Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 22:21

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Otoz mam serwerek freesco0,27 na dysku 2,5gb atlon 700, 128 mb ddr , na tym trafmanager1.0 i lacze DSL1 transfer dzienny to ok 5 gb i dwoch userow zglasza mi ze www nie maja a gadu im dziala w tym momencie po wylaczeniu komputera usera www im zaczyna dzialac ale po chwili znow sie wylacza . Jeden z uzytkownikow ma duzy transfer kolo 35 % calego transferu sieci i podejrzewam ze to go traf manager zablokowal na stale ale drugi pociagnol cos kolo 12 mb dziennie i tez ma takie zachowanie ze www mu nie chodzi i musi wylaczyc komputer i sie dopiero wlacza www i po chwili znow nie ma netu kompletnie .
W /mnt/router/packages/justice/justice.conf dalem wartosci
Spdinet 5500000 uplspdinet 230000 rezerwa 70 prg=2000
uplprg=500 dlawienie_gornych=75
mam okolo 60 osob w sieci ale bałwan jestem siedzi wiecej niz 15 na raz .

Nie wiem w czym tkwi przyczyna prosze o pomoc .
ps a tak ogolnie to najlepiej dziala z wszystkiego co dotad mialem .

Tytuł:
Użytkownik

weź opisz jeszcze raz wszystko na spokojnie, stusując częsciej znaki przestankowe bo jakoś nie za bardzo zajarzyłem.
Co parametrów przez ciebie podanych to jakiś dziwny spdinet masz ?
jakbyś miał łącze 5 Mbit, a pisałeś że masz DSL 1

Tytuł:
Użytkownik

Wiec mozliwe ze przyczyna tkwi w spdinet mozesz mi podac wlasciwe wartosci parametru spdinet oraz jak nie sprawi Ci to wielkiego klopotu pozostalych parametrow dla DSL 1 .
( nie wiem dlaczego zle policzylem wartosci i nie mam pojecia jakie wstawic skoro te sa zle )ps wiem ze nie ma uniwersalnych wartosci i trzeba dobierac ale chodzi mi o wartosci ktore ewentualnie bede mogl lekko modyfikowac ale powinno na nich dobrze dzialac .

Mozna by tez wstawic w skrypt instalacyjny takie wartosci dla najpopularniejszych lacz bo na razie jest tylko dla sdi wartosc podana wystarczyloby podac warotsci zeby sobie uzytkownik wpisal wlasciwe a nie liczyl na kalkulatorze bo potem wynikaja wlasnie takie glupie pomylki .

A teraz jeszcze raz problem na spokojnie :

Otoz zglosili mi uzytkownicy ze maja przerwy w dzialaniu www,tzn ze bałwan jestem z www a nagle www przestaje dzialac mimo ze polaczenie z serwerem jest fizyczne i odpowiada na ping oraz gadu dziala .

Obaj uzytkownicy maja system Xp profesional i procesory kolo 2mhz wiec calkiem niezle zestawy i to raczej nie wina ich sprzetu ewentualnie xp.

Odswierzanie nic nie daje,natomiast wylaczenie komputera uzytkownika i wlaczenie spowrotem powoduje ze strony im zaczynaja znow dzialac a po paru minutach lub dluzej znow www sie wylacza i trzeba wylaczyc komputer i tak wkolko .

ps dzieki za odpowiedz samego autora czyli najbardziej kompetentnej osoby w tym temacie .

Tytuł:
Użytkownik

Przecież wartości spdinet i uplspdinet są prędkościami łączaq liczonymi w bitavh na sekunde
czyli dla DSL 1024/256 są to wartości:
spdinet=1024000
uplspdinet=256000
Być może pomyliłeś te wartości z maxtran i uplmaxtran których w TrafManager nie ma, jest za to parametr "rezerwa"
i ten parametr należy dobierać exparymentalnie jak już, domyślnie jest 70 - myślę że ta warość powinna być dobra - jak bedzie mulić internet to zmniejszach, jak chcesz żeby kaziarze mieli jeszcze wyższe transfery to zwiększaj

Co do drugiego problemu to nie jestem może być w DNSach, spróbuj im wklepać we właściwosćiach protokołu TCP/IP DNS freesco czyli 192.168.0.1 (adres routera)
Poza tym testnij czy jeśli im się stronki nie otwierają to czy po adresie IP im wchodzi stronka np http://www.wp.pl to http://212.77.100.101
Ale na sam początek popraw ten spdinet

Tytuł:
Użytkownik

Otoz to juz drugi dzien po zmianie wartosci na prawidlowe ale teraz to juz mam 3 uzytkownikow co mowia ze im przerywa , zmiana dnsa z 194.204.159.1 na 10.0.0.1 nic nie daje net dalej przerywa .Po adresie tez nie wchodza strony . ps wszyscy maja xp profesional .
Odpale sama dyskietke z podstawowym freesco i zobacze czy dalej bedzie przerywac .

Tytuł:
Użytkownik

Zglosilem awarie w tpsie i mi powiedzieli ze to wina tego ze mam za duzy upload .
I teraz pytanie jak zmniejszyc upload za pomoca trafmanagera ?
zmniejszyc prgupload ? a moze zamiast 256000 wstawic inna wartosc ?
A moze nnd byloby lepszym rozwiazaniem ?

Tytuł:
Użytkownik

póki nie ma nowej wersji to zmniejsz uplspdinet

Tytuł:
Użytkownik

Tak tez zrobilem i dziala jak narazie dobrze na starym serwerku nawet , bo nowy poszedl do wymiany .

Z tym ze wprowadzilem tez pare zmian do maskarady i do sekcji firewal
wedlug porad Zciecha i innych i nie wiem na 100 procent czy tylko uplspdinet pomogl czy pozostale zmiany tez . (ograniczenie czasu maskarady i blokada portu 135 )

Podejrzewam ze to wieszanie sie jest efektem wirusa blaster ktory powoduje duzy ruch na sieci i kompy z tym wirusem czyli z systememem XP maja problemy z www a pozostale z win98, me i linuksami nie maja takich problemow .
Doszlo nawet do tego ze wlascicielowi najlepszego komputera w sieci ,2,8 ghz , wolniej otwieraja sie strony niz kolesiowi ktory ma p133 i 32 ramu a porownalem ich dlatego ze sa wpieci w tym samym hubie i mieszkaja obok siebie wiec warunki sa takie same dla obu a roznica jest kolosalna 2 sekundy do 20 sekund na kozysc starego P1 z win98 .

Osobiscie przejde sie i poinstaluje ludziom te latki na blastera i sie dowiem moze czy to przyczyna .

Tytuł:
skad sciagnac trafimanagera bo z autora stronki mi nie idzie, rozwiązałes problem ?

Tytuł:
Użytkownik

hehe jak rozwiazalem a zainstalowalem sobie nnd stare . bo teraz jest juz nowa wersja ale jej nie znam to nie zmieniam . chociaz tez ostatnio cos mi swiruje ale to wina kompa chyba . ale jest o wiele lepsza od traf managera chociaz on byl milowym krokiem w porownaniu do freesco samego .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.