Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 22:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NAT a Freesco
Witam !

Pomimo że pierwszy raz pisze jestem stalym czytelnikiem Waszego forum od dluzszego czasu. Informacje i problemy uzytkownikow pomogly mi juz niejednokrotnie w rozwiklaniu moich problemow. Tym razem jednak postanowilem o cos zapytac. Freesco uzywam od niedawna i konfiguruje je odpowiednio do moich potrzeb. Uzywam go raczej jako maly podreczny serwerek niz typowy router jednak powstala koniecznosc podpiecia do niego kompa. Chcialem skorzystac z wbudowanego we freesco NAT i firewalla jednak po wlaczeniu tej funkcji wszystkie uslugi nagle z zewnatrz przestaja byc dostepne tzn dziala tylko telnet a ssh i ftp nie dzialaja wogole.
i dlatego pytam. Dlaczego dziala tylko telnet a reszta "lezy" i poki nie wylacze nat`a to nic nie da sie robic?

Tytuł:
MODERATOR

Prawdopodobnie te usługi blokuje firewall... Masz pewnie reguły blokujące usługi "na świat". Zobacz co pokazuje ipfwadm -I -ln po włączeniu maskarady... Jeżeli są zablokowane porty 21 i 22 a chcesz te usługi udostępniać, to zachaszuj regułki firewalla w plikach rc.

Tytuł:
opps!

Dzieki za pomoc ! Jest tak jak piszesz porty 21 i 22 maja po wlaczeniu maskarady status "reject" pozozostale interesujace mnie (jak narazie) maja "access"..
Pliki rc dla mnie to jak narazie czarna magia. Przejrzalem prawie wszystkie analizujac je (na swoj sposob) linia po lini ale nic mi madrego do glowy nie przyszlo. Pisales o maskaradzie wiec doglebnie analizowalem rc_masq ale moze sie myle.
Moze jakas podpowiedz .....

Tytuł:
PGF

W setupie przy uslugach, ktore chcesz udostepnic na swiat wpisz y a nie s
co do ssh to w pliku /rc/rcuser/rc_sshd postaw plotek # w lini z ipfwadm
jesli mas zjakies inne uslugi w formie pakietu w plikach /rc/rcuser/rc_pakiet postaw w liniach z ipfwadm płotki

wpisz
rc_masq
I już.

Tytuł:
Wszystko dokładnie tak ja opisaliście !!!
Dzieki Wam postokroć !!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.