Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 01:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
MODERATOR

Witam, oczywiście wszyscy wiemy czego we Freesco brakuje... nie chodzi mi jednak o rzeczy typu CBQ, które jak wiadomo na Freesco działać nie będą... myślę raczej o narzędziach których w tym systemie dadza się uruchomić a życie admina ułatwią...

Mam więc propozycje: zróbmy burzę mózgów, ustalmy listę przydatnych dla Freesco pakietów/programów, które potem postaramy się skompilować i spakować dla Freesco. Dobrze by było, gdyby jeszcze ustalić jakiś ranking przydatności/potrzebności (fe co za słowo :-() danego pakietu...

Czyli proponuję podawajcie swoje typy i oceniajcie ich przydatność w skali od 1 do 10 (10 - program najbardziej przydatny, 1 - najmniej przydatny).
Nie ukrywam, że liczę na długą listę ... :-)

Tytuł: Antywirus
Podstawa - antywirus, bardzo dobrze pod linuksem działa MKSvir tylko że niestety nie na freesco. U mnie jest ekstremalnie potrzebny.

Tytuł: Re: Antywirus
MODERATOR

TJM pisze:
Podstawa - antywirus, bardzo dobrze pod linuksem działa MKSvir tylko że niestety nie na freesco. U mnie jest ekstremalnie potrzebny.

jest... poszukaj na freescosoft.com... jest również, ale chyba jeszcze w wersji alpha (lub co najwyżej beta) antywirus dla poczty...

Tytuł:
MODERATOR

Moja propozycja to IRSSI, klient IRC'a. Poruszyłem ten temat ostatnio na grupie dyskusyjnej, niestety nie spotkał się ze zbytnim zaintereswaniem.
Użyteczność: 4/10 (Ciekawa zabawka, jeden z najlepszych klientów, lecz nie jest niezbędne do funkcjonowania serwera opartego na FreeSCO)

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

kompilator - 10 (to da sie zrobić Mis' popracujemy razem nad tym?)

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
kompilator - 10 (to da sie zrobić Mis' popracujemy razem nad tym?)

dać się da... tylko o ile pamiętam już na freescosoft nad tym siedzą... ale jak byśmy byli lepsiejsi, to kto wie... właśnie siedzę nad kompilacją parteda i muszę nową instalację zipslacka zrobić bo on wymaga chyba oparcia o libc.so.6... jak sobie pomyślę co by kompilator musiał mieć żeby ruszyć.... zgroza....

Tytuł:
MODERATOR

viruszg pisze:
Moja propozycja to IRSSI, klient IRC'a. Poruszyłem ten temat ostatnio na grupie dyskusyjnej, niestety nie spotkał się ze zbytnim zaintereswaniem.
Użyteczność: 4/10 (Ciekawa zabawka, jeden z najlepszych klientów, lecz nie jest niezbędne do funkcjonowania serwera opartego na FreeSCO)

Pozdrawiam

przyjęte... bez sprawdzania zależności. Choć nie do końca rozumiem po co klient na serwerze... podejmiesz się testowania? ja nie potrafię używać irc... mirca uruchomiłem dwa razy w życiu - pierwszy i ostatni przy czym $pierwszy==$ostatni :-)

pozdrowienia...

Tytuł:
Honorowy Admin

fakt jest taki - ja nigdy nie bardzo rozumiem jego zasade działania, ale miejsza o to teoretycznie jakby działał, trzeba mu tylko linkować tmp z dysku bo dużo tego ciągnie i ciagle mu troche bibliotek brakuje, ale ja nie rozumiem jego polityki chcesz z tym popróbować????

Tytuł:
MODERATOR

morpheus pisze:
fakt jest taki - ja nigdy nie bardzo rozumiem jego zasade działania,

ja też nie do końca...
morpheus pisze:
ale miejsza o to teoretycznie jakby działał, trzeba mu tylko linkować tmp z dysku bo dużo tego ciągnie i ciagle mu troche bibliotek brakuje, ale ja nie rozumiem jego polityki chcesz z tym popróbować????

jeszcze nie teraz... widzisz kompilator będzie potrzebny niewielu, a brakuje trochę innych narzędzi (choćby takich do obsługi partycji, vide parted) które mogą być wykorzystywane bardziej powszechnie... a problemem w przygotowaniu kompilatora nie będą brakujące biblioteki, czy miejsce... raczej nauczenie go korzystania ze specyficznego filesystemu Freesco... co z tego że skompilujesz jak i tak będizesz musiał podawać wszystkie ścieżki, ręcznie... obawiam się że bez ingerencji w kod kompilera i linkera się nie obejdzie, że nie wspomnę o innych programach czy scriptach.... ale temat jest otwarty... kto wie, może kiedyś... na razie to zadanie za bardzo mnie przerasta...

Tytuł:
Honorowy Admin

ok, ale kontynujmy listę rzyczeń, wg. mnie przydałby się klient gg na kosolę, lub przynajmiej mógłby podawać każdemu pytającemu jakąś infor. heh sam nie wiem oceniam to na 3.

Tytuł:
Użytkownik

Ja stawiam na serwer Lan-chata. Przydatność 1 :lol: Ale na początku mi go brakowało.

Tytuł:
PGF

Sadzac z dyskusji na tym forum najpotrzebniejszy by był pakiet do ograniczania transferu poszczególnym użytkownikon przydatnosc 100
Trzeba tylko znaleźć kogoś kto nie wie, że to nie możliwe i napisze :D

Tytuł:
Honorowy Admin

heh generalnie nie da sie tego oprzeć na jadrze ale moze jakoś inaczej??? podobno kompilatora też się nie da ale Mis' zrobi nie martwcie sie...

Tytuł:

morpheus pisze:
wg. mnie przydałby się klient gg na kosolę, lub przynajmiej mógłby podawać każdemu pytającemu jakąś infor. heh sam nie wiem oceniam to na 3.

Hmmm... Raczej na 4 bym toto ocenił, EKG jest aktywnie rozbudowywane i niedługo dogoni funkcjonalnością pełne GG.

Mis' pisze:
viruszg pisze:

przyjęte... bez sprawdzania zależności. Choć nie do końca rozumiem po co klient na serwerze... podejmiesz się testowania?

Ja mogę tę zabaweczkę potestować.. A poza tym jest BitchX to czemu nie miało by być Irssi...

Poza tym przydało by się:
rozbudowanie mc o obsługę formatu rpm przydatność 3/10 (dla zaawansowanych 8/10)
slrn-pl (czytnik newsów wersja PL) 4/10
serwer NTP 1/10

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:

Ja mogę tę zabaweczkę potestować.. A poza tym jest BitchX to czemu nie miało by być Irssi...

pokombinujemy...

Cytuj:
rozbudowanie mc o obsługę formatu rpm przydatność 3/10 (dla zaawansowanych 8/10)

zamierzasz wyposarzyć Freesco w obsługę rpm? poza tym to chyba da się osiągnąć edytując w mc polecenia siedzące pod klawiszem F2, nie jestem pewien, ale rpm to archiwum, więc jakby się udało je rozpakować (a to mc chyba potrafi) to reszta to tylko trochę scriptowania....

Cytuj:

niby pine i mutt działają na Freesco... mnie jednak wydaje się że trochę za dużo chcecie od Freesco - to w zasadzie tylko router, wyposarzanie go w funkcje serwera na który userzy mają się logować... przerost formy nad treścią...

Cytuj:
serwer NTP 1/10

zainteresuj się paczką Dingetje... właśnie ogłosił nową wersję... wydaje mi się, że dla naszych potrzeb wystarczy...

Tytuł:

Mis' pisze:
Cytuj:

zamierzasz wyposarzyć Freesco w obsługę rpm? poza tym to chyba da się osiągnąć edytując w mc polecenia siedzące pod klawiszem F2, nie jestem pewien, ale rpm to archiwum, więc jakby się udało je rozpakować (a to mc chyba potrafi) to reszta to tylko trochę scriptowania....

W mc standardowo jest dostępna opcja obsługi rpm-ów, w tym bezpośredniego wypakowywania pojedyńczych plików. Do tego służa jakieś dołączone do niego skrypty. Niestety nie udało mi się ich wypakować. A chodzi o nie o przystosowanie samego freesco do obsługi rpm-ów tylko umożliwienie dostępu do już gotowych pakietów. Jak wiadomo większość programów ze slacka działa prawidłowo na freesco, po ewentualnych modyfikacjach. Zazwyczaj wystarczy pare symlinków czy poprawa konfiguracji.. Dlatego oceniłem tę opcję podwójnie - 3 dla zwykłych userów którzy sobie czasem jakiegoś mana wyciągną z innych dystrybucji, i 8 dla zainteresowanych poważniejszymi modyfikacjami rojterka
Mis' pisze:
Cytuj:

niby pine i mutt działają na Freesco... mnie jednak wydaje się że trochę za dużo chcecie od Freesco - to w zasadzie tylko router, wyposarzanie go w funkcje serwera na który userzy mają się logować... przerost formy nad treścią...

ad.1 Możliwe... Jednak porównując pine i slrn ten drugi wypada znacznie korzystniej... Jest niewielki i ma wbudowany cache wiadomości.
ad.2 Może jestem pojedyńczym przypadkiem ale oprócz Freesco (którego jestem jedynym użytkownikiem shellowym) w firmie mam same komputery Windowsowe, a oglądanie wiadomości news w źródle (bo ktoś nie lubi OE 5.0 i pisze begin na starcie) nie należy do najszybszych metod...
Mis' pisze:
Cytuj:
serwer NTP 1/10

zainteresuj się paczką Dingetje... właśnie ogłosił nową wersję... wydaje mi się, że dla naszych potrzeb wystarczy...

Taaa.. freeskoś korzysta z NTP, ale udostępnia czas we własny formacie. Może marudzę ale sądzę że taka zabaweczka by się zdała... Znalazłem winshitową wersję ntpdate (http://dopey.at.northwestern.edu/kclnt32-plt.zip) ale niestety strasznie długo synchronizuje się z odległym serwerem...

Aha - zapomniał bym : dosemu by się zdało czasami - dla mnie przydatność 7 dla innych raczej mała...

Ostatnio zmieniony środa, 28 sierpnia 2002, 13:13 przez JamesB0T, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Zakładając, że pakiet parzący i nalewający kawę (z opcją słodzenia i mieszania) na tym jądrze i tak nie zadzała mam inną propozycję :lol:

Przydatność 8/10 (w moim specyficznym przypadku) - ponieważ freesco potrafi udawać printserwer mam taką potrzebę - po wysłaniu wydruku na serwer freesco otrzymujemy... plik pdf z zawartością wydruku. Znam instalację, która robi coś takiego i w dodatku wynik wysyła e-mailem.
Od pewnego czasu przymierzam się do tematu, ale brak czasu... Na pewno (?) potrzebny będzie do tego pakiet Aladdin Ghostscript.

Tytuł:
Honorowy Admin

O rany, ale wymyślają... :D
Po pierwsze - mc potrafi czytać rpmy - przynajmniej teoretycznie, bo ma zawartą odpowiednią przystawkę w .../lib/mc/extfs.
Po drugie slrn by się mi osobiście przydał... pine jest super, ale nie wątkuje mi ładnie postów, mutt - zaledwie to spróbowałem... strasznie skomplikowane - i na dodatek usiłuje używać vi do pisania listów... brrrr... nigdy tego nie polubię.
Do lamera: Masz zły express - jakiś programowy winexpress - i dlatego ci nie parzy kawy... :lol:
Heh i OT lub całkowicie OT - wytłumaczcie biednemu staruszkowi, co robi to begin na starcie...
A co do potrzeb - dla mnie numer 1 - w skali od 1 do 10 oceniam na 100 - linuxowy skandisk do partycji fat...
Poza tym ciągle marzę o dyskietce ratunkowej...
Jeśli mam problemy, a ostatnio miałem... używam zwykłego dyskietkowego freesco - aby usunąć pliki... robi mi się coś takiego czasami przy ściąganiu newsów... .Mailbox.lock i kilka plików o długich i pokręconych nazwach zakończonych nazwą serwera i domeny...
Nie da się tego usunąć spod dosa, a tylko spod linuxa.
No i na koniec nadal marzę o narzędziu do backupu...
Starczy? jak nie to jutro dopiszę :)
Pozdrowienia

Tytuł:

Maciek pisze:
O rany, ale wymyślają... :D
Po pierwsze - mc potrafi czytać rpmy - przynajmniej teoretycznie, bo ma zawartą odpowiednią przystawkę w .../lib/mc/extfs.

Właśnie - teoretycznie.....
Maciek pisze:
Heh i OT lub całkowicie OT - wytłumaczcie biednemu staruszkowi, co robi to begin na starcie...

Spróbuj użyć OutlokExpressa np. na ostatnich postach daNuty to zauważysz że jeżeli post zaczyna się od begin to jest on traktowany jako załącznik, ale nie da się go poprawnie odczytać. Jedyna metoda to właściwości - pokaż źródło.

Tytuł:
Honorowy Admin

No tak z tymi rpm-ami to coś mc wariuje...
właśnie sprawdziłem.
A z tym "begin" - jeszcze jeden powód dla którego nigdy nie będę miał outlooka :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.