Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:21

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DSL + FREESCO
Za niedlugo mamy remont sieci i zmieniamy stare SDI na DSLa 512 kb. Chcialbym sie dowiedziec, jak nalezy skonfuigurowac DSLa pod freesco. Jakiego pliku z obrazem nalezy uzyc ? PPPoE ? czy moze jakiegos innego. I czy tak samo sie konfiguruje jak SDI czy NEO+ ?? Czy wszystkie pakiety beda na nim dzialaly ? Prosze o pilna odpowiedz

Tytuł:
Czy ktos mi odpowie na to pytanie... prosze to pilne...

Tytuł:
Honorowy Admin

Spoko. I powoli, nie popędzaj, bo akurat ktoś zorientowany może nie mieć czasu. DSL jest zdaje się dostępem PPP over Ethernet, więc zdaje się, że sam już odpowiedziałeś na pytanie. Natomiast Freesco działa tak samo i o ile mi wiadomo, pakiety można tak samo instalować, jak w przypadku sdi.

Tytuł:
MODERATOR

Wydaje mi się, że dla stałego IP nie ma to znaczenia, powinna chodzić zarówno wersja SDI jak i modemowa. Mam taki routerek na stałym IP w wersji SDI i spoko.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Fajnie by było jakby ktoś kto sie na tym zna, zrobił wersje freesco dla DSLa (tego z TPSA). Kupel ma DSLa ale servera ma nie na freesco tylko na jaimsś KOJOCIE. Nie wiem jednak jakie ten kojot ma zalety i wady i co to wogole jest ;)

Tytuł:
Coyote Linux jest prosta dystrubucja. Chodzi jako Ethernet Router, PPPoE i PPP.
Nie ma do niej dodatkowych pakietow (no moze sie myle, ale nie widzialem).
I ma sterowniki do wszystkich kart sieciowych.

http://www.coyotelinux.com

Tytuł:
A masz moze opis do coyote albo jakas polska strone gdzie sa opisane komendy do tego i konfiguracja ? ma on wogole takie funkcje jak we freesco np. dodawanie userow, ograniczanie dostepu, blokowanie kazaa, irc, itp...

Tytuł:
Coyote Linux jest banalnie prosta dystrybucja.
Nie masz zadnych dodatkow.
A instalator masz ladny, graficzny pod Windows. 8)

Pare klikniec i nagrywasz obraz.

Tytuł:

Witam -)
Jeżeli jest to iDSL (nie mylić z Neostradą + -> aDSL) to mnie się chyba udało zrobić to na Freesco z dystrybucji dla SDI.
Przy pakowaniu (uzbrajaniu) serverka dalej, korzystałem z paczek dla DSL (to ogólnie) ale jak ognia unikałem PPPOE (wyłączałem gdzie tylko się da).
Najsmutniejsze to to, że nasz provi (tpi - polpak) jest aktualnie kompletnie nie przygotowany do skonfigurowania tej usługi tak jak być powinno. Zrobili to szybko i myśleli, że im wyjdzie od razu.
Aktualnie jestem na etapie zdobywania informacji tech i wyegzekwowania tego co mają w materiałach reklamowych ....:)
Router działa. Firewallem chronię sieć (3 IP-ki) ale zostawiłem IP modemu.
A propo - wiecie że ma on otwarty telnet..... ciekawe jak się dobrać... :lol:
Na lokalnej sieci mam na razie 10 userów korzystających z tego świeżo odpalonego DSL'u i dla nich działa to rewelacyjnie (przez rok czasu przyzwyczajeni byli do SDI - a docelowo jest 35 userów ..... w tym 10 jedzie ostro)

Pozdrawiam
Kris_1

Tytuł:
Honorowy Admin

Kris_1 pisze:
Witam -)
Jeżeli jest to iDSL (nie mylić z Neostradą + -> aDSL) to mnie się chyba udało zrobić to na Freesco z dystrybucji dla SDI.
Przy pakowaniu (uzbrajaniu) serverka dalej, korzystałem z paczek dla DSL (to ogólnie) ale jak ognia unikałem PPPOE (wyłączałem gdzie tylko się da).
ia na freesco.arx.pl?
No to może tak szczegółowy opis mi podeślesz do umieszczen

Tytuł:

Maciek pisze:
No to może tak szczegółowy opis mi podeślesz do umieszczen

Oki, ale daj mi jeszcze trochę czasu.... na razie mam tylko część tego, co miałem na SDI. Fakt - Router działa jak należy, ale z pozostałymi pakietami bywa różnie. Ostatnio w firmie muszę duży nacisk kłaść na bezpieczeństwo a nie uporałem się jescze z rekonfiguracją sieci...za dużo spraw zwaliło się w tym samym czasie. Dlatego proszę o cierpliwość.
A przy okazji zapytam o dwie sprawy: szukam kontaktu z kimś kto używa i zna router Prestige 128+ (łącze ISDN, sieć Novell i przeklęty RIP którego można wyłączyć, ale to tylko w teorii.....niestety serwis się poddaje a ja muszę rozwiązać drobny problem routingu).
Druga sprawa - za jakieś dwa tygodnie czeka mnie przymiarka do VPN, tunel itp. oczywiście chciałbym to uruchomić na Freesco i DSL. Gdzie można o tym poczytać, ew. kontakt z kimś, kto to ma przerobione.

Pozdrawiam
Kris_1

Tytuł:
szkoda ze pod coyote nie ma takich opcji jak we freesco... to by byl git ;] A sa do tego coyote jakies pakiety co mozna zainstalowac ?

Tytuł:

Wasyl pisze:
szkoda ze pod coyote nie ma takich opcji jak we freesco... to by byl git ;]

Wasyl postaw to na freesco. Jako router to z dystrybucji SDI naprawdę działa. wywal tylko modem.
Jeśli chcesz mieć tylko router, firewall i info co się w sieci dzieje -> to spoko. wszystko pójdzie bez bólu.
Gorzej, jeśli chcesz mieć na tym jednym całą masę wynalazków. W takim wypadku postaw do wodotrysków oddzielną maszynę.
Ja chyba właśnie tak zrobię.

Pozdrawiam
Kris_1

Tytuł:
Może ktoś mi powiedzieć właściwie to dlaczego do skorzystania z oferty TPSA o nazwie "Dostęp do Internetu DSL" nie użyć "klasycznej" dystrybucji Freesco? (padły w tym wątku sugestie, że może SDI...)
Na wyjściu z modemu mamy Ethernet, do tego stały IP...
Teoretyzując, to powinno się dać postawić Freesco jako Ethernet-to-Ethernet router, no nie?

A może ktoś mnie wyprowadzi z błędu? bo w sobotę czeka mnie przekonfigurowanie rutera Freesco z modemowego łącza PPP na DSL właśnie (ten DSL a nie Neo)...

Dzięki za wszelkie sugestie.
pozdrawiam

Tytuł:
Hmm no wlasnie, SDI sie podpinalo do COMa a DSL sie podpina normalnie kablem do KARTY SIECIOWEJ. Wiec pewnie trzeba to inaczej konfigurowac. JEZELI KTOS KONFIGUROWAL DSLa POD FREESCO TO NIECH NAPISZE DOKLADNY OPIC CO I JAK.... PROSZE BARDZO I Z GORY DZIEKUJE !!!

1,5 miesiąca temu postawiłem routerek na freesco dla lacza 1mbit dsl z tepsy. wyglada ze to zwykle lacze adsl nie wymagajace logowania (czyli nie pppoe). nie mialem zadnych problemow. dostalem karteczke z tepsy z ip, powpisywalem w setupie i samo zaczelo dzialac. ustawien mtu nie trza bylo zmieniac. pozostalo jeszcze wykorzystanie reszty ip ktore dostajemy w pakiecie.
pozdrawiam
browser

Tytuł:
MODERATOR

http://www.freesco.arx.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=575#3164
Wtedy pisałem wydaje mi się, ale właściwie jestem pewny. Zwykłu router działa poprawnie na wersji SDI, po prostu ustawiasz ethernet router.
Mam takie 2 routerki na 1 Mbps i spoko.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:

Mam jedno pytanie ,czy trzeba wpisać wszystkie adresy (5) podane przez TP, chodzi mi konkretnie o:

1. zarezerwowany adres sieci? # Network addres
2. zarezerwowany adres rozgłos zenitowy sieci? # Broadcast address

bo w setupie e nie ma. Czy bez nich będzie wszystko dobrze chodziło, bo jeśli nie to jak mam je wpisać.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.