Niedawno zainstalowalem sobie sambe we freesco wszystklo jest pieknie, samba jest kontrolerem domeny (czy jak to sie nazywa) profile przehowuje na serwerze itd., w sumie super z wyjatkiem 2 rzeczy:
-1-
W sambie w pliku smbconf mam wpisy:
character set = ISO8859-2
client code page = 852
W windowsie wszystko jest ok. Jesli pod linuksem uzywam smbclient-a tez,
problem zaczyna sie przy montowaniu zasobow przy uzyciu smbmount wtedy zamiast polskich liter sa krzaki.
Na duzej dystrybucji(mandrake) tez mam sambe i tam wystarczy po smbmount dopisac opcje -o iocharacterset = ISO8859-2, codepage =
852 czy cos w tym stylu i jest ok, niestety ta opcja nie dzila w sambie dla fresko.
Po przeczytaniu wielu postow

i zadaniu pytan da grupach dystusyjnych dostalem odpowiedz:
"To nie wina samby. Te funkcje obsługuje jądro. Trzeba załadować muduły
nls-* (tylko trzeba je zdobyć) jeśli się ma jądro bez obsługi iso-8859-2
i cp852 lub podmienić kernel na taki który ma je wkompilowane na stałe"
Tak tez zrobilem (probowealem i moduly i jadro z wkompilowana obsluga tych standardow), ale to nic nie dalo, wydaje mi sie ze tak jak w przypadku mandrake trzeaba jeszcze sambie kazac korzystac z tych modulow, ale jak?
Dodam jeszcze ze uzywam ramdiska z polsk klawiatura i czcionka i w innych miejscach polsie litery sa obslugiwane
-2-
Mam jeszcze jeden problem z smbmout, ten jest juz calkowicie abstarkcyjny
Mam kompa z WinXp i Win98. Na pierwszym wszystko jest ok, natomisat na Win98 gdy on laczy sie z fresco i scioga albo wysyla pliki ma normalny transfer, gdy ja lacze sie z freesco do tego Win98 korzystajac z smbclient transfer jest normalny, ale gdy zamontuje jego zasoby smbmountem transfer zamiast standardowych u mnie 500-600K spada do ok. 60K i to tyko przy wysylaniu (scioganie jest z normaln predkoscia). Testowalem to z roznymi plikami i w roznej konfiguracji, czasem bylo troche szybciej, ale zawsze ok 10 razy wolniej niz normalnie.
Przepraszam ze taki glugie to zapytanie, ale chcialem podac jak najwiecej informacji, mysle ze to ulatwi zdiagnozowanie problemu.
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, choc do odpowiedzi typu "nie uzywaj polskichi liter" albo "nie uzywaj smbmount" moge dojsc sam

.
Z goru dzieki za odpowiedz.