Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 03:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Witam!

Mam Neo+ , Freesco i taki problem:

Co jakiś czas brakuje dostępu do sieci! Jak próbuje otworzyć jakąś stronke to na modemie zaczynają migać diody ale bez diody RX (od czasu do czasu sobie mignie) ale to nic nie daje!
Jak w/w problem się pojawia podejmuje takie działania:

1.Odłączam kabel sieciowy od modemu i restartuje go!
2.Gdy uzyska połączenie (czyli jak zaświeci się link w ADSL) to wtedy wpinam kabel i restartuje Freesco![/
b]
I to czasami pomaga ale nie zawsze! Czasami problem znika sam!
Nie wiem już o co chodzi!

Gdzie jest problem w Tepsie czy we Freesco?
Czy po wyłączeniu modemu, Freesco powinno bez restartu otworzyć połączenie?
Co oznaczają diody na modemie z neo+ (Aztech DSL TURBO 900)?

Może mam coś źle skonfigurowane we Freesco!
Dodam że mam Freesco stoi na P133/48RAM/Hdd! Komputer jest dobrze chłodzony!
Więc przegrzanie i zwis odpada!

[b]Jak temu zaradzić?

Za ewentualne odpowiedzi z góry dzięki!

Pozdrawiam
Icemetall

Tytuł:
Mam dokładnie taki sam problem (do tej pory myślałem, że tylko ja go mam), postawienie freesco to moja pierwsza styczność z linuxem, przeczytałem mnóstwo postów i to nie tylko z tego forum, odpowiedzi na nie znalazłem.

Dodam jeszcze, że ja (chcąc żeby net wrócił) nie odłączam kabla sieciowego tylko po prostu robię reboot serwerka i jednocześnie wyłączam i włączam modem (raz się udało bez wyłączania modemu, a raz to wył/włącz wszystko przez pół godziny i nie chciał nawiązać połączenia).

Po takim starcie net działa mi czasami 1dzień, a czasami 1/2godz.

Parę moich spostrzeżeń:

Gdy po próbie uruchomienia (reboot), net nie działa, to po sprawdzeniu ifconfig nie ma w nim części odnośnie ppp0.

Gdy net działał i zawisł to jak sprawdzę ifconfig, to zawsze przy eth0 pisze "errors:1", dokładnie:
(RX packets:(coś) errors:1 dropped:0 overruns:0), może to ma jakiś związek z tematem?

Pozostaje tylko liczyć na to, że ktoś kto miał taki problem i się z nim uporał, coś nam podpowie.

Z góry thx za próby pomocy

Tytuł:
Użytkownik

To freesco pppOE to wersja beta i nie jest do konca dopracowana .
Ps mam ten sam problem ale juz niedlugo zmieniam lacze wiec wytrzymam chyba oby userzy wytrzymali :)

Tytuł:
monter,
czy znalazłeś na ten problem jakieś wygodniejsze rozwiązanie niż ciągłe rebooty i wył/wł modemu? może wiesz dokładnie z czym konkretnie sobie freesco nie radzi? i jeśli możesz to powiedz na jakie łącze zmieniasz?

Tytuł:
Użytkownik

Nie wiem z czym sobie nie radzi moge jedynie domysly snuc np ten wpis pppoe =y ktory trzeba dopisywac to ewidentne niedopracowanie ,wg mnie to freesco nie radzi sobie z utrzymaniem, lub wznowieniem polaczenia z tpsa po zmianie ip .Jesli by utrzymywalo to by nie zmienialo ip sie a jesli sie zmienia to znaczy ze nie utrzymuje ,jest tez problem z tpsa starszny tam syf od monterow az po prezesow i ciagle awarie sa mniejsze czy wieksze .
Ps mam nadzieje zminic lacze na DSL 1 mb/s ale jesze serwera nie postawilem pod to zastanawiam sie czy zostac na fresco czy moze przejsc na nt lub jakiegos wiekszego linuxa ,najbardziej ciekawi mnie nt bo nie mialem nigdy a linuxy mialem np rh 7 i nic lepszego od freeco nie bylo .A na windzie 98 tez mialem i co do dzielenia lacza to nie bylo problemu natomiast ze zwisami byly czasem ,uzywalem pod winda 98 programu winroute pro.
Nie znalazlem nic poza wlaczaniem automatycznym i wylaczaniem zasilania robie to za pomoca programatora elektronicznego co godzine sie serwer i modem wylacza na minute i wlacza na godzine i tak w kolko .
Mysle ze dla ludzi takich jak BYKO nie bylo by problemu zrobic jakis skrypcik ktory by zapobiegal wieszaniu freesco np pingujacy co 10 minut albo mogliby poprawic wersje pppoe ale to jest kwestia czasu i ochoty malo komu sie chce cos robic za darmo i nie wymagam od nikogo tego mysle ze niedlugo jednak znajdzie sie ktos kto rozwiaze ten problem i udostepni na forum to tylko kwestia czasu moze sam technojucky poprawi swoja wersje b :) [/i]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.