Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 12 grudnia 2017, 19:57

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa, 31 grudnia 2003, 19:21 
jaka komende zastosowac zeby koles ktory nie placi za neta zostal poinformowany na stronie www ze "czas na zaplate". Przeczytalem artykul autorstwa LAMERA (ze stronki: http://www.ferrum.com.pl/Kipa/FreeSCO/Kasa.html). Dziala komenda zablokowania ipfwadm -I -i deny -W eth0 -S x.x.x.x (jednak po wpisaniu polecenia na przekierowanie na www: ipfwadm -I -i accept -P tcp -S x.x.x.x -r 80 (w komputerze zablokowanym pokazuje w przegladarce "polaczenie ze zdalnym serwerem nie powiodlo sie" zaznaczam ze zgralem do katalogu -www- na Freesco (HDD) informacje w HTML-u zapisana jako index.pl. Dzieki i HAPPY NEW YEAR 2004


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa, 31 grudnia 2003, 20:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
moze nie masz WWW wlaczonego? Sprawdz wchodzac na http://IPROuTERA jak nie ma strony to w setupie wlacz na Y albo S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 31 grudnia 2003, 20:26 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Czy ten zablokowany komputer nie ma czasem wpisanego serwera proxy w przeglądarce?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: re:
Post: czwartek, 1 stycznia 2004, 12:47 
Nie ma wpisanego serwera proxy w przeglądarce? Serwer dziala na Freesco 0.2.7 i w opcjach wlaczone mam wlaczonie serwera http na: s-lokalnie


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 1 stycznia 2004, 13:06 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
A co DOKŁADNIE i gdzie wpisałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 1 stycznia 2004, 13:36 
korzystam z lacza ISDN z Dialog'u. Server postawilem na Freesco 0.2.7 (1 karta sieciowa polaczona ze Switch'em) i skonfigurowalem wg opisu na stronie www.freesco.pl z dodaniem pakietu ARP. Do serwera (przez Switch'a) podlaczony jest narazie 1 komputer z zainstalowanym systemem WinXP (wszystko w fazie testow). W systemie XP skonfigurowane jest polaczenie sieciowe z podaniem IP (192.168.0.2) i DNS, w przegladarce nie konfigurowalem serwera proxy. Wszystko dziala swietnie i bez problemow. Jednak nie moge w dalszym ciagu przekierowac po zablokowaniu IP WinXP we Freesco (ipfwadm -I -i deny -W eth0 -S 192.168.0.2). Teraz chcialbym poleceniem ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -r 80 odeslac na wczesniej przygotowana strone www ktora zgralem na HDD Freesco do katalogu www zapisana pod nazwa index.htm lecz nadal tylko blokuje polaczenie bez odeslania na www.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 1 stycznia 2004, 14:17 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
to raez to ze wczesniej go zablokowales. przegladarka musi miec dostep do DNS-ów zanim sie kontaktuje ze strona. musisz pozwolic mu na ruch na 53 port udp i tcp ponadto przekierowanie powinno wygladac tak :

ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 80 -r 80

reasumując:

ipfwadm -I -i deny -S 192.168.0.2
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P udp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 80 -r 80


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 1 stycznia 2004, 14:36 
po wpisaniu tych polecen:

ipfwadm -I -i deny -S 192.168.0.2
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P udp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 80 -r 80

troszke sie zmienilo bo teraz pojawia mi sie komunikat:

404 Not Found
The requested URL '/software/thttpd/auxprogs.html' was not found on this server

i link do strony http://www.acme.com/software/thttpd/


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 1 stycznia 2004, 15:21 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Z mojego praktycznego doświadczenia wynika, że wystarcza jedna samodzielna regułka:
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -r 80
Wcale nie jest potrzebne blokowanie poleceniem
ipfwadm -I -i deny -S 192.168.0.2 bo przecież i tak każde zapytanie zostanie przekierowane na port 80.
Natomiast jeżeli te polecenia
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P udp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
mają być faktycznie brane pod uwagę przez firewalla to chyba muszą być wpisane jako ostatnie... Już po przekierowaniu na port 80! Mam rację zciech?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 stycznia 2004, 01:28 
w dalszym ciagu nie moge uzyskac przeniesienia na strone www, moze musze zmienic cos w ustawieniach freesco?? caly czas mam:

404 Not Found
The requested URL '/software/thttpd/auxprogs.html' was not found on this server

i link do strony http://www.acme.com/software/thttpd/


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 stycznia 2004, 10:36 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
Zacznijmy od ustalenia jednej rzeczy... Co pojawia się jak wpiszesz (bez włączania przekierowania na freesco) http://192.168.0.1 (jak zakładam taki jest adres IP routerka)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 2 stycznia 2004, 23:28 
po wpisaniu w przegladarce (bez odcinania IP do www) http://192.168.0.1 (taki adres serwera) pojawia sie to samo:

404 Not Found
The requested URL '/software/thttpd/auxprogs.html' was not found on this server

i link do strony http://www.acme.com/software/thttpd/


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 stycznia 2004, 10:54 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
No to już wszystko jasne... Namieszałeś coś z httpd! Najpier uruchom poprawnie serwer www a jak już z tym się uporasz to wpisz regułki firewalla i wszystko będzie działało!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 stycznia 2004, 16:45 
Skonfigurowalem na nowo Freesco 0.2.7 i zaraz po wstepnych ustawieniach polaczylem sie przez przegladarke z serwerem http://192.168.0.1 i pojawia sie standardowa strona zapisana w katalogu www freesco index.htm.

Problem pojawia sie w momencie podmiany pliku index.htm bo zaraz po zgraniu mojego pliku index.htm i po restarcie znow na nowo pojawia sie:

404 Not Found
The requested URL '/software/thttpd/auxprogs.html' was not found on this server

i link do strony http://www.acme.com/software/thttpd/

i teraz juz nie wiem co zle robie?


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 stycznia 2004, 16:46 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Cytuj:
mają być faktycznie brane pod uwagę przez firewalla to chyba muszą być wpisane jako ostatnie... Już po przekierowaniu na port 80! Mam rację zciech?

Nie , nie masz racji :)

kolejnosc tych trzech bałwan jestem znaczenia nie ma, kazda dotyczy innego ruchu.

: [/] [] ()
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P udp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 80 -r 80


chyba zeby zrobic tak jak proponujesz, co jest troche bez sensu:
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 -r 80
wtedy oczywiscie regula :
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.2 -D 0/0 53
musi byc przed przekierowaniem (co oznacza, ze w skrypcie za :) )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 stycznia 2004, 16:58 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Bardzo ciekawy jesem czy twój nowy index.htm ma odpowiednie prawa :)
chmod 644 /www/index.htm
chown -fR nobody /www/index.htm

# ls -l
-rw-r--r-- 1 nobody root 899 Nov 12 13:05 index.htm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 3 stycznia 2004, 19:03 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 10:46
Posty: 1551
Lokalizacja: Szczecin
O ja głupia cipa :lol: Nie zauważyłem tego co wytłuszczone -D 0/0 80 -r 80 :D :D :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 4 stycznia 2004, 00:32 
OKI teraz wszystko jest OK. Zadzialalo dzieki poleceniom:

chmod 644 /www/index.htm
chown -fR nobody /www/index.htm

Wielkie dzieki za pomoc wszystkim :D
:arrow: lamer, zciech


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 stycznia 2004, 00:36 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: czwartek, 11 lipca 2002, 09:39
Posty: 822
Lokalizacja: Bytom
Ja mam podobne doświadczenia jak "Czerwony Kapturek" i mój skrypt blokująco / odblokowujący wygląda tak:
: [/] [] ()
blokuj() {
  if [ "$2" ];then
    par="-i"
  else
    par="-d"
  fi
  # $1 oznacza IP lub nazwe kompa
    ipfwadm -I $par accept -b -S $1 -P tcp -r 82  2>/dev/null
    ipfwadm -I $par accept -b -S $1 -P tcp -D 195.205.139.130/29  2>/dev/null
}
Ten ostatni adres to do moich stron, te zawsze można czytać :) i co ciekawe, że mimo nieudostępnienia DNS na porcie 53 strony te są dostępne, a użyłem nazw a nie numerów IP w linkach.

_________________
Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie wie, że tego się nie da zrobić - I to zrobi :!:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 10 września 2007, 22:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 10 września 2007, 21:49
Posty: 4
Witam
Przepraszam ze odkopuje temat ale sam nie moge tego dobrze ustawic.
Mam freesco 0.3 na fdd
Próbowalem dodawac powyzsze ipfwadm ale nie moge zrobic zeby to zadziałalo.

Komp freesco - 1 karta sieciowa, podlaczona do switcha ->uzytkownicy.
Chce ustawic tak zeby komp z freesco był brama dla tych komow i kazde odwolanie do www było przekierowane do strony na zainstalowanym serwerze www.
Jak powinienem ustawic freesco ? eth router / eth bridge ?
Freesco ma sztywne ip, (switch ma serwer dhcp przydzielajcy ip userom,)
Zadady ipfwadm dodaje sie do /rc/rc_user ?

Czy mozna gdzieś ustawić zeby karta sieciowa na sztywno startowala na 10mbit ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl