Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 01:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Nie mogę ustawić konfiguracji routera aby poprzez modem można było korzystać z internetu dostępnego w lokalnej sieci . Komputery w sieci współdzielą dostęp do internetu bez problemu. Przy próbie nawiązania połączenia modemowego z routerem w czasie weryfikacji nazwy i hasła komputer zdalny (WinXP - logowanie ze skryptem freesco.scp) wyświetla komunikat "połączenie ze sprzężeniem zwrotnym" i następuje rozłączenie. Proszę o pomoc.

Tytuł:
Honorowy Admin

Rozumiem z tego, że masz do Freesco podłączony modem, na który wdzwania się komputer z XP. Rozumiem też, że modem działa prawidłowo i odbiera połączenia. W takim przypadku należy z pliku zip ze standardową modemową wersją Freesco wypakować plik freesco.scp i skopiować go sobie gdzieś do windows, a w ustawieniach połączenia telefonicznego wybrać opcję realizowania tego skryptu (dokładnie jak nie pamiętam, bo nie używam Windows). Powinno pomóc.

Tytuł:
Skrypt freesco.scp jest dołączony i przetwarzany w czasie logowania. XP wyświetla komunikat o jego realizacji. Następnie wyświetla komunikat o weryfikacji nazwy i hasła po czym kod błędu 737 i cytowany komunikat o sprzężeniu zwrotnym.

Tytuł:
Honorowy Admin

Coś zrobiłeś źle, ale co? Zajrzyj na stronę www.freesco.pl, tam jest opis wdzwaniania na Freesco, może trochę skomplikowany, ale tak naprawdę nie wszystko trzeba tam wykonywać. Ja od niedawna mam działające wdzwanianie właśnie dla komputera z XP.
Dodam jedynie, że Freesco nie jest serwerem (bo w serwerze NND wszytkie porty były zajęte). Z podanych informacji wnioskuję, że jednak to chyba dotyczy XP, bo przynajmniej procedura logowania powinna zostać zakończona. To czy komputer miałby net, to już mogłoby zależeć od Freesco. Sprawdź jeszcze raz czy plik scp nie jest uszkodzony, poza tym bądź pewny że w ustawieniach użytkownika ppp nic się nie zmieniło. Logować się musi użytkownik ppp (zmieniasz mu hasło rzecz jasna i powłokę musi mieć /bin/psh. Jeśli chcesz innego użytkownika, musi on mieć powłokę taką samą jak ppp - inaczej się nie zaloguje. Z tym, że użytkownik z /bin/psh z kolei nie zaloguje się do shella.

Tytuł:
Użytkownik

Ja mam takie pytanie czy na NND da sie również rozwiązać takie połączenie wdzwaniane (aktualnie mam freesco bez takiego połączenia ale zabieram się za NND)?
Mamy linie telefoniczne dzierżawione i można łączyć się za pomocą krótkiego 3 cyfrowego numeru wewnetrznego, i chciabym aby można było pobrać jakieś pliki z serwera za pomocą takiego połłączenia, nie koniecznie korzystać z internetu.
Np: wdzwonienie się serwera do konkretnego katalogu pobranie plików ewentualnie wrzucenie jakiś plików i rozłączenie.
No i jak się domyślam takie połączenie może być realizowane jedno w tym asamym czasie?

Tytuł:
Honorowy Admin

Próbowałem zrobić takie coś w NND, jednak u mnie problemem okazało się ustawienie modemu wewnętrznego (na comach miałem już sdi i UPSa), jednak po odpięciu UPSa dało się to zrobić. Jak ukaże sie nowa wersja NND, to opis do tego dorobię.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.