Rafal71 pisze:
To bardzo dobry pomysl aby wrzucic sciezki jako parametry do skryptu. I najlepiej zaremowane (#) gotowce dla tych co maja paczki mrtg-just, justice33a albo w wersji dla Freesco 0.2.7 i 0.3.2
Jezeli chodzi o skrypt on-line oparty o pingi to chyba bedzie to troszke mulic serwer albo moze za wolno dzialac w przypadku wiekszej ilosci kompow. Chyba lepiej bedzie doinstalowac i uzyc paczki nmap albo inny skaner. Nie wiem jeszcze jak

przemyślałem dobrze tą koncepcję, i doszedłem do wniosku że wypuszczę specjalną paczkę MRTG4JUST, która będzie paczką mrtg-2, ale przystosowaną do justice (predefiniowalne ścieżki i łatwiejsza-automagiczna konfiguracja, i nie będzie osobnego pliku rc_mrtg bo po co), tak żeby każda osoba mająca justice, mogła sobie doinstalować szybko i łatwo mrtg
Przy przystosowywaniu do freesco 0.3.x jest bardzo dużo zmian szczególne w pliku rc_zjustice, ale na pewno zparamtetryzowanie ścieżek ułatwi to przystosowywanie (poza tym kod wtedy będize się charakteryzował większą kulturą programistyczną

)
Ping z odpowiednimi parametrami i odpowiednio często stosowany nie będzie mocno obciążał serwera - mam na mysli odświeżanie co pieć minut, bo częstsze chyba nie potrzebne