Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 01:10

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Mamy sobie dwie bramki internetowe - 2 x DSL

Na jednym stoi router freesco - pod którego są podłączeni użytkownicy, i przez którego to DSL ludzie ciągną neta.
Router ten - freesco ma adres LAN 192.168.0.5

Na drugim DSLu jest routerek sprzętowy o adresie LAN 192.168.0.1, i tego DSLa chcę używać wyłącznie do hostingu (bardzo skromnego), problem w tym że nie chcę stawiac do hostingu kolejnego routera/serwera.
Więc zrobiłem na tym routerku sprzętowym (czyli na tym obsługującym modem DSL przeznaczony do hostingu) forwarding portów na router freesco na którym mam już np. serwer httpd (192.168.0.5) problem w tym że router freesco nie wysyła żadnej odpowiedzi gdy ktos chce przejrzeć stronę, ponieważ wysyła ją nie na tą bramkę z której przyszło żadanie, a na swoja domyślną bramkę (czyli tą na której ludzie się gnieźdzą, a powinien wysyłać z powrotem skąd przyszło czyli na tą bramkę używana do hostingu)

Pytanie co zrobić ??
Jakiś routing, forwarding ?? nie mam pamysłu :?
z góry dziekuję za pomoc

Tytuł:
MODERATOR

Chyba nie masz racji. Odpowiedź wraca tam, skąd przyszło zapytanie, więc na 192.168.0.1
Należy tylko zadać pytanie, czy zapytanie dotarło do tego serwera, czyli było prawidłowo przekierowane.
Nie mam pewności, czy takie zapytanie z kompa 9 poprzez serwer 5 do serwera 1 i przekierowanie na 5 się powiedzie, ale teoretycznie powinno się dać zrobić bo odpowiedź zostanie skierowana do nadawcy czyli na 1 zwrócona do 5 i przesłana do 9.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Użytkownik

Może to nie wynikało z mojej wypowiedzi, ale mi zależy na tym jedynie aby zapytania z zewnątrz były obsługiwane (zapytania z sieci lokalnej mnie nie interesują nawet)
Zapytania raczej nie wracają z powrotem do bramki 2.1 ponieważ na tej bramce jest licznik transferu i wadać tam jedynie kilkaset bajtów wychodzących na IP 192.168.0.5 (serwer www freesco), ale bajty przychodzce z tego IP = 0, czyli nie ma żadnej odpowiedzi z serwera.

Na routerku sprzetowym (192.168.0.1) mam skierowanie do serwera www freesco ale z adresu zewnętrznego tego routerka.

(zewn.ip.routerka.sprzetownego.o.adresie.LAN.192.168.0.1) port 80 => 192.168.0.5 port 80

Nie ma jedneak odpowiedz zwrotnej, próbowałem to robić także ze swoim kompem (tj zamiast routera freesco użyłem swoiego kompa jako serwer www, komp ten jest w sieci lokalnej i ma adres 192.168.0.15), no i wtedy oczywiście dla potrzeb eksperymentu zmieniam skierowanie na routerku sprzętowym z adresu 192.168.0.5 na adres swojego kompa czyli 192.168.0.15.
Jak ustawiłem u siebie w kompie bramkę 192.168.0.1 to wtedy zapytania z zewnątrz sa obsługiwane dobrze (tj ktoś z zewnątrz mi to sprawdza i pisze że działa), ale jak ustawiam bramkę 192.168.0.5 to wtedy zapytania z zewnatrz kończą się niepowodzeniem (u siebie w komputerze widzę tylko że przyszło żadanie, z takiego a takiego IP zewnętrznego)
Jednak na freesco nie mogę ustawić bramki 192.168.0.1 bo domyślną bramką musi być przefcież modem DSL.

Tytuł:
PGF

Drugiego dsl-a podlacz do drugiej karty (eth2) a to czy bedzie to adres publiczny czy prywatny (ale z innej puli niz siec wewnetrzna) nie ma znaczenia. jeli chcesz to na jednej karcie zrobic (nie bardzo rozumie do ktorej do podlaczasz ?), to musisz zrobic aliasa na drugi adres i pokombinowac z rc_masq :)

Tytuł:
Użytkownik

freesco (bramka 192.168.0.5) i routerek sprzętowy 192.168.0.1 widza się przez switcha, możesz trochę rozjaśnic z tym aliasem ?

Tytuł:
PGF

http://www.freesco.deal.pl/viewtopic.ph ... highlight=

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.