całe DHCP. Możesz najwyżej wpisać 1 IP dynamiczny (tak mi sie wydaje - tylko trzeba wpisać 2x ten sam IP, jak nie zadziała to wpisać 2 IP obok siebie). I dziwi mnie to, że żaden Ip nie może być przydzielany dynamicznie. Jak ktoś podłączy innego kompa to i tak może sobie przypisać IP jaki chce a jak nie użyjesz firewalla to będzie miał net za darmo i nie pomoże nawet ARP.

Tytuł:
Tak wlasnie mam zrobione ze jeden IP jest przydzielany dynamicznie a firewalla takze mam i wycinam na nim wszystkie IP ktore nie sa statycznie przydzielone. Myslalem tylko ze dynamiczny przydzial mozna wylaczyc a ja nie wiem jak...
Ale skoro sie nie da to sila wyzsza :)

Dzieki za odpowiedz pozdrawiam....Mafetman

Bolo_B pisze:
Najlepiej jak IP_RANGE (zakres ip dynamicznych) nie pokrywa się z wpisami statycznymi. Nie wyłączysz przydzielania IP dynamicznego bo automatycznie wyłączysz całe DHCP. Możesz najwyżej wpisać 1 IP dynamiczny (tak mi sie wydaje - tylko trzeba wpisać 2x ten sam IP, jak nie zadziała to wpisać 2 IP obok siebie).
I dziwi mnie to, że żaden Ip nie może być przydzielany dynamicznie. Jak ktoś podłączy innego kompa to i tak może sobie przypisać IP jaki chce a jak nie użyjesz firewalla to będzie miał net za darmo i nie pomoże nawet ARP.

Tytuł:
Użytkownik

Bolo_B pisze:
Nie wyłączysz przydzielania IP dynamicznego bo automatycznie wyłączysz całe DHCP.

A jednak można skonfigurować Freesco'we dhcp bez przydzielania niepotrzebnych dodatkowych adresów dynamicznych. Problemem są mechanizmy zawarte w samym systemie, które wykluczają uruchomienie przydzielania adresów statycznych bez "dołożenia" dynamicznych, jednak jest na to sposób...
mafetman pisze:
Myslalem tylko ze dynamiczny przydzial mozna wylaczyc a ja nie wiem jak...
Ale skoro sie nie da to sila wyzsza :)

Drogi Mafetman - zapraszam na priv lub na gadulca, z przyjemnością pomogę w poprawnej konfiguracji.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.