Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 17:28

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
mam pewien problem zwiazany z freesco moze to wynikac z faktu iz w tej chwili jest on postawiony za juz jedna maskarada
Problem mianowicie polega na tym ze czesto "zatykaja" mi sie porty.
Bardzo sie to uwidaczna w czasie gier np Q3 lub CS bo one lacza sie ze swoimi master serwerami tylko na jednym porcie. Czesto tez zatykaja mi sie potry do www przez co ogladanie stron staje sie niemozliwe.
Problem ten sam znika po restarcie serwera ale co ile mozna restartowac (www zapycha sie srednio 3 razy dziennie natomiast q3 i cs przy czestym graniu w te gry ludzi z mojej sieci jakies 8 razy dziennie) Co mozna poradzic. Serwer w tej chwili jest na hdd z kilkoma pakietami ale pamietam ze jak byl na fd to tez sie tak samo dlawil?
Kto pomoze?

Tytuł:
Użytkownik

Podobny problem był jużna forum i chodzi prawdopodobnie o czas na jak długo zostaje otwarty port - standardowo dla tcp jest bagatela 2 godziny :!:
W pliku rc_masq w 102 linijce jest linia o podobnej treści - ja mam tak:
ipfwadm -M -s 600 10 60 # Timeouts TCP, after TCP, UDP
należy dobraćczas otwarcia portu wg. własnych potrzeb - te podane czasy są bardzo krótkie :wink:

Tytuł:
thx szukalem na forum tego ale nie moglem znalesc rowniez szukalem po www i na grupie dyskusyjnej trzepaka
Btw mozesz mi jeszcze wytlumaczyc co oznaczaja poszczegolne liczby
600 10 60 tzn co za co odpowiada bo jestem dociekliwy bylbym bardzo dzwieczny :)

Tytuł:
Użytkownik

Zgodnie z opisem (za #) jest to czas jak długo zostaje otwarty port na serwerze, jest o podany w sekundach, czyli 600 to 10 miut, a jest dla TCP 7200 o ile dobrze pamiętam. Zbyt długie czasy powodują, że serwer nie mam możliwości otwarcia nowych portów, bo te od wewnątrz niekoniecznie muszą być takie same co na zewnętrz. Zbyt krótki czas może powodować, że poczta się nie ściągnie lub sytrona www nie zdąży się załadować jeżeli port szybciej zostanie zamknięty. Jednak tylko mi sie to wydaje. Otwadte porty najlepiej zobaczyć :
ipfwadm -M -ln
powinna wyskoczyć lista z IP kompów w sieci wraz z pootwieranymi aktualnie portami.

Tytuł:
Thx mam jesio jedno pytanko czy nie da sie tego jakos calkowicie zniwelowac bo czekac 10 min az port sie zamknie nie nalezy do przyjemnosci natomiast dawanie krotkich tez nie wychodzi na dobre.
Wiec jakie wartosci najlepiej obrac (pytanie do userow z doswiadczeniami z wlasnego lana (ja mam 13 osob)) albo jak calkowicie wyeliminowac ten problem bo wiem ze nie na wszystkich systemach cos takiego sie pojawia

Tytuł:
Użytkownik

Najlepiej samemu potestować. Jak jest na 600 to faktycznie trzeba czekać 10 min :?: Może podzielisz się do czego doszedłeś i jak zmiany wpłyneły na lana :?:

Tytuł:
Puki co mam ustawione na oczekiwanie 10 min na zamkniecie portu i dziala bez problemu ale podziele sie z wami moimi wrazeniami po jakims dluzszym czasie hmm moze 1 tydz
Btw. Musze wyjac serwer w pawlacza i podpiac klawke i monitor bo bawiac sie firewallem pochrzanilem cos i nie moge sie zdalnie zalogowac (reset pradu nie pomogl i jutro z ranca trzeba bedzie wyciagnac dziadulka i wejsc do niego na sile

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.