Czesc ,mam taki problem ... wybrany host moze miec dostep do neta tylko gdy ilosc aktywnych hostow bedzie <4 ,w justice zrobilem juz sobie odpowiednie warunki teraz tylko potrzebuje wykonac jakis plik dla nich tak aby po sprawdzeniu w cyklu justice uruchamialo plik blokujacy badz dopuszczajacy tego jegomoscia do netu...
Problem polega na tym ze po kazdym cyklu gdy ilosc hostow <4 uruchomi sie np regulka dodajaca wpisy np
IPFWADM -I -i accept -W eth0 -S 192.168.1.4
i po kilku miniutach takich wpisow regul bedzie rowniez kilka a przy warunku odwrotnym gdy ilosc hostow >4 uruchomi sie
ipfwadm -I -d accept -W eth0 -S 192.168.1.4
i moze nie usunac wszytkich regul akceptujacych pakiety od tego jegomoscia...
Reasumujac problem polega na dopuszczaniu danego osbnika w zaleznosci od ilosci aktynych hostow ,przyklad rozwiazania ktory podalem u gory jest bardzo prymitywny ,pelnia szczescia bylo by dla mnie wpsianie pod jakas zmienna regul dla jednego hosta jednak nie wiem jak uzyc ipfwadm aby wylistowalo mi reguly dla jednego ip. probowalem
ipfwadm -I -S 192.168.1.4 -l
ale nie dziala ... wynik tego dzialania sprawdzic odpwiednimi warunkami i podjac odpwiednia akcje ,taki jest moj pomysl ,moze Wy macie lepsze ..... tak wiec narazie czekam na podpowiedz jak wylsitowac reguly dla jednego hosta i przechowac wynik po jakas zmienna w skrypcie ? Dzieki wielkie!