Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 16:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Witam

Jade na Neostradzie i na freesco 0.2.7, poprzedni problemik zniknal po dodaniu linii: ipfwadm -I -a deny -P tcp -D 0/0 81 135 445
ale pojawiło sie coś nowego mianowicie czasami mam wrażenie ze serwerek sie zawiesza.. - ja u siebie na XP (nie wiem jak u inych) nie mam internetu.. pingi nie działają itd itd - jedynie reset serwera pomaga i dopiero wtedy net wraca do mnie :)
Oczywiscie serwerek nie wywala żadnych błędów itd itd, zachowuje sie jak gdyby nigdy nic...
Co to moze być??
Problem po stronie TPsy - czy tez u mnie cos nawala (moze całkiem u mnie w systemie) ... kiedyś na podstawowej konfiguracji bez dopisywania czegokolwiek chodziło to u mnie 2 miechy bez restartu a teraz codziennie conajmniej 2 razy dziennie musze resetowac.... o co moze chodzic?

Dodatkowo u mnie zanim odpale stronke jaką kolwiek musze ją odświeżac po kilka razy gdyż nie wchodzi od razu... (tutaj jednak myśle ze wina tkwić moze w moim zasmieconym systemie chociaz moze sie myle)

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny
Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

było już o tym bardzo dużo na forum.
1 sprawa. Zapewne ktos u ciebie uzywa emule lub edonkey-a i w ten sposób zapycha ci tablice maskarady. Proponuje zmniejszyć czasy maskarady oraz zmienic kernel na taki w którym rozszeżono tablice maskarady. Po tych modernizacjach powinno chodzic normalnie.
2 sprawa. Jakie dns-y masz ustawione na swoim kompie?

Obrazek

Tytuł:
co do dnsów to mam ustawiona na kompie tpsiarskie a na serwerze wyłączony serwer dnsow.......
gdzie sie zmienia te ustawienia dotyczące maskarady?

Tytuł:
MODERATOR

w pliku rc_masq mosisz znalesc linijke ipfwadm 600 10 30 #Timeouts TCP, after TCP, UDP . Tutaj podałem wartości na jakie ja mam zmienione wiec mozesz to zastosowac ;) Notem zapisujemy i restartujemy serwer

Obrazek

Tytuł:

ja miale podobnie: regularnie serwer sie zawieszal. z tym ze pingi u mnie chodzily, ale bardzo wolno - 1 linijka wyskakiwala co pare minut.
To byl problem z dns tepsy. Zmieniem w setupie na inne ich i smiga jak nigdy. Proponuje zaczac od zmian tych dns (zawsze restat po zmianie)... Powodzenia!

Tytuł:
no i na koniec Trafmanager albo Justice żeby jakiś maniak uzbrojony w p2p nie zapchał całego łącza

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.