Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 16:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Moja przygoda z Freesco zaczela sie tydzien temu ,od razu pomyslalem sobie :tak to jet to czego szukam!!! Fajnie ,sciagam wiec ,robie dyskietke ,bootoje ... ok laduje sie Freesco 0.2.7 Easy PL ,uruchamiam wiec skrypty dial i config wszystko konfiguruje jak nalezy... W pokoju stoja 2 komputery ,jedne moj ,drugi nie moj, w obu sa sieciowki REALTEK 8139 i... na zadnym z komuterow Freesco nie wykrywa tyhc kart... tak jak ksiazka kaze irq ustawiam na 0 oraz i/o tez na 0 ,efekt jest zaden ,zmieniam karty na inne egzemplarze ,te same modele ,wkaldam karte Surecom ,zmieniam sloty PCI i lipa... a teraz najlepsze. Kumpel porzycza mi karte pod ISA ,ja nie mam zielonego pojecia jakie mam wpisac irq oraz i/o dla tej karty (REALTEK 8019 10Mbps) ,pod winem sprawdzam we wlasciwosciach karty irq oraz i/o ,ustawiam wiec tak jak tam jest i/o= 0x0220 irq=9 ,efekt... karta w koncu zostaje wykryta ,pingi wysylane do sieci dochadza w 100% ,Freesco dziala jak nalezy ,jedyny egzeplarz na skale osiedla ktory pracuje na moim Freesco!!! No dobra ale to jest komp mojeg osasiada ,biore wiec to wszytko i przenosze na moj... Uwaga ,teraz najlepsze ,biore ta sama karte i ta sam dyskietke na moj komp ,butooje a tu znowu sieciowka zostaje wykryta ,mysle sobie no to git bedzie dzialalo ... juz ide oddawac sasiadowi jego wlasnosc ale mysle sobie ze wysle jeszcze pinga zeby sprawdzic ,no i oczywiscie zaden nie dochodzi :( Karta zostala wykryta ifconfig eth0 poklazuje ip=192.168.1.1 a ping na 192.168.1.2 nawet nie chce sie odezwac... ,no coz wracam wiec do poprzedniej konfiguracji ,z powrotem biore wszystko na kompa sasiada no i tam oczywiscie wszystki dzilala jak nalezy ,nawet pingi !!! WNIOSEK: Freesco w 100% dobrze chodzi mi na porzyczonym kompie sasiada i na 1 modelu porzyczonej sieciowki od kumpla :) zadna inna konfiguracja nie pasuje. Karty PCI nie chadza za to na obu komputerach... Blagam pomyslcie i dajcie jakies wskazowki ,ja juz nie mam sily ... :( zmienialem sloty ,odczytywalem pod winem irq oraz i/o dla kart pci i ustawialem takie w setupie freesco ,wlozylem juz chyba z 10 kart PCI ,i zadna nie jest wykrywana ,oprocz tej jednej ISA ,ktora wykrywana na moim kompie i tak nie chce chodzic ,z gory odrzucam awarie laczy ,przewody sa dobre ,jestem pewien ,wszytko dzila tylko dla tego jednego przypadku... RATUNKU !!!

Tytuł:
Wydaje mi się, że masz problem z ustawieniem przerwania w biosie. Proponuje ustawic na auto.

Tytuł:
Mi tez nie wykrywalo sieciowek (tez mialem realteki) ale w freesco 0.3, w 0.2.7 normalnie dziala :/

Tytuł:

Zaraz zaraz Swego czasu jak urzywalem jeszcze freesco to pamietam ze na karty na PCI NIE ustawialo sie przerwan ani nic podobnego !!
karta dzialala tylko na samych zerach czyli w miejsce przerwania i czegos tam jeszcze nie pamietam wpisywalismy odpowiednio 0 i 0x000
Sprawdzic moze pomoze ;)

pozdr Pixel

Tytuł:
Same zera spowoduja automatyczne przydzielenie przerwania. Jeśli w biosie na sztywno ustawisz dla złącza PCI, na którym masz kartę przerwanie np. 10 to 0 nie będzie działać (przynajmniej nie u mnie) a jak dasz 0 to będzie.
Podsumowując jeśli w biosie masz auto to we freesco dajesz 0. Jesli masz np. 11 to we freesco też dajesz 11.
Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

ok rozumiem ,teraz to juz i tak jest nieistotne ,freesco udalo mi sie postawic ale uzylem do tego innego kompa ,tam bez problemu realtek dziala na 0 i 0x0000 ... a co z tamta maszyna bylo nie tak ??? kto to wie ,bios byl ustawiany na auto ,resetowalem nawet calego biosa i tak zadna karta na nim chodzic nie chciala :( ,dzieki wszystkim

Tytuł:

z tego co wiem, to w biosie odnosnie pci nie wolno ustawia na auto. nie pamietam dokladnie, bo to pisze nie z domu, ale tam cos ma byc wylaczone...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.