Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 19:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 2 * freesco
hej,
mam troche dziwny pomysl
mamy siec no i freesco na fdd (stoi sobie u sasiada). wpadlem na pomysl aby sobie zrobic freesco na hdd ale u mnie w domu, zeby sobie np. pocwiczyc roznie rzeczy no i poinstalowac inne uslugi ktore nie wejda na fdd.
czy da sie to jakos zrobic ??

Tytuł:
PGF

Oczywiscie, że sie da dokladnie w/g przepisu.
Oczywiscie nie będzie to router, ale "uzytkownik końcowy" :D

Tytuł:
robilem wg opisu tak jak to pierwsze ale cos mi nie dziala, jeszcze pokombinuje
a jest mozliwosc aby do tego drugiego kompa z freesco byly podlaczone jeszcze ze 2 kompy (oczywiscie zeby net na nich tez dzialal) ??

Tytuł:
Użytkownik

Kiedyś zaczełem się bawić tak samo i doszedłem do wniosku, że najłatwiej skonfigurować freesco
(net)karta sieciowa-karta sieciowa(userzy)
wchodząc do setup i wcisnąć "e" zamiast "a" wtedy wskakują wszystkie opcje pokolei jak po sznurku, ja mam DHCP na serwerze i wszystko ładnie przydziela kompowi z freesco w sieci. Podstawa to oryginalny obraz dla modemowców :!:

Tytuł:
udalo mi sie zrobic ze drugie freesco dziala jako komp koncowy. ip ma przydzielane z dhcp z kompa z 'glownym freesco'.
czy jakos teraz moge zrobic aby kompy podlaczone do tego 'drugiego freesco' mialy net??
czy trzeba instalowac jakies pakiety ??

Tytuł:
Użytkownik

Potrzebujesz jedynie drugiej karty sieciowej. Pierwsza eth0 do sieci zewnętrznej, druga eth1 do wewnętrznej. W setupie najlepiej wybrać inną klasę sieci wewnętrznej niż ta zewnętrzna. I proponuję konfigurację ręczną wszelkich adresów masek i bram klientów, to unikniesz beznadziejnych problemów z udostępnianiem w windzie.

A jak wszystko dobrze zrobisz to gwarantuję że kumpel z sieci zewnętrznej nie będzie miał pojęcia że masz dwa kompy wpięte :lol:

Smok

Tytuł:
nie trzeba instalowac zadnych dodatkowych pakietow. Juz Bolo_B napisal: trzeba w setupie ustawic opcje 'e' - ethernet router i skonfigurowac karte sieciowa dla twojej wewnetrznej sieci. Nakompach ustawic bramke dhcp i to wsjo.

Tytuł:
a widze ze mnie lekko uprzedzono i wprowadzam poprawke: eth0 do sieci wew., eth1 do sieci zew. Udostepniam kablowke - modem podpiety do karty sieciowej, ethernet router wlasnie, i nie udalo mi sie tego puscic na podanej przez Smoka konfiguracji.

Tytuł:
Użytkownik

Filuś pisze:
a widze ze mnie lekko uprzedzono i wprowadzam poprawke: eth0 do sieci wew., eth1 do sieci zew. Udostepniam kablowke - modem podpiety do karty sieciowej, ethernet router wlasnie, i nie udalo mi sie tego puscic na podanej przez Smoka konfiguracji.

Czyli jak, bo mnie też to interesuje :?:
U mnie kablówka przydziela IP dynamicznie czyli mają jakiś serwer DHCP, no i jak to poszło z opcją ethernet router bo nie mam nawet jak sprawdzić a robiłem podsieć w mojej sieci - net-freesco-freesco

Tytuł:
Użytkownik

Moim zdaniem nie ma to znaczenia, podałem własny przepis i u mnie działa. Ważne żeby kable dobrze podłączyc, jak udostepniasz eth0 to huba z sieci wew podłącz do 1 karty i odwrotnie. z resztą od razu się kapniesz jak jest dobrze.

Smok

Tytuł:
Smok pisze:
A jak wszystko dobrze zrobisz to gwarantuję że kumpel z sieci zewnętrznej nie będzie miał pojęcia że masz dwa kompy wpięte :lol:

z tym to nie ma problemu bo i tak kazdy u mnie wie ze mam kilka kompow

a nie ma jakiegos sposobu zeby dzialalo to na jednej scieciowce i switchu (w sieci wewnetrznej) ??

Tytuł:
Użytkownik

Nie ma takiej możliwości, żeby freesco działało jak serwer NAT, firewall itp muszą być dwa interfejsy sieciowe (nie koniecznie dwie karty sieciowe), inaczej masz narmalną końcówkę w sieci zewnętrznej (i pozostałe kompy też).

Ale co się szczypiesz, kartę kupisz za grosze, a w dzisiejszych czasach ciężko spotkać taką która odmówi działania z freesco.

Smok

Tytuł:
ok dzieki
pozyczylem karte od kumpla na probe,skonfigurowalem i wszystko smiga, dzikie za pomoc

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.