Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 00:35

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Niedawno zainstalowałem router na Freesco Easy PL i "na dzień dobry" mam z nim problemy. Skonfigurowałem skrypt łącza (działam na SDI), skrypty allow, justice (na razie nie używam), online i oident. Później w setupie dhcp i ustawienia serwera proxy.
W czym tkwi mój problem?
Otóż - po wywołaniu strony www(w moim przypadku) 192.168.0.1:82 pojawia się komunikat, że "delikwent" został zablokowany (chociaż tak nie jest). Według Autorów tego rozwiązania Freesco (a czytałem już - bez przesady- ale chyba wszystko co tylko na ten temat dało się w sici znaleźć) na tej stronie powinna być możliwość ustalenia kto w sieci lokalnej w danym czasie działa. Albo "robię coś nie tak" przy konfiguracji skryptu online albo nie wiem jak tą usługę wywołać z poziomu www.
Ale to jeszcze najmniej ważny problem.
Ostatnio stwierdziłem, że jeden z Uzytkowników Naszej sieci podszywa sie pod adres IP jednego z Użytkowników Naszej sieci (akurat bałwan jestem z niej korzysta).
Podobno na Freesco Easy PL jest protokół arp. Nie wiem czy działa automatycznie po skonfigurowaniu DHCP? Osobiście wątpię (skoro delikwent jakoś się przekierowuje). Próbowałem doinstalować korzystając z opisów dostępnych dla innych wersji Freesco. Nawet nie udało mi sie wykonać polecenia installpkg (podawałem kilka znalezionych w sieci źródeł ale nic z tego nie wyszło).
Jeżeli juz ten protokół w tej wersji Freesco jest zainstalowany to prosz o pomoc w skonfigurowaniu tego narzędzia (tak, żeby nikt nie robił mi numerów - i nie tylko mi bo tak ogólnie to Wszystkich Użytkowników Naszej sieci kantuje).
Proszę o pomoc bardziej zaawansowanych od mnie użytkowników dyskietkowych routerów SDI - i nie tylko Tych - wszystkich, którzy wiedzą jak mój problem rozwiązać.
Dzięki

ja wpisalem installpkg ftp://213.76.198.163/0.2.7/pakiety/arp i poszlo u mnie na tej samej wersji co Ty masz ;)

Tytuł:
Użytkownik

Witam z tego co pamiętam zawsze po wywołaniu tego adresu 192.168.0.1:82 wyskakuje informacja o zablokowaniu internetu oraz po zablokowaniu użytkownika z panelu (zostaje przekierowany na tę stronkę). Co do podszywania się kolesia to hm... mówisz przekierowywuje nie wiem jak ale np. ciężko bedzie się go pozbyć jeśli zmienia MAC adres karty sieciowej jedyne wyjście zastraszyć, a jak nie to wypiąc z sieci.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.