Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 00:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Od kilku dni przesiadlem sie z wina na linuxa aby internet udostepniac w sieci. Problem jest gdy siec jest obciazona np ktos sciaga/lub oglada film udostepniony w ms networks to nie ma dostepu do netu. Siec sklada sie z 5 kompow, switch 3coma, rozne karty glownie realtek, karta serwera to intel. HELP!

Zapomnialem dodac ze gdy udostepnialem na windzie bylo wsio ok.

Tytuł:
Czyzby to byl trudny temat?? Mysle ze gdyby serwer bylby widoczny w otoczeniu sieciowym msnetworks nie byloby problemu. Moje pytanie, jak zainstalowac pakiety ipx i netbui w freesco?

Tytuł:
Honorowy Admin

jeśli chcesz mieć serwer widoczny w otoczeniu sieciowym, zainstaluj sambę i udostępnij na nim zasoby. Protokoły ipx i netbui nie są potrzebne w serwerowi i nie instaluje się ich, a to właśnie może byc problemem zapychania się twojej sieci. Generalnie, jeśli użytkownik A ogląda film sieciowo z komputera użytkownika B, to oczywistą rzeczą jest, że te komputery będą miały zapchane łącze. Strumień wideo jest dość duży. Natomiast nigdy nie zaobserwowałem sytuacji, że w tym czasie komputer C ma zapchane łącze, chyba że... pewne problemy może wywoływać sieć na koncentryku lub ewentualnie posiadanie huba a nie switcha (o ile mi wiadomo hub nie wysyła pakietów kierunkowo do określonego komputera - sorki za lamerski język, ale nie jestem specem w tym zakresie). W sieci na switchu stumegowej mam 15 komputerów i nigdy się żadne zapychanie sieci nie zdarzyło. W domu mam dwa komputery połączone z serwerem (na switchu) i mam zwyczaj oglądać filmy z dysku serwera i nigdy to nie zapchało łącza drugiemu komputerowi. Podsumowując - nie ma przesłanek pozwalających na powiązanie serwera Freesco ze spowalnianiem dostęppu do internetu.

Tytuł:
Zgodzilbym sie z Toba gdyby taki sam problem byl w windowsie. Powoli mam juz dosc tej dystrybucji...

Tytuł:
Honorowy Admin

Sadzę, że nie ma żadnego powodu, abyś nie wrócił do udostępniania w Windowsie, skoro ci lepiej działalo, jak twierdzisz...

Tytuł:
Maciek pisze:
Sadzę, że nie ma żadnego powodu, abyś nie wrócił do udostępniania w Windowsie, skoro ci lepiej działalo, jak twierdzisz...

Tylko pod jednym wzgledem bylo lepiej z windowsem, ze nie bylo zapychania lacza. Dziwna sprawa wychodzi, bo teraz zauwazylem ze gdy przez dluzszy czas jest siec obciazona to freesco sie zawiesza :( tzn po dciazeniu sieci nie reaguje na pingi :(

Tytuł:
poszukaj , bo na forum jest dużo o zawieszaniu sie serwera !!! na pewno znajdziesz odp ...

Tytuł:

Ha Ha Ha Ha. Lepiej pod Windowsem? Koń by sie uśmiał...

Tytuł:
dokladnie mowic hub rozni sie tym od swicha ze wysyla zapytanie do wszystkich kompow w sieci potem dopiero wlasciwy pakiet, a swich odrazu do konkretnego kompa.

co do twoich spostrzezen to logicznym wydaje sie ze gdzies popelniles blad (ten czynnik ludzki) kiedy pracowalem w jednej firmie i robilem we freesco siec na 5 kompow tez bylo troche problemow z ktorymi przyszlo sie uporac koniec konicow freesco smigalo po kilka miesiecy bez restartu na maszynce 486 DX 100 8 ramu nie liczac niefortunnych odciec pradu czy zalania bura ;> w kazdym razie wydaje mi sie ze nalzey zaczac od sprawdzenia samego sprzetu i konfiguracji uwaznie bo nie moze to wynikac - obciazenie sieci - z winy serwera ze miedy dwoma komputerami w sieci jest duze obciazenie bo serwer w przypadku ogladania filmu z dysku komputera A na komputrze B nie ma zadnego udzialu bo to polaczenie jest mieszy komputerami A i B a nie miedzy komputerem A - serwerem - komputerem B

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.