Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 16:26

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozmyslanie

Wiecie co .Tak sie zastanawiam , że nasze życie adminow po ostatnich postach (rowniez i moich ) sprowadza sie do tego jak cos zablokowac - nie jest to normalne choć czasami konieczne.Czasami mysle czy nie lepiej poprosic takiego klienta aby jednak zrezygnowal z udostepnienia mu netu- być może że zwiekszy to koszty ale czy w porownaniu z naszymi wysilkami w zablokowaniu czegos tam nie jest to najkorzystniejsze rozwiazanie.Nie uważacie tego za sluszne spostrzezenie. Czyz nie lepiej zastanowic sie jak ulepszyc dzialanie programow np pocztowych , ftp itp a nie parac sie ipwadm-ami i czy tam czy tu ma byc deny czy any---.Przeciez wyciskamy czasami pot z kipy ,ciecha ,robos itp aby nam pomogli a tu jakis czlek wymysli cos nowego i znowu problem z blokadami.Trudne jest zycie admina.

Tytuł:
Zgadzam się. Internet służy również do ściągania plików. Ktoś lubi Kaśkę, inny Maryśkę. Rozumiem, że czasami ktoś przegina ze ściąganiem, i trzeba go odciąć, ale nie przesadzajmy. Miło być 'jedynym sprawiedliwym', ale nie na tym polega idea sieci. Jeżeli już trzeba zablokować jakąś usługę to bądźmy konsekwentni... blokujmy wszystkim, sobie również. U nas się dogadaliśmy. Mozna ściągać od 00.00-7.00 i 9.30-14.30. Spotkaliśmy się na piwie i to chyba było najlepsze rozwiązanie. W naszej sieci jest 16 komputerów i w sumie net chodzi szybko. Trochę pomaga proxy, trochę zdrowy rozsądek. Może trzeba by było zastanowić się nad udostępnieniem większej ilości miejsca na serwerze dla userów. Jak znajdzie mp3 na serwerze, nie będzie go szukał w witrynach. Film na płycie też kosztuje kilka złotych i może lepiej go kupić lub pożyczyć od znajomego. A jeżeli już musiał ściągnąć, to niech obejrzą wszyscy... powiecie, to nielegalne... prawda, ale skuteczne. U nas jakoś sobie radzimy, czego i Wam życzę.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniony środa, 2 października 2002, 23:38 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: Re: Rozmyslanie
Tak, po części się z Tobą zgadzam.
Niestety, muszę stwierdzić, że nasze polskie realia i wciąż drogi i słabej jakości dostęp do internetu zmusza nas do takich rozwiązań. Na pozór wydaje się to takie niedemokratyczne, lecz w dużej mierze jest sprawiedliwe. Bo jak usprawiedliwić poczynania jednego czy dwóch userów wycinających niemalże całkowitą szybkość łącza?
Owszem, można ich się pozbyć, ale nie zawsze. Czasami biorą górę wysokie opłaty za net, które można sensownie rozłożyć na kilka osób.

Oj, zapędziłem się troche i prawdę mówiąc nie na temat. Forum Freesco faktycznie za jakiś czas zostanie zalane postami typu "Jak zablokować Kaze" itp. A przecież nie można w kółko poruszać tego samego tematu. Podejrzewam, że większość Grupowiczów już zna na pamięć niektóre regułki, nr portów etc. Ja też!

Pozdrawiam
--
Radzio

Tytuł:
juz o tym gdzies pisalem - Freesco powinno miec dynamiczny podzial pasma. Kumpel ma w sieci 15 osob na takim samym laczu jak ja i mowi ze net dziala dobrze. Tylko ze on ma WinRoute, a ja Freesco i 1 gosc potrafi zapchac mi lacze :( u mnie jest 6 osob

Tytuł:
PGF

Problemem jest nie to jak zablokowac tylko:
Co wy tam piszecie, przepisalem i mi nie działa
a poten sie okazuje, że kropka nie w tym miejscu, brakuje ", albo zamiast `` jest '' :D

Tytuł:
Użytkownik

zciech pisze:
Co wy tam piszecie, przepisalem i mi nie działa
a poten sie okazuje, że kropka nie w tym miejscu, brakuje ", albo zamiast `` jest '' :D

Problemem jest to, że "wielcy" administratorzy czytają max 2 posty (jeżeli w ogóle to robią, bo z reguły nic nie szukają - szybciej i łatwiej napisać pytanie) a jak coś znajdą klepią wszystko jak popadnie bez zastanowienia i zrozumienia. Blokować to byle dupa potrafi bo jak można przeczytać, że www jest komuś niepotrzebne to może tylko zamiast netu zrobić sieć lokalną a i tak zapłacą :lol: Może tak coś udostępnić zamiast zablokować albo zmienić dystrybucję - chociaż zainteresować się innymi.
Mam 3 osoby razem ze mną i sie cieszę że mam internet na poziomie 50 zł/m-c i to 24h :lol:
uffffffff
Kończe bo słów braknie a pisać można i można ............

Tytuł:
MODERATOR

Jestem za Filusiem.
Freesco jest super ma wszystko :-)

oprócz CBQ :-(

Tytuł:
Bolo_B pisze:
Problemem jest to, że "wielcy" administratorzy czytają max 2 posty (jeżeli w ogóle to robią, bo z reguły nic nie szukają - szybciej i łatwiej napisać pytanie) a jak coś znajdą klepią wszystko jak popadnie bez zastanowienia i zrozumienia.

Pomyśl, że czasami ci "wielcy" administratorzy są po prostu początkującymi. Też pewnie kiedyś byłeś.
Cytuj:
Blokować to byle dupa potrafi bo jak można przeczytać, że www jest komuś niepotrzebne to może tylko zamiast netu zrobić sieć lokalną a i tak zapłacą :lol:

Dzięki Mistrzu za epitety, bo m.in. do mnie się to tyczy
http://www.freesco.arx.pl/forum/viewtopic.php?t=529
Cytuj:
Może tak coś udostępnić zamiast zablokować albo zmienić dystrybucję - chociaż zainteresować się innymi.

Udostępniam "pełny internet", gdy się coś w kompach zepsuje nieodpłatnie naprawiam i jestem na zawołanie przez cały czas. A blokuję tylko kazopodobne od 8.00-23.00.
Z zamianą dystrybucji nie ma sensu. Freesco jest proste i w miarę skuteczne.

Jeszcze raz dzięki za komentarz

Pozdrawiam,
--
Radzio

Tytuł:
Użytkownik

Oczywiście, że byłem początkujący i nadal nim jestem ale nie odstawiałem takiej z forum. A propo pomysł blokowania portu 80 to jest najlepsza myśl napisana na tym i starym forum. Oddać poprostu hołd dla wspaniałych administratorów blokujących nam "kazopodobne programy" czyli nasze ukochane www :lol:

Tytuł:
Bolo_B pisze:
A propo pomysł blokowania portu 80 to jest najlepsza myśl napisana na tym i starym forum. Oddać poprostu hołd dla wspaniałych administratorów blokujących nam "kazopodobne programy" czyli nasze ukochane www :lol:

Czasami czuję się jak Kopernik, który stworzył teorię heliocentryczną. :lol:
Z tą różnicą, że ja zamykając port 80 zrobiłem to niechcący, a w moim przypadku skutecznie. Dlatego nie oczekuję hołdu dla mojej osoby, lecz po prostu sprawdzeniu przez Was tego rozwiązania.

Dodam tu, że bez Waszego potwierdzenia skuteczności tej blokady, nie będę się już więcej wypowiadał w tej kwestii na tym Forum, jak i na Starym.

--
Pozdrawiam, Radzio

Tytuł:
MODERATOR

Radzio nie przejmuj się :-)
Może Bolo tylko nie ma dziewczyny :-(

Forum jest po prostu do dyskusji - dla wszystkich
Nie tylko dla mądrych adminów :-)
Mądre adminy mają swoje miejsce do gadania - bez lamerów.
Świetne ino puste.

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Mądre adminy mają swoje miejsce do gadania - bez lamerów.

Myślę, że ci którzy naprawdę mają coś do powiedzenia,to pomagają w miarę możliwości. Oczywiście nie ma się co dziwić, jeśli złości kogoś ewidentna niedpałość i niechęć do czytania. Komputery nie są dla analfabetów.
A propos kaazy:
Zanajomy ma łącze stałe w mieszkaniu (mieszka za granicą). Firma oferująca usługę robi to profesjonalnie - jest oczywiście dynamiczne dzielenie łącza. Teoretycznie jeśli siedzi ktoś sam akurat to może wykorzystać pełną przepustowość. Sprawdzałem kiedyś o 4 rano. Leci to jak z dysku na dysk. Błyskawica. Mimo to w regulaminie sieci jest zakaz używania niektórych programów pod rygorem odłączenia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.