Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 23:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Witam...
Od ponad trzech miesięcy próbuję doprowadzić mój serwerek do ładu.. (P366, 64MB, 10GB HDD).
Po zainstalowaniu potrzebnych pakietów (MC, IPTraf, ProFTPD, SSHD, MRTG) wszystko jest ok do momentu instalacj Justice np ver. 33. Pierwszym błędem jest nieprawidłowe obliczanie ruchu przez MRTG (statystyki totalnie się wykładają). Jeszcze ciekawiej jest gdy jest restart serwera spowodowany zanikiem napięcia.. oczywiście mam skonfigurowany scandisk.. lecz niektóre programy nie działają poprawnie.. Zastanawiam się czy jest możliwość skonfigurowania Freesco by używał wszystkich partycji z systemem plików Ext2 i pożądnym skanowaniem dysku bez programów Microsoft'u... Bez tych wszystkich kombinacji ze ScanDisk i przenoszeniem Freesco na partycjie Fat.. Nie mam pewności czy to by coś pomogło, ale wydaje mi się że jeżeli jest to Linux to chyba odpowiedniejszym systemem plików jest Ext2.

MODERATOR

RiFF pisze:

Po zainstalowaniu potrzebnych pakietów (MC, IPTraf, ProFTPD, SSHD, MRTG) wszystko jest ok do momentu instalacj Justice np ver. 33. Pierwszym błędem jest nieprawidłowe obliczanie ruchu przez MRTG (statystyki totalnie się wykładają).

jest specjala paczka mrtg-just, normalnie MRTG i justice nie mogą razem działać bo kasują sobie liczniki zliczjące.

RiFF pisze:
Jeszcze ciekawiej jest gdy jest restart serwera spowodowany zanikiem napięcia.. oczywiście mam skonfigurowany scandisk.. lecz niektóre programy nie działają poprawnie.. Zastanawiam się czy jest możliwość skonfigurowania Freesco by używał wszystkich partycji z systemem plików Ext2 i pożądnym skanowaniem dysku bez programów Microsoft'u... Bez tych wszystkich kombinacji ze ScanDisk i przenoszeniem Freesco na partycjie Fat.. Nie mam pewności czy to by coś pomogło, ale wydaje mi się że jeżeli jest to Linux to chyba odpowiedniejszym systemem plików jest Ext2.

na www.miniwebportal.and.pl jest opis jak zrobić skanowanie FAT bez narzędzi micro$oftu

Tytuł:
Hmmm.. no tak jeśli chodzi o tę paczuszkę to coś takiego widziałem pod Freesco 3.x ale na 2.7 niestety nie...
Z tym ładowaniem bez narzędzi Microsoft to też przeglądałem kilka razy ale nie mogłem się nigdy zabrać za konfigurację tego w sposób podany na www.miniwebportal.and.pl.. Myślisz że obsługa dysku przez pakiet programów fat-tools może dać lepsze efekty..
Chciałem całkowicie zrezygnować z Fat32 ale jeśli nie ma innej możliwości to będę próbował..

Tytuł:
Honorowy Admin

Zainstalowanie narzędzi dyskowych (hddtools) na pewno daje lepsze efekty...
Nie było by tej paczki, gdyby nie potrzeba znalezienia czegoś lepszego niż scandisk.
Zaleta zasadnicza to możliwość naprawy systemu plików zdalnie. Nie dawno miałem taką sytuację, system read only, brak fizycznego dostępu do serwera. Na serwerze oczywiście był również scandisk, który odpalał się automatycznie po np. zaniku napięcia. Jednak nie było nikogo, kto mógłby zrestetować serwer. I co... dosfsck może przeskanować hda1 przy pracującym systemie.
Sugeruję partycję hda1 o wielkości do 500 mega i FAT16, wszystko utworzyć tak, jak zostało to opisane na miniwebportalu, a wtedy ilość problemów znacznie się zmniejszy.

Tytuł:
Użytkownik

no dobrze to ja będę mial to samo pytanko jak zainstalować freesco na ext2 ? ponieważ teretycznie nie ma dostępu do serwera a te narzędzia fat-tools są dobre ale nie do np. partycji 80 GB z prawie full danymi (tylko nie pytajcie czemu mam taką dużą w umsdos bo to było już dawno jak ją zakłaadałem a teraz przekonwertować jest cieżko te 70 GB)
ale pytanie otwarte czy da się postawić freesco na ext2 ?

Tytuł:
Honorowy Admin

System na umsdos. Na ext2 - teoretycznie dałoby się - musiałbyś mieć lilo i takie tam... ;)

Tytuł:
Uuuu.. Panowie to chyba nie dla mnie.. Move2hdd i sprawa była załatwiona, a w tym przypadku jak miałbym konfigurować lilo i mase innych rzeczy o których nie mam zielonego pojęcia.. ja niestety tego nie przeskoczę..
Może znalazłby się ktoś kto mógłby wykonać coś takiego, albo naprowadzić mnie z której strony mam zacząć..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.