Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 01:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem adminem sieci i nie znam sie na Freesco, routerach, emule (znam tylko podstawy). Podam dane, które udostępnił mi admin sieci.

Jestem użytkownikiem LANu osiedlowego, SDI dzielone na 8 osób. Router chodzi na Freesco v0.2.7. Mam przekierowane porty (admin zaznacza, że przekierował jak leci, a więc:

UDP <IP>/4661 > 10.1.1.227/4661
UDP <IP>/4662 > 10.1.1.227/4662
UDP <IP>/4242 > 10.1.1.227/4242
TCP <IP>/4661 > 10.1.1.227/4661
TCP <IP>/4662 > 10.1.1.227/4662
TCP <IP>/4242 > 10.1.1.227/4242

gdzie <IP> zastąpiłem IP zewnętrzne).

I tu mój problem:

Gdy mam włączonego eMule'a, co pewien czas jestem "odcinany" od routera. Chodzi o to, że gdy ściągam (najczęściej szybko), to po pewnym czasie zatrzymuje się ściąganie, nie działa Internet. Router nie odpowiada, nie mogę nic zrobić. Z reguły takie "odcięcie" trwa kilka minut. Zaznaczam, że dzieje się tak najczęściej, gdy szybko pobieram przez eMule. Gdy ściągam normalnie, np. przez klienta FTP, Internet Explorera, takich "odcięć" w ogóle nie ma. Admin podejrzewa, że to reakcja Freesco na zbyt dużą liczbę otwartych portów (eMule), ale nie jest pewien. Czy można coś z tym zrobić, abym nie był przymusowo ograniczany?

Szperając na forum widzę, że nie ja jeden miałem takie problemy. Przejrzałem wszystkie posty i nie znalazłem (wraz z adminem) rady. Czasy maskarady są zmienione! Może wersja 0.3.2 rozwiązuje ten problem?

Użytkownik

moonster pisze:
Admin podejrzewa, że to reakcja Freesco na zbyt dużą liczbę otwartych portów (eMule), ale nie jest pewien. Czy można coś z tym zrobić, abym nie był przymusowo ograniczany?
I ma chlopak racje :) Starsze jadro FreeSCO nie radzi sobie z taka iloscia polaczen... Najlepszym rozwiazaniem jest nieuzywanie tego rodzaju softu :D ale Ciebie pewnie to niezbyt interesuje... Mozna sprobowac FreeSCO 0.3.2 - tam jest nowsze jajko - ale gwarancji takze nie ma... U mnie przy wersji 0.2.7 i jajku 2.0.40 tak samo podczas uzywania p2p (Torrent) przytyka sie router...
Duzo tez zalezy od optymalnej (jak na lacze i router) konfiguracji klienta p2p... Nie zezwalac na zbyt duza liczbe polaczen, nie sciagac zbyt duzej ilosci plikow, ograniczyc upload...
Jesli chodzi o router to mozna poza czasami dorzucic justice w wersji 4.5 lub nawet juz 4.6 i pokombinowac z jego konfigiem...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.