vieri12 pisze:
czyli jak juz mam np 2 otwarte to jak bede chcial przekierowac to mi tamte sie zamkna?? i dalej nie wiem bo jest to dla mnie napisane za trudnym jezykiem
ech....
Tyle razy o tym było. Oczywiście można otworzyć porty, stosując odpowiednie bałwan jestem, jest to jednak sprzeczne z zasadami bezpieczeństwa.
Dlatego porty od netu są zamknięte. Należy wtedy przekierować port zewnętrzny na wewnętrzny, nie otwierając go. Działa to w ten sposób, że jak masz uruchonionego np. Tlena i przekier.port 443, to przez ten port wejdzie wszystko co zaprosisz, ale jak wyłączysz Tlena port będzie zamknięty.
Przekierowanie nie zamyka żadnych wcześniej otwartych portów, przekierowanie robi tak jakby tunel pomiędzy serwerem a kompem_usera nic więcej.
Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem, ale jakoś tak to jest
Propozycja moja jest taka: poczytaj trochę postów z tego Forum. U góry strony jest przycisk SZUKAJ, wpisz tam forward lub przekierowanie portów i czytaj, czytaj, czytaj... a później zadawaj pytania odnośnie tego co przeczytałeś, a czego nie rozumiesz. OK?
Z mojej strony uważam temat za wyczerpany (przynajmniej do czasu odrobienia lekcji)
Bez urazy, ale ja też nie wszystko pamiętam i muszę szukać, a skoro ja mogę to Ty też.
Pozdrawiam