Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 11:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Witam wszystkich.
Moja sytuacja jest dosc ciekawa, zainstalowalem freesco jakis tydzien temu na 486 DX 16 MB RAM, karta graficzna PCI, karta sieciowa 1 - JAHT oparta na chipsecie RTL8139D ktora jestem podlaczony do mojego providera, karta sieciowa 2 - GEMBIRD oparta na chipsecie RTL8139C. Odpalilem server, wszystko bylo bardzo ladnie nawet przekierowanie na FTP i na eDonkey dzialalo z zewnatrz. Niestety kiedy sie obudzilem nastepnego dnia rano routerbyl zawieszony i nie reagowal na nic. Po restarcie wszsytko wrocilo do normy. I tak przez caly tydzien bylo. W koncu sie wkurzylem i zmienilem komputer na ktorym stoi freesco na Celerona 466 64 MB RAM pozostawiajac wczesniej wspomniane karty rozszerzen. Niestety efekt jest dokladnie ten sam. Probowalem skopiowac freesco na dysk [121 MB] skopiowalem ale komputer nie chce sie bootowac z utworzonego przezemnie autexeca [c:\router.bat]. Nie mam pojecia o co chodzi, i co moglbym zorbic zeby freesco stal stabilnie dluugi okres czasu. Jeszcze jedna ciekawostka jest to ze po wystartowaniu servera w momecie kiedy pisze Starting ethernet router dioda na karcie sieciowej GEMBIRD gasnie, a mimo to ze gasnie to wszystko chodzi ok ... dopoki sie nie wiechnie. Probowalem wymienic karte GEMBIRD na 3Com 3c905c-tx-m ale mimo to ze dioda sie po starcie swieci i wszystkie odp sa "Done" to router nie dziala.

Nie wiem czy nademna jakies fatum ciazy czy poprostu mam pecha, ale jak nie proboje rozwiazac ten problem to mi sie nie udaje. Prosze wiec ludzi ktorzy zrozumieli moj troche zakrecony text o pomoc. Moge podac info o aktualnym stanie ustawien servera na GG, moj numer to 539035.
Dzieki wielkie z gory !

Tytuł:
PGF

Byc moze przyczyna jest jedna z kart (video, eth0, eth1)
wymien na inne i zobacz

czy freesco na kompie bez kart sieciowych tez sie zawiesza?

Zrób nowa dyskietke i skonfiguruj.

Co do przeniesienia na dysk to:
potrzebna dyskietka z systemem dos (io.sys msdos.sys, command.com), fdisk.exe , format.com
bierzesz dysk,
fdisk:
zkladasz partycje
uaktywniasz ja
(gdy na dysku byl poprzednio jakis bootloader, linux z lilo itp trzeba jeszcze zrobic:
fdisk /mbr
)

format:

formatujesz z przeniesieniem systemu:

format c: /s

Po tej operacji komputer powinie startowc z dysku pokazujac znak zachęty:

c:>

uruchamiasz freesco z dyskietki, przenosisz na dysk (w/g odrebnego przepisu)

tworzysz plik c:\autoexec.bat z zawartoscia:
-----------------
c:\router.bat
-----------------
lub:
-----------------
c:\
cd router
router.bat
-----------------

Po tej operacji musi sie uruchamiac z dysku :D

Tytuł:
Juz sie biore do roboty !
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ...
Co do tego czy freesco bez kart sieciowych sie zawiesza ... nie mam pojecia, bo nie probowalem zostawiac go na dluzej bez kart :).
OK ide kombinowac z ta dyskietka.
Jesli ktos jeszcze ma jakies pomysly prosze piszcie smialo ... znajac mojego pecha to nic nie pomoze ... :P
Jeszcze raz dziex zciech za sugestie,

Pozdrawiam,

NoSeK

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.