Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 20:12

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Początkowo ten post umieściłem w dziale Inne gormy dostępu, ale nie wiem czy właściwie, gdzyż mój problem nie dotyczy tylko posiadaczy łącza z kablówki.

Mam dostęp do internetu poprzez kablówkę 128kbps. Obecnie modem jest podłączony do mojego kompa domowego:

1. Chciałbym postawić router (firewall) na freesco z zainstalowanym klientem eDonkey i ewentualnie Squidem, mój komp domowy byłby podłączony do tego routera - z tym powinienem sobie poradzić.

2. Czy we freesco jest jakaś możliwość sterowania ruchem tak aby pakiety z (do) mojego kompa domowego przepuszczane były w pierwszej kolejności? Chodzi mi o to że jak będzie działał eDonkey to żeby mi się stronki ładnie wczytywały, chodziło radio internetowe (teraz działa bez zrywania jak nie chodzi eMule) i żeby GG nie lagowało. Obecnie jak mam włączone eMule na kompie domowym i jak ma dobry transfer to stronki otwierają się niemiłosiernie długo.

3. Obecnie mam zainstalowany Sygate Personal Firewall który m.in. blokuje dostęp do internetu niektórym programom (trojanom) które najczęściej łączą się na port 80 (tak jak przeglądarka) są to m.in. Nero, trojany z DivXa i RealPlayera, składniki Windowsa. Czy jest możliwość aby freesco blokował dostęp tym programom (musiałby chyba zaglądać do pakietów) do internetu?

4. Co sądzicie o możliwości dostępu do routera za pomocą GG - tak aby można się było połączyć podobnie jak przez SSH - router mógłby autoryzować połączenie m.in. na podstawie nr. GG - czy ktoś to już zrealizował w praktyce ?

5. Chciałbym zaznaczyć że mój ISP nie ma nic przeciwko podziałowi łącza w lokalu abonenta.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.