Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 8 sierpnia 2025, 20:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Exim+Teapop
Witam wszystkich! Mam taki problem. W dziale publikacje jest co prawda jakis opis konfiga dla Exima i teapopa, ale mnie to nie wychodzi. Tzn. moze wzystko jest oki, ale jak mam zalozyc konta i w jaki sposob. Jakie dac domeny i jak skonfigurowac w Windzie. Czy w ogole jest to mozliwe?

Tytuł:
Honorowy Admin

http://miniwebportal.and.pl

Tytuł:
Użytkownik

Ten portal mi nie pomogl !!!

Szukaj raczej na forum www.freesco.arx.pl lub
http://www.wydmy.republika.pl/freesco/start.html

Tam jest kilka ciekawych rzeczy.

Teapop'a nie zmienialem. Config jest nieruszany a tylko odhaszowalem jedna linie zeby dzialalo odbieranie z internetu w rc_exim.

Konta same sie tworza w exim'ie jak zainstalujesz pakiet (installpkg http://nazwastrony/nazwapakietu).

adduser , podajesz nazwe uzytkownika i potem sam ci tworzy katalog na maila. Niestety w logu exim'a musisz pogrzebac, nie ma rady. Ja do dzis mam cos nie tak, bo wymaga podwojnego uwierzytelniania hasla (wciskam ze tak musi byc bo jest bardziej secure :D ) i w outlooku dziala a np w the bat jest timeout :(

W zasadzie najwiecej informacji jest tutaj na forum... Jakby cos to pisz...

C-O-N

Tytuł: konta
Użytkownik

adduser

podajesz nazwe uzytkownika np. lamer [enter] <--- taki bedzie jego mail !!!
[enter] <---- naciskasz enter zeby nie okreslicz czasu aktywnego dla konta
haslo [enter] <---- bez komentu :D

Teraz masz maila lamer@twoja_nazwa_lub_ip_servera

C-O-N

Tytuł:
Honorowy Admin

Kolego jeśli nie wiesz, to nie chrzań głupot.
Zarówno exim jak i teapop działają normalnie bez żadnych numerków typu podwójne uwierzytelnianie hasła.
Cytuj:
Ten portal mi nie pomogl !!!

To zupełnie jak z facetem, który się rozwodził, argumentując, że mu żona seksualnie nie odpowiada. Na to jego sąsiad mówi: ciekawe, wszystkim wkoło odpowiada, tylko jemu nie.
Gdybyś umiał czytać, to przeczytałbyś między innymi, że jest pakiet useradd-pl, który poprawia błędy zawarte w tradycyjnym adduser i znacznie ułatwia dodawanie użytkowników. A exim sam nie doda użytkowników jeśli nie ma ich w systemie, taki mądry to on nie jest.
Cytuj:
Niestety w logu exim'a musisz pogrzebac, nie ma rady.

Większego kretyństwa dawno nie widziałem, po co mącisz ludziom w głowach. Co ma log do konfiguracji? Plikiem konfiguracyjnym jest "configure" w katalogu /mnt/router/packages/exim i ten plik wymaga edycji - bez tego exim działać nie będzie, co najwyżej lokalnie...

Tytuł:
Użytkownik

Przeczytalem poraz drugi i nie widze problemu ze zrozumieniem posta.

Jedyna uwaga , trafna ze strony uzytkownika Maciek to :

log = configure No tutaj to przepraszam bo sie przejezyczylem. Oczywiscie chodzilo mi o /packages/exim/configure !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dalej jasne ze exim dziala bez ruszania configu i ... jasne ze tylko w lan'ie. :D

Powiedzialem ze mam problem cyt. "Ja do dzis mam cos nie tak," !!!!

To nie znaczy ze to tak zawsze dziala !!! Wyraznie napisalem ze JA mam taki problem nie wszyscy. U mnie jak ktos z netu chce wyslac poczte musi wlaczyc w np. Outlook Express opcje: "Serwer wymaga uwierzytelnienia" i tyle !

Co do useradd-pl. Mam cos takiego, sciagnalem sobie, zainstalowalem, ale wyobraz sobie ze jak stworze nowego uzytkownika przez useradd to nie powstaje mi konto e-mail tylko www. Exim nie tworzy kont tylko bierze dane uzytkownikow dodanych juz wczesniej do systemu. Nie wiem czemu, musze zrobic adduser dla maila (zeby stworzyl skrzynke dla poczty) i potem ewentualnie useradd do stworzenia konta www.

Tyle panie madralinski i na drugi raz jak sie myle to prosze mnie poprawic a nie mieszac z blotem...

C-O-N

Tytuł:
Honorowy Admin

Ciekawe, mam exima 3.36 #4 i kiedy dodam użytkownika do systemu, a po chwili napiszę do niego list powstanie skrzynka pocztowa dla niego samoczynnie (mam pocztę w katalogach domowych w formacie mbox (~/.Mailbox). Znam przynajmniej kilka osób (for example - Olek), którzy nie mają żadnych takich problemów z kontami pocztowymi (poczta w /var/spool/mail).
Jeśli chodzi o moją pocztę to mam jeszcze ochronę antywirusową, procmaila, uwierzytelnianie i korzystanie z protokołu ssl i naprawdę nie było to takie trudne. Swoje i nie tylko swoje doświadczenia opisalem, przy współpracy zresztą wielu mądrych ludzi...
Cytuj:
Co do useradd-pl. Mam cos takiego, sciagnalem sobie, zainstalowalem, ale wyobraz sobie ze jak stworze nowego uzytkownika przez useradd to nie powstaje mi konto e-mail tylko www.

Useradd tworzy wyłącznie konta w systemie... jak jest z eximem napisalem wyżej.
Generalnie - to musi działać, wcale nie trzeba przy tym wyczyniać jakichś łamańców...

Tytuł:
Użytkownik

Podrzuc mi link do dokumentu gdzie to jest opisane?

Chetnie sobie popatrze choc nie ukrywam, ze mi taka sytuacja nie
przeszkadza a jedna wielka maksyma glosi ze :

"Nigdy nie ruszaj dzialajacego systemu :!: "

wiec jak sie wysypie to zmienie, ale chcialbym o tym poczytac, moze masz tam powiadomienie sms a to mnie interesuje ? :)

Najciekawsze ze w programie "The bat" wyswietla komunikat :
"Warning: there were no compatible authentication mechanizm detected"

W outlook dziala wysylanie poczty bez problemu...

C-O-N

Tytuł:
Honorowy Admin

link to: http://miniwebportal.and.pl :lol:
A artykułów związanych z serwerem poczty jest tam kilka.
Powiadamianie smsem też jest, w dwóch bodajże wersjach. Sam mam powiadomienie smsem zrealizowane skryptem sendsms, informujące mnie tylko o niektórych mailach, bo operator regularnie blokował mi tę usługę, ponieważcodziennie przekraczane były limity.
Cytuj:
Najciekawsze ze w programie "The bat" wyswietla komunikat :
Być może w eximie nie zostały aktywowane opcje autoryzacji. Mój nietoperz nie wyświetla, żadnych komunikatów, wyświetla je za to exim, ponieważ są sprawdzane różne chyba wersje autoryzacji, a to się mu nie podoba. Wybrać w nietoperzu trzeba opcję autoryzacji taką jak dla pop3... o klientach poczty też zresztą z Olkiem napisaliśmy.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.