Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 17:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Problem wcale nie tkwi w tym że jest coś nie tak i że używa się programów P2P !!

Tutaj chodzi o stracone i błędne pakiety podczas gdy MTU jest ustawione za duże błąd typu:

MASQ: failed checksum from xxx.xxx.xxx.xxx

w logach systemowych !!!

Rozwiązałem to w następujący sposób:

użyłem polecenia "ping -f -l 1492 www.neostrada.pl" gdzie 1492 to wartość MTU. Gdy jest ona za duża wystąpi komunikat typu:

Pakiet musi być podzielony na fragmenty, ale ustawiono opcję DF.

Komunikat tego typu występuje z powodu tego że ping -f działa tak że nie pozwala wysłać ping'a jeśli bajty danych muszą być podzielone. Należy tak kombinować z wartością MTU aż pozwoli na PING'owanie. Potem jeszcze najlepiej zmiejszyć o około 10 bajtów "dla bezpieczeństwa" i nastąpi komunikat tego typu:

odpowiedź z xxx.xxx.xxx.xxx itp itd.....

kolejnym krokiem będzie zmiana wartości MTU na interfejsie ppp0 w naszym routerku freesco poprzez zmiane wpisu w rc_net dokladniej w okolicach linii 51 (dokladniej nie pamietam)

wpis wyglada tak:
: [/] [] ()
pppd defaultroute mtu 1492 pty "pppoe -I $INTNAME0"

a trzeba go zamienic na nastepujacy:
pppd defaultroute mtu 1492 mru 1492 pty "pppoe -m 1452 -I $INTNAME0"

gdzie 1452 to wartosc mtu jaka ustalamy....wazne jest rowniez dopisanie mru 1492 gdyz to powoduje bledy checksum dosc czeste......

najwazniejsza rzecza rowniez jest iz wartosc
pppd defaultroute mtu 1492 mru 1492 pty

1492 to najwieksza dopuszczalna, musi byc o 8 pomniejszona od 1500 lub wiecej

a wartosc
"pppoe -m 1452 -I $INTNAME0"

1452 wynika z tego co nam wyszlo ale musi byc o 40 pomniejszone od 1492 wiec jesli wyszlo nam MTU 1464 przykladowo to i tak trzeba wpisac 1452 lub jeszcze mniej....dane pochodza z forum.freesco.org ale spowoduje to spowolnienie transmisji

nastepnie wartosc ktora wpisalismy po kodzie:
"pppoe -m

wpisujemy do naszej karty sieciowej w windowsie za pomocą jakiegoś programu do ustawiania wartości MTU kart sieciowych. Ja osobiście użyłem DRTCP twórczości Tolunay Orkun'a :)

i to wszystko. U mnie router'ek juz sie nie wiesza i hula jak nigdy. ale mozliwe sa jeszcze pojedyncze wpisy MASQ: failed checksum lecz jedynie pojedyncze co nie spowoduje wieszania sie routerka :)

Poza tym zmiany wartosci maskarady w rc_masq nic nie daja oraz zmiana kernel'a na kernek 2_0.40 tworczosci Bo$dan'a tez nic nie dal, ale to jak narazie nie sprawia mi zadnych problemow i bardzo pomoglo. Sprawdzcie bo moze i wam tez pomoze.

Tytuł:

Rzeczywiście od 9 stycznia router Ci się nie wiesza ?
Ja walkę z rshaperem zacząłem ok. 15.01 (przedtem miałem tylko tshaper i wszystko było OK, t.zn. nie miałem żadnych zawieszeń) i od tej pory mam zwis co 16-48 h. Dopiero dzisiaj znalazłem Twoje rozwiązanie, więc bardzo mnie ciekawi, czy rzeczywiście po jego wprowadzeniu router jest stabilny (tak jak powinien być zawsze...)

Tytuł:
a jak się ma do tego problem który występuje w win xp ? dotyczy ustawień mtu które niektórzy zalecają zmniejszyć np do 1492? (jak wiadomo w różnych windowsach mtu bywalo rózne) może brak pingowania w tym zakresie wynikać nie tyle ze spraw routera ile z ustawień np win xp..? może coś żle kombinuję.. hm...
innym słowy jeśli pingujemy z xp i wywala że trzeba dzielić pakiety to może to raczej problem XP?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.