Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 22:55

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Uwaga na stronie http://mat1l9s.w.interia.pl jest już nowsza wersja paczki !

Najnowsza paczka jeszcze ciepła.
Nowości:
    konfiguracja tylko przez justice.conf, hosty konfiguruje się dalej w pliku justice.hst (przed uaktualnieniem proszę zapisać sobie gdzieś poprzednie wartości parametrów)
    możliwośc ustawienia statycznych tshaper'ów - czyli każdy jest w tshaperze, niezależnie od tego czy ciągnie dużo czy nic, a shapery sa regulowane dynamicznie - czyli kazwicze mają np 75% transferu normalnych użytkowników - coś dla providerów
    przyspieszenie skryptu poprzez zmniejszoną liczbę wywoływania poleceń zewnętrznych, będzie można zjechac nawet do 10 sekundowych cykli, uwaga należy pamiętać o odpowiednim podzieleniu (30 - na pół, 20 sek - na trzy) parametrów [upl]maxtran i [upl]prg, natomiast parametr [upl]spdinet pozostawiamy bez zmian
    zintegrowany rshaper_bogdan - teraz nie trzeba nic dodatkowego instalować
    zmiany w tabeli - dodatkowy parametr progi_info jeśli jest równy "1" wtedy wyświetlane są progi kiedy użytkownik wpada to r/shapera, a kiedy z niego wypada, jeśli jest równy "0" wtedy progi nie są wyświetlane i tabela jest znacznie węższa i czytelniejsza (rzadko kiedy potrzebne nam info o progach)
    statystyki dla usług serwerowych, np. chwilowy i dzienny download i upload apacha, samby itp. - możliwośc konfiguracji
    możliwość regulacji tshapera jaki dostanie kazowicz w stosunku do normalnego użytkownika - przy bardzo niskich wartościach (np. 10 %) możemy prawie zdławić kazę, w standartowym justice 3.3 wartość ta wynosiła stale 75%
    poprawione błędy przekroczenia zakresu dla sieci gdzie sumaryczny download/upload dzienny był powyżej 2 GB (pojawiały sie ujemne transfery)
    możliwośc regulacji długości cyklu bezpośrednio z pliku konfiguracyjnego- nalęzy jedak ręcznie dzielić wartości maxtran i prg (ale nie spdinet!)
    jeśli ktoś nie instalował moich poprzednich wersji (czyli ma wersję 3.3) to prosze zajrzeć na http://www.n-t.prv.pl ponieważ tam są jeszcze opisane inne uaktualnienia w stosunku do wersji 3.3 (jak np. dodatkowe parametry uruchamiania)

przważnie zmienne przyjmują wartości "0" - opcja wyłączona lub "1" - opcja włączona np:
statyczny_tshaper=0
lub
statyczny_tshaper=1
najlepiej przed instalką paczki odinstalowac starego rshapera bo będą się gryźć
: [/] [] ()
removepkg rshaper
potem reboot i znowu po instalacji paczki justice reboot

Instalacja całej paczki:
installpkg http://mat1l9s.w.interia.pl/strona/freesco/355beta1/justice355alpha-mateusz

lub linki do pojedyńczych plików - jak ktoś chce zrobić tylko update, wystarczy mieć działającego rshapera oczywiście:
http://mat1l9s.w.interia.pl/strona/free ... a1/justice - katalog /justice
http://mat1l9s.w.interia.pl/strona/free ... stice.conf - katalog /justice
http://mat1l9s.w.interia.pl/strona/free ... c_zjustice - /rcuser
(do uaktualnienia nie trzeba rebootować serwera, wymogiem jest zainstalowany rshaper), po uaktualnieniu restartujemy samo justice oczywiście:
rc_zjustice restart

Instalacja tylko dla zaawansowanych - jak chociaż kilka osób potwierdzi poprawne działanie paczki wtedy nazwę to beta i mniej zaawansowani też będą mogli instalnąc sobie paczkę, proszę reportować bugi na maila
albo chociaż wpisujcie się tutaj jeśli wam działa poprawnie

Ostatnio zmieniony niedziela, 4 stycznia 2004, 17:45 przez mat1l9s, łącznie zmieniany 8 razy

Tytuł:

Mam freesco 0.3.2 i paczke mrtg-just. :? Czy wystarczy podmienic te 3 wymienione pliki i powinno zadzialac... :) czy potrzeba bedzie wiecej zachodu aby nie zepsuc statystyk mrtg :?:

Tytuł:
MODERATOR

nie polecam zamiany w ten sposób :!:

Niedługo będzie nowa wersja mrtg-just (najpóźniej w nowy roq)

Tytuł:
paczuszka działa wyśmienicie jak na razie !!!! Zadnego zwisu serwea :)

Tytuł:

Tez potwierdzam, ze u mnie paczuszka mrtg-just dziala bezproblemowo. Nowe justice kusi ale nie che czegos zepsuc w mrtg. :D
Mama tylko problem ze wskazaniami kto jest on-line, poniewaz uzywam arp i wtedy wszystkie adresy sa aktywne non stop. Zastanawiam sie jak to zrobic z pomoca nmap :?:

Tytuł:
Użytkownik

Rafal71 pisze:
Tez potwierdzam, ze u mnie paczuszka mrtg-just dziala bezproblemowo. Nowe justice kusi ale nie che czegos zepsuc w mrtg. :D
Mama tylko problem ze wskazaniami kto jest on-line, poniewaz uzywam arp i wtedy wszystkie adresy sa aktywne non stop. Zastanawiam sie jak to zrobic z pomoca nmap :?:

W niedalekiej przyszłości (ferie) chcę zrobić skrypcik on-line oparty o ping
Zdaje się żeby dostować mój skrypt do mrtg-just należy tylko zmienić ścieżki do plików (www/mrtg-just, oraz położenie dla samej paczki /packages/justice zmienia się chyba na /packages/mrtg-just) tak sobie myślę że te ścieżki można by również wrzucić do pliku konfiguracyjnego i wtedy żeby przystosować skrypt do mrtg-just wystarczyłoby tylko tam pozmieniać ze dwie zmienne

Tytuł:

To bardzo dobry pomysl aby wrzucic sciezki jako parametry do skryptu. I najlepiej zaremowane (#) gotowce dla tych co maja paczki mrtg-just, justice33a albo w wersji dla Freesco 0.2.7 i 0.3.2 :D
Jezeli chodzi o skrypt on-line oparty o pingi to chyba bedzie to troszke mulic serwer albo moze za wolno dzialac w przypadku wiekszej ilosci kompow. Chyba lepiej bedzie doinstalowac i uzyc paczki nmap albo inny skaner. Nie wiem jeszcze jak :(

Tytuł:
Użytkownik

Rafal71 pisze:
To bardzo dobry pomysl aby wrzucic sciezki jako parametry do skryptu. I najlepiej zaremowane (#) gotowce dla tych co maja paczki mrtg-just, justice33a albo w wersji dla Freesco 0.2.7 i 0.3.2 :D
Jezeli chodzi o skrypt on-line oparty o pingi to chyba bedzie to troszke mulic serwer albo moze za wolno dzialac w przypadku wiekszej ilosci kompow. Chyba lepiej bedzie doinstalowac i uzyc paczki nmap albo inny skaner. Nie wiem jeszcze jak :(

przemyślałem dobrze tą koncepcję, i doszedłem do wniosku że wypuszczę specjalną paczkę MRTG4JUST, która będzie paczką mrtg-2, ale przystosowaną do justice (predefiniowalne ścieżki i łatwiejsza-automagiczna konfiguracja, i nie będzie osobnego pliku rc_mrtg bo po co), tak żeby każda osoba mająca justice, mogła sobie doinstalować szybko i łatwo mrtg

Przy przystosowywaniu do freesco 0.3.x jest bardzo dużo zmian szczególne w pliku rc_zjustice, ale na pewno zparamtetryzowanie ścieżek ułatwi to przystosowywanie (poza tym kod wtedy będize się charakteryzował większą kulturą programistyczną :lol: )

Ping z odpowiednimi parametrami i odpowiednio często stosowany nie będzie mocno obciążał serwera - mam na mysli odświeżanie co pieć minut, bo częstsze chyba nie potrzebne

Tytuł:

MAC!EK, czy w nowej wersji paczki mrtg-just umiescisz ulepszenia, ktore wymyslil mat1|9s :?:
:) statyczne shapery (czyli chyba kazdy moze miec np. max 75% transferu)
:) przyspieszenie wywolywania polecen (mniejsze obciazenie proc. i mozliwosc pomiaru co np. 15, 20 sekund)
:) przystosowanie do freesco 0.3.2 (bo na takiej wersji chodzi mrtg-just)
Mam na swoim DSL problemy w sciaganiu plikow bezposrednio z www/http - w pewnym momencie pokazuje sie komunikat, ze serwer zresetował połączenie. Powodem jest chyba przyciecie przez shapera i zgubienie zbyt wielu pakietow. :( nie zawsze taki problem mozna rozwiazac instalujac getright lub DAP. Statyczny shaper załatwił by chyba sprawę.

Tytuł:
Użytkownik

Rafal71 pisze:
:) statyczne shapery (czyli chyba kazdy moze miec np. max 75% transferu)
Statyczny shaper załatwił by chyba sprawę.

nie sądzę, w ulepszonym czy zwykłym justice shaper jest stały przez minutę (dł cyklu), zmienia się co minutę
różnicą jest to że jak ustawisz statyczny shaper, to masz ograniczony transfer (wg równego podziału) niezależnie od tego czy dużo ściągasz czy mało, w zwykłym justice jak zaczynasz ściągać przez pierwszą minutę leci ci na maxa a doopiero potem jesteś przycinany, w ulepszonym, jeśli masz włączopnego statycznego shapera, to od razu będziesz miał przycięty transfer, ale ten statyczny6 shaper też si zmienia w zależności od ilości użytkowników w sieci, i myśle że powodem twojego problemu nie jest shaper, a coś innego, bo u mnie to nie występuje

Tytuł:

Nie jestem pewien ale przyczyną bedzie chyba to że w momencie gdy shaper zaczyna przycinać to zbyt dużo pakietów zostaje zgubionych. Najczęściej jest tak że przez minute (u mnie 30 sek.) klient zaczyna ciągnąć na maxa aż w pewnym momencie shaper daje mu tylko połowę całego pasma (tak to chyba działa) i tym momencie proces ściągający się dusi. Z tego powodu podejrzewam justice+shaper
Hmmm, albo... to squid. Mam zainstalowanego 2.5stable3. Ustawiony jako transparent proxy bez serwerów parent. Cache domyślny 100MB na dysku i 64MB w RAMie. W kompie jest 256MB RAM które zagospodarowywuje głównie squid. FTP idzie bezpośrednio ale inne duże pliki są cachowane. :roll: :?: a chodzi o pliki średniej wielkości po kilkaset kilobajtów, np. instalka gadu-gadu ściągana bezpośrednio ze stronki
Jezeli chodzi o justice to sprobuje przerobic te nowosc pod freesco 0.3.2 albo poczekam na wersje mrtg-just MAC!KA

Tytuł:
PGF

Rafal71 pisze:
Nie jestem pewien ale przyczyną bedzie chyba to że w momencie gdy shaper zaczyna przycinać to zbyt dużo pakietów zostaje zgubionych.

Niestety tak działa shaper, zresztą jak każda kolejka. W momencie kiedy shaper zacznie dostawać więcej pakietów niż wysyłać, kolejka się zapełni (długośc kolejki jest na stałe przypisana), i w momencie przepełnienia część pakietów bedzie usuwana, aby zadziałały, mechanizmy TCP, które powodują to, że źródło zacznie wysyłać dane wolniej. O zagubione pakiety też się nie martw gdyż mechanizmy TCP spowodują ich retransmisję (nie dotyczy UDP). To tak zgrubsza. Natomiast jeżeli masz problemy ze squidem, spróbuj USUNĄĆ wszystkie pliki z "temporary internet files" w windows, mozliwe że zaradzi to Twojemu problemowi.

Tytuł:

Sprawdzilem, ze urywanie transmisji wiekszych plikow ze stron www (np. instalka gg.exe itp) powoduje squid skonfigurowany jako transparentne proxy. Problem znika po wylaczeniu squida. Drugim rozwiazaniem okazalo sie wpisanie recznie ustawien proxy (ip i port 8080) w przegladarce przy dzialajacym transparentnym proxy dla wszystkich, ktorzy nie mieli tych ustawien (ich ruch byl przekierowywany 80->8080) :?
PS: czekam z utesknieniem na nowa wersje mrtg-just dla freesco 0.3.2 :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.