Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 października 2017, 13:08

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 września 2007, 23:10 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Ustawienie Freesco zależy od typu twojego połączenia. Jeśli masz jedną kartę sieciową, to nie sądzisz chyba, że możliwe są jakiekolwiek przekierowania?
No i chyba podałeś za mało danych...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 września 2007, 01:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 10 września 2007, 21:49
Posty: 4
Jakie sa potrzebne informacje ?
2 Karty sieciowej nie potrzebuje bo ten komp i kilka innych ( 192.168.2.2-192.168.2.10 maska 255.255.255.0 - tam nizej w regule jest dobrze zakres wpisany ?) maja nie mieć internetu tylko prostą stronke.

Pojawil sie problem z wątku co jest nizej -na porcie 80 strona ladowana z /mnt - o dziwo wczesniej działało , dopisalem do /rc/rc_user pod pozycja start "thttpd -p 86 -u nobody -d /www -l /dev/null" i działa sobie na 86 porcie .
Do /rc/rc_user - firewall dopisuje :
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.2.0/0 80 -r 86
i nie działa. Komputer ma ustawiony adres serwera www jako brame.

Da sie to zrobić tak jak myśle czy w złym miejscu/zly warunek wpisuje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 września 2007, 01:39 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Skonfiguruj Freesco jako printserver, uruchom serwer www, aby był widoczny (Y), nadaj odpowiedni numer IP z takiego samego zakresu, jak mają inne komputery. Zapisz odpowiednią stronę na dyskietce (pod windows to będzie katalog A:\router\www) i po wywołaniu http://numer_IP_freesco strona będzie widoczna.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 września 2007, 01:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 10 września 2007, 21:49
Posty: 4
Mam ustawiony tryb eth router i jak pisalem www teraz sobie dziala bez problemu na 86 porcie,jutro o zobacze z printserv. To ze przez http://numerip:86 mogą wejść to wiem ale chce zrobic tak zeby nowo podl komputer z przydzielonym ip po dhcp na switchu przy probie wejścja na jakąkolwiek strone byl kierowany na serwerek www - taką reklame/ogłoszenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 września 2007, 11:39 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wg mnie to jest niemożliwe. Żeby Freesco cokolwiek przekierowywało, to musi mieć skąd i dokąd. Freesco nie pełni funkcji routera dla pozostałych komputerów, bo ma jedną kartę sieciową. To nie jest kwestia tcyh komputerów tylko samego Freesco. Żeby system wiedział, że ma być routerem musisz mu ustawić jakieś wejście (WAN) i wyjście (LAN). Przy jednej karcie sieciowej jest to niemożliwe. Chyba, że ktoś inny wymyśli jakąś sztuczkę...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 września 2007, 11:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 10 września 2007, 21:49
Posty: 4
Wlozenie drugiej karty sieciowej to nie problem - nie musi byc podlaczona ? Np zastosuje taka co jest wykrywalna ale łączy sie bo jesst przypalnona .

Komenda do przekierowania jest dobra i w dobrym miejscu ?

Jeszcze jedno : Da sie gdzies zmienic zeby karta była inicjowana na szytwno 10mbit ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek, 11 września 2007, 12:47 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Wszystko o ipfwadm - http://zciech.w.interia.pl
Co do karty - nie wiem - zapewne dla niektórych jest parametr uruchomienia modułu, wiem, że kiedyś musiałem tej opcji w Mandrake użyć, ale we Freesco nigdy mi to potrzebne nie było.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 września 2007, 07:39 
Offline

Rejestracja: środa, 16 kwietnia 2003, 22:09
Posty: 30
Maciek pisze:
Żeby system wiedział, że ma być routerem musisz mu ustawić jakieś wejście (WAN) i wyjście (LAN). Przy jednej karcie sieciowej jest to niemożliwe. Chyba, że ktoś inny wymyśli jakąś sztuczkę...


A jeśli ustawi tak jak dla modemu SDI z jedną kartą sieciową ? to wtedy mimo że nie ma modemu usługi Freesco nadal działają i przekierowują ?.[/u]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 września 2007, 11:49 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Też tak można, ale będzie miał w logach śmieci i część obciążenia systemu będzie związana z próbami uruchomienia ppp.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl