Mis' pisze:
Cytuj:
Poza tym przydało by się:
rozbudowanie mc o obsługę formatu rpm przydatność 3/10 (dla zaawansowanych 8/10)
zamierzasz wyposarzyć Freesco w obsługę rpm? poza tym to chyba da się osiągnąć edytując w mc polecenia siedzące pod klawiszem F2, nie jestem pewien, ale rpm to archiwum, więc jakby się udało je rozpakować (a to mc chyba potrafi) to reszta to tylko trochę scriptowania....
W mc standardowo jest dostępna opcja obsługi rpm-ów, w tym bezpośredniego wypakowywania pojedyńczych plików. Do tego służa jakieś dołączone do niego skrypty. Niestety nie udało mi się ich wypakować. A chodzi o nie o przystosowanie samego freesco do obsługi rpm-ów tylko umożliwienie dostępu do już gotowych pakietów. Jak wiadomo większość programów ze slacka działa prawidłowo na freesco, po ewentualnych modyfikacjach. Zazwyczaj wystarczy pare symlinków czy poprawa konfiguracji.. Dlatego oceniłem tę opcję podwójnie - 3 dla zwykłych userów którzy sobie czasem jakiegoś mana wyciągną z innych dystrybucji, i 8 dla zainteresowanych poważniejszymi modyfikacjami rojterka
Mis' pisze:
Cytuj:
slrn-pl (czytnik newsów wersja PL) 4/10
niby pine i mutt działają na Freesco... mnie jednak wydaje się że trochę za dużo chcecie od Freesco - to w zasadzie tylko router, wyposarzanie go w funkcje serwera na który userzy mają się logować... przerost formy nad treścią...
ad.1 Możliwe... Jednak porównując pine i slrn ten drugi wypada znacznie korzystniej... Jest niewielki i ma wbudowany cache wiadomości.
ad.2 Może jestem pojedyńczym przypadkiem ale oprócz Freesco (którego jestem jedynym użytkownikiem shellowym) w firmie mam same komputery Windowsowe, a oglądanie wiadomości news w źródle (bo ktoś nie lubi OE 5.0 i pisze begin na starcie) nie należy do najszybszych metod...
Mis' pisze:
Cytuj:
serwer NTP 1/10
zainteresuj się paczką Dingetje... właśnie ogłosił nową wersję... wydaje mi się, że dla naszych potrzeb wystarczy...
Taaa.. freeskoś korzysta z NTP, ale udostępnia czas we własny formacie. Może marudzę ale sądzę że taka zabaweczka by się zdała... Znalazłem winshitową wersję ntpdate (
http://dopey.at.northwestern.edu/kclnt32-plt.zip) ale niestety strasznie długo synchronizuje się z odległym serwerem...
Aha - zapomniał bym : dosemu by się zdało czasami - dla mnie przydatność 7 dla innych raczej mała...