Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 16:39

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
jak w temacie:Freesco 0.2.7, 2 sieciowki i przydzielany IP DHCP do MAC. ta wlasnie karta jest jako pierwsza a druga to brama dla kompow w mojej sieci. kombinowalem z konfiguracja i nadal nie mam sieci. powiedzcie mi prosze skad mam wiedziec czy pierwsza karta jest fizycznie ta ktorej MAC jest zarejstrowany u mojego ISP. pomyslalem ze wlasnie dlatego sieci nie mam bo o IP od ISP dobija sie ta druga karta a jak wpisze IP recznie to poprostu go nie przyjmuje. jesli w setup odwrotnie podalem/ustawilem sieciowki to moglem przynajmniej spingowac serwer mojego ISP (lecz sieci niebylo) a przy ustawieniu tak jak powinno byc nie moge go spingowac. probowalem zaminic karty w slotach PCI ale nie pomoglo. sieciowki sa widoczne, pinguja swoje IP, NAT jest wlaczony.

druga sprawa: mam ustawione zeby Freesco pobieralo IP dla pierwszej sieciopwki przez DHCP i przy starcie mozna czekac w nieskonczonosc "Czeka na DHCPOFFER w eth0". jak mozna to przerwac? po resecie nadal czeka i mam w ten sposob uwalony system. poprzednim razem zeby z tego wybrnac instalowalem Freesco od nowa.

Prosze pomozcie dobrzy ludzie
z gory wielkie dzieki

Użytkownik

Witam Kolegę.
Jeżeli uzyskałeś możliwość pingowania do operatora to już coś. U mnie pierwszą kartą jest ta "wyżej" w obudowie. Niezależnie w którym slocie ją włożę, jeżeli jest pierwszą od góry to jest pierwszą w systemie.
Drugą i kolejną jest ta niżej.
Co do wyjścia na świat. Nie wiem jak sprwdzałeś wyjście.
Jeżeli Z FREESCO puszczałeś pinga i nie przechodził to znaczy że raczej masz cóś nie tak z ustawieniami, MAC-a albo inny problem konfiguracyjny na styku Ty - operator.
Jeżeli próbowałeś z kompa stojącego za routerkiem to powodów może być więcej. Sprawdź najpierw czy pinguje z routerka. Jeżeli z routerka przejdzie to problemu szukaj w konfiguracji Freescola... albo operator załączył ograniczenia na TTL. Pozdrawiam.

Tytuł:
chyba juz wszytkie ustawienia sprawdzalem z podrecznikiem INFO2.0 .pinguje serwer IPS tyko wtedy gdy IP od niego wpisuje dla drugiej karty. wychodzi z tego daki galimatias ze Freesco "mysli" ze to wlasnie IP ktorym sie lacze z ISP jest brama dla kompow w mojej sieci a z ISP chce sie laczyc IP wewnetrznym. wiec takie rozwiazanie odpada. ale wynika z tego to ze montujac wlasnie tak na odwrot to jako druga jest ta krorej MAC ma zapisany ISP bo przynajmniej go pinguje tylko ze ze zlego IP. ta ktora ma byc pierwsza z zapisanym MAC jest od na gornym PCI.
jak zrobic zeby miala wiekszy priorytet przy montowaniu i zapisala sie jako pierwsza?
co to sa te ograniczenia TTL?

Tytuł:

Poleceniem ifconfig możesz sprawdzić, która karta jest pierwsza (eth0), a która druga (eth1).
Spróbuj może na początek uruchomić freesco tylko z jedną kartą sieciową, tą która ma być jako eth0 i sprawdź, czy będziesz miał dostęp do internetu.
Jakie to karty sieciowe?
Kiedyś zciech opisywał, w jaki sposób można zmienić kolejność kart zmieniając nazwy sterowników - poszukaj dobrze na forum.

Po co poruszasz ten sam temat w dwóch miejscach??

Tytuł:
z jedna karta jest siec. udalo mi sie przeniesienie na hdd.trza bylo posciagac dostools i syslinux wiec wiem ze na bank dziala. karty to jakas 3-com i Realtek ale dzialaja bo montuje je bez problemow i mozna pingowac ich IP. dozucajac druga karte juz sie rypie. jestem calkowicie zielony w sprawach Linuxa wiec niewiem czy poradzilbym sobie ze zmiana sterownikow.
powiedzcie mi prosze jeszcze jak zatrzymac "Czeka na DHCPOFFER w eth0"

Tytuł:
Użytkownik

przypisać karcie eth0 adres IP !!

Tytuł:
tak wiem ale chcialem sprawdzic czy sama pobierze adres. juz tak sie stalo i za kazdym razem jak uruchamiam freesco zatrzymuje sie w tym miejscu. co mam zrobic? na nowo zainstalowac?

Tytuł:
PGF

Prawdopodobnie druga karta staje sie eth0.
Wyjmij ja, to ci sie uruchomi. moduly do kart ladowane sa alfabetycznie, wystarczy zmienic nazwe modulu jednej z kart dopisujac na pczatku a albo z, a i pierwsze sa ladowane karty na isa a potem na pci (a moze odwrotnie, juz nie pamietam), jesli obie sa takie same (identyczne) zamien je miejscami

mozesz rowniez uruchomic freesco z dyskietki i podmontowac dysk do i znienic zapis w /zamontowany_dysk/router/etc/system.cfg

Obrazek

Tytuł:
jak jest jedna karta to wszystko jest ok. jest rozpoznawana przez serwer mojego ISP, pobiera IP z DHCP, siec jest. wkladam druga karte i ta co byla pierwsza staje sie druga i ta nowo wlozona staje sie nagle pierwsza. obydwie sa PCI i zamiana miejscami nic niedaje.
zciech pisze:
moduly do kart ladowane sa alfabetycznie, wystarczy zmienic nazwe modulu jednej z kart dopisujac na pczatku a albo z

Jak to zrobic?

a moze zmiana MAC pomoze? jak zaminic MACi tych kart?

Tytuł:
PGF

Zasadniczo to sie przyciski na klawiaturze naciska. :twisted:

Obrazek

Tytuł:
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi na moje pytania.

Udalo mi sie rozwiazac ten problem. karte z 1 sieci nazwalem eth1 a z drugiej eth0. wiec odwrotnie niz mialem wczesniej.

wybaczcie moje zawracanie glowy.
mam nadzieje ze pomozecie mi rowniez z innymi problemami.
z gory wielkie dzieki
pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.