Czesc ,mam kilka pytan zwiazanych z podstawami konfiguracji Freesco. Dzisiaj przy pomocy FAQ-a udalo mi sie w koncu przeniesc Freesco na dysk ,z czego jestem bardzo zadowolony. W zwiazku z tym mam kilka pytan do was drodzy internauci

freesco uzywam do podzialu SDI na 4 komputery ,pierwszy raz z Freesco spotkalem sie jakies 2 miechy temu ,o LINUX prawie nie mam pojecia wiec pytam was... jak zrobic dzielenie lacza tak aby kazdy sprawiedliwie z niego korzystal a jeden host sciagajacy np pliki z jakeigos FTP nie zjadal calego przesylu ??? wiem ze sluzy do tego jakis jeden skrypcik ... jak on sie nazywa ,gdzie go szukac i jak konfigurowac ,dodam ze komputery w sieci maja statycznie przydzielone IP . Cotej jest MTU i MRU co one limituja ,jakie wartosci powinieneim ustawic w moim przypadku ?? Jak zainstalowac usluge SSH ?? Czy zalecane jest udostepnianie tej uslugi z zewnatrz ?? Wiem ze telnet domyslnie jest udostepniony tylko dla hostow z sieci ... i takich ustawien sie trzymam , czy tak samo zrobic z SSH ?? Ostanie pytanie dotyczy serwera FTP?? Czy moge prosic o jakis link ktory nakierowal by mnie na to jak postawic taki serwer i zalozyc kazdemu uzytkownikowi odpowiednie konto ?? Wiem ze sprawa FTP mogla by sie stac nowym tematem na forum ,wiec nie oczekuje zbyt rozlazlych odpowiedzii

Prosze wziasc pod uwage moje male doswiadczenei i znikoma wiedze o LINUX

Z gory dziekuje wszytkiim ktorzy mi pomaga . Pozdrawiam