Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 00:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Postawiłem w końcu sobie serwerek Freesco. Wszystko fajnie działa. mam tylko jedno ale...
Otwieranie stron WWW - wygląda to czasami tak, jakby serwer pomijał polecenie wyświetlenia strony WWW. Metnie pewnie tłumaczę ale tak to wygląda: włączam IE i odpalam np Onet. Czasami wskakuje od razu (tzn zaczyna ładować stronę) a czasami mam biało, potem długo długo nic i potem wyświetla że nie mógł otworzyć strony. Jak dam odśwież to strona się załaduje już w porządku. Średnio co druga próba otwarcia strony WWW tak wygląda.
Podobnie jest w Outlooku - sprawdzanie poczty. Wywala mi błędy przy odbieraniu poczty. Daję jeszcze raz wyslij-odbierz - błędów juz mniej (poczta z 4 kont pocztowych - pobiera powiedzmy z 2). Jak kolejny raz dam wyslij-odbierz sprawdzi w końcu całość bez błędów.

Za diabła nie wiem o co chodzi? Pomóżcie!

Tytuł:
A ustawiales wartosci MTU na maszynach-klientach ? Poszukaj tu na forum bo kilka dni temu o tym pisalem.

Tytuł:
Użytkownik

JoT.Pe pisze:
A ustawiales wartosci MTU na maszynach-klientach ? Poszukaj tu na forum bo kilka dni temu o tym pisalem.

kolega pomylił usługi. sdi nie wymaga korekty MTU na komputerach użytkowników.

Tytuł:
MODERATOR

Jakiego DNS używasz, czy tak samo się dzieje po podaniu adresu jako IP :?:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Standadrowe DNSy TePsy. Wcześniej miałem Mandrake 8.0 na tym ustawione i hulało jak złoto.
A tutaj teraz taka zagadka... :?

Tytuł:

Mam ten sam problem z SDI. Dodam tylko, że podając IP zamiast nazwy, problemu nie ma. W logach pojawia się w tym czasie pełno komunikatów typu:
named[175]: sysquery: findns error (2) on ...
itd.
DNSy też mam z tepsy. O dziwo gdy wpiszę sobie na stacji roboczej w windowsie te dnsy na sztywno to problemu też nie ma.

Acha.. czytałem na forum, że na podobny problem pomagało zmniejszanie czasów maskarady. Już to przerobiłem i nie pomaga.

Tytuł:

Czy nikt nie wie jak ten problem rozwiązać? Testowałem na dwóch różnych Freesco z SDI i na obydwóch ten sam problem, a widzę, że i inni też go mają. Na co komu Freesco skoro nie da się normalnie pracować. :?

Tytuł:
Honorowy Admin

Na co komu Freesco? Widać się przydaje...
Sądzę, że coś masz nie tak w konfiguracji lub/i w działaniu systemu (dyskietka?).
Większości ludzi to chodzi bez zarzutów. Jedne z serwerków, na dyskietce chodził 70 dni non stop, całkowicie bezobsługowo, korzysta z niego 10 userów, w szkolnej pracowni chodzi od 1,5 roku... więc nie mów, że to wina Freesco.

Tytuł:

Jasne, że to nie wina systemu tylko jakichś ustawień, dlatego pytam tutaj co zmienić, bo sam już nie wiem. Freesco zaistalowane mam na twardzielu, konfiguracja jest taka jak zostało skonfugurowane w dyskietkowej wersji dla SDI. Próbowałem zmieniać DNS-y na inne ale nie pomaga. Ktoś ma pomysł gdzie szukać odpowiedzi na problem?

Tytuł:
U mnie pomogło podanie adresów DNS na komputerach klientów.
Od tego czasu mam spokój - i inni uzytkownicy (bo mi się jakoś tak sama rozrasta) sieci także nie narzekają (no może poza transferem) :)

Tytuł:
Witam
Od niedawna zainstalowalem sobie freesco v.2.7 i faktycznie mimo wpisywania roznych dns'ow mam tez ten sam problem
np:
samo google otwiera sie bez problemu
ale w momencie wyszukiwania jakiegos slowa kluczowego ... jest napis ze trwa wieczne otwieranie strony... co po kilku minutach zamienia sie w nie mozne jej otworzyc
ale ... jak odswierze to czasami sie udaje
tez nie mam pojecia gdzie lezy haczyk

Jak zainstalowalem sobie freesco v.3.x juz nie bylo problemu
ale znowu pojawily sie nastepne z dzieleniem lacza dlatego wrocilem do v.2.7 i walcze dalej

Pozdrawiam

Tytuł:
Mam ten sam problem z freesco.
Próbowałem już przestawiać MTU, wpisywać adresy na sztywno.
DNS -y i inne też.
Dodam, że na winroute smigało ok, jednak wole freesco za usługi jakie można na nim odpalić.
Zauważyłem że problem czasami jest prawie niezauważalny, jednak czasami nie do zniesienia bez względu na obciążenie łącza.
Jak tylko wyskoczy komunikat "Nie można wyświetlić strony" daję odświerz i w tym momencie strona wczytuje się poraz drugi bardzo szybko jak by była już na serwerze. Zauważyłem również, że w nocy tego problemu praktycznie nie ma.
:wink:

Wydaje mi sie Rydzu że jednak masz coś nie tak skonfigurowanego w klientach, u mnie freesco działało bez zarzutu na sdi 1,5 roku z dwoma przerwami ( w trakcie wyłaczenie prądu :)) i nigdy nie miałem zadnego problemu ze stronkami, no chyba że jaki`s matoł uruchomił kazę i zapychał łącze

u mnie rozwialem ten problem dodajac w klientach oprocz dnsow tepsy jeszcze ip routera, i hula, zadnych problemow. cos mi sie wydaje ze we freesco jes cachdns i dlatego tak to wyglada. jesli sie myle niech ktos mnie poprawi, ale dodanie tego dnsa pomoglo.
pozdrawiam.

Tytuł:
Niech każdy w sieci ustawi sobie adresy na sztywno i wpisze preferowane DNSy TPSA.ja używam 194.204.152.34 i 194.204.159.1. U mnie podzialalo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.