Witam wszystkich Frees-maniaków. Ja też nim niby jestem ale mam luki w edukacji. Więc proszę wszystkich zainteresowanych o pomoc.
Jeśli możecie to proszę o konkretne odpowiedzi na ten temat. Morzecie pomagać oczywiście w poszczególnych tematach. Otóż Chcę aby w mojej sieci a jest w niej 6 kompów tylko dwa miały dostęp do internetu.
Założenia
-tylko dwa mają dostęp do netu
-na jednym z nich jest gadu gadu i chcę żeby klient mógł wysyłać pliki do innych bałwan jestem gg (ale tylko on)
-na drugim jest kaza i chcę aby nie zapychał mi łącza i udustępnię mu ją w godzinach 23-00 do 8.00 naszego czasu
-pozostałe trzy kompy nie mogą wogóle łączyć się z netem bo mnie wk.....wili( i nie powinno im pomóc zmienienie swojego IP na te które w sieci działa)
-nikt mi nie szpera po tych komputerach z sieci zewnętrznej
--no dobra-nie mam squida i chcę żeby tych dwóch było informowanych o tym że jak nie zapłacą w dniu 15 to im odetnę internet tak jak pozostałym.
Czy to się da zrobić. Ja wiem że to dużo pytań jak na forum, ale może ktoś stanie na wysokości zadania i odpowie na nie wszystkie a wtedy 30 % pytań zginie na forum bo każdy odeśle go tu, więc serdecznie zapraszam tych WIELKICH i tych trochę mniejszych co się na tym dobrze znają
Wszystkie odpowiedzi mile widzę. I na pewno je po kolei sprawdzę.
Pozdrawiam wszyskich. Miłego dnia
Plus GSM :+)