Freesco skonfigurowane jako ethernet router. 2 karty sieciowe PCI z kontrolerami na RTL8139 (100Mb). Eth0 padla i zostala podmieniona na inna , PCI na kontrolerze RTL8029 (10Mb).
%% Ze wzgledow formalnych karta sieci 1 musi miec okreslony MAC (wymagania providera internetu). Daje sie to ustawic np. przez dopisanie w pliku rc_net (na poczatku pliku);
ifconfig eth0
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
# xx:xx:..... zadany MAC, eth1 zmienia MAC dla 2 karty itd..
- wtracilem z inneg postu %%
i to dzialalo.
Ostatnio kupilem karte 100Mb ( tez na RTL8139) i chcialem podmienic ja za karte 10Mb. Wpis w rc_net pozostal. Zmiana MAC karty nastepowala - sprawdzic to mozna poleceniem ifconfig. Jednak zamieniona karta eth0 zachowywala sie dziwnie. Najkrocej mowiac na polecenie ping nie bylo odpowiedzi z zewnetrzej sieci (karta jednak doskonale nasluchiwala co dziej sie w zewnwtrznej sieci - sprawdzone przy pomocy iptraf).
Sprawdzilem rozne warianty;
inna fizycznie karta z RTL 8139 - nie dziala
karta zostala sprawdzona w tej konfiguracji pod windows - dziala
provider zamienil w swojej konfiguracji (prawdopodobnie cos jak arp) przypisanie nowego MAC dla IP , ja usunalem wpis w rc_net - dziala bez problemu.
W tym przypadku nie chodzi mi o pomoc w rozwiazaniu problemu , bo go juz nie ma - jednak wydawaloby sie mozliwosc swobodnego podmieniania kart z uzyciem konfiguracji jej MAC poprzez ifconfig zawiodla we freesco.
Chetnie wiec wyslucham doswiadczen i sugestii innych w tym temacie.
|