Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 20:11

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Witam.

Mój problem polega na tym, że jestem w akademiku, gdzie mamy łącze od uczelni. Aby je podłaczyć musieliśmy kupić specjalne modemy za 800zł. Aby skonfigurować internet na każdym komputerze w sieci w obębie naszego akademika wystarczy wpisać bramę, DNSy i adres IP w pewnym dozwolonym zakresie. Jednak wiele osób jest podłączonych "na lewo". Aby temu zaradzić chciałbym postawić coś jakby "bramę" która np. sprawdzałaby adresy MAC kart sieciowych i dopiero udostępniała internet. Nie wiem czy się da, a jesli tak to w jaki sposób zrobić to na freesco? Bardzo proszę o radę i jakąś instrukcję. Nie jestem specem w tej dziedzinie i freesco znam słabo. Konfigurowałem kiedyś na SDI i trochę się tym zainteresowałem, mam nadzieję że da się w moim przypadku wykorzystac freesco. Bardzo proszę o pomoc.

EDIT: U nas w akademiku jest tylko jeden modem a drugi taki sam stoi na uczelni. Modem u nas jest podpięty do switcha. Wystarczy skonfigurowac siec tak jak opisalem wyżej i internet na komputerach w sieci dziala. Nasz akademik ma przydzielone jeden adres IP i internecie jestesmy pod nim widoczni. Adres ten jest przypisany do jakiegos serwerka na uczelni, wiec chyba nie moge go przypisac do mojego "routerka" na freesco.

Tytuł:
Honorowy Admin

Za mało danych. Modem podpięty jest do switcha, ale z której strony? Mam nadzieję, że do LANu. A z drugiej strony?
NA Freesco spokojnie da się zrobic pilnowanie prawidłowości podłączenia klientów (dhcp i arp) ale pytanie co robi ten modem? Czy to jest jakiś modem ethernetowy? Czy może to już jest router? osobiście nic mi to nie mówi. Ale daj dokładniejsze dane, może ktoś cos będzie wiedział.

Tytuł:
Mamy takie dwa urządzonka.

http://www.action.pl/products/product.php?prid=30063

Jedno stoi u nas i jest podłączone do gniazdka tel. i do switcha a po drugiej stronie nie wiem do czego jest podłączone ale zapewne do gniazdka tel. i serwerka.

dostałem spora pomoc od jednego z użytkownikó forum, jednak mam problem, gdyz sieciówki chyba nie ruszają. po wpisaniu ifconfig pojawia sie komunikat że sieciowki nie maja adresow itp. ktore wpisalem w SETUPie. po wpisaniu ifconfig eth0 inet ip... netmask... broadcast... up nadal nie dochodza pingi itp. O co moze chodzic ? Karty sieciowe sa 3com'a 10mbit ustawione rpzerwania jedna IRQ7 druga IRQ10 I/O w jednek 0x310 w drugiej 0x300.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.