Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 29 lipca 2025, 23:48

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Wlasnie lezalem sobie w lozeczku i wpadl mi do glowy pomysl aby przerobic deczko pomysl Kipy wezwanie do zaplaty na taka jakby tablice ogloszen dla userow w sieci. Jakby to mialo dzialac? Ano tak:
1. Robimy przekierowanie wywolan na 80 porcie (lub wszystkich) na nasz wewnetrzny np. 90 i tam stawiamy www z zawartoscia naszego ogloszenia (czyli narazie tak jak u Kipy)
2. Po przeczytaniu ogloszonka np:
Jutro mija termin platnosci - przygotowac kasiore....
Pojutrze w godzinach xx:xx - yy:yy bedzie konserwacja serwera - przygotowac sie na odciecie od nalogu..... :lol: itp.
user ma mozliwosc klikniecia na odnosnik typu "zapoznalem sie z trescia ogloszenia - chce dalej ogladac moje panienki" co z kolei likwiduje przekierowanie i wszystko wraca do normy :).

Niestety brakuje mi narazie wiedzy aby samemu to zrobic (zwlaszcza ta likwidacje przekierowania po kliknieciu), wiec jesli ktos by chcial i potrafil to zrobic (np. Ty Kipa ;) ), i jeszcze podzielic sie wynikami to bylbym bardzo wdzieczny.

P.s. Jest oczywiscie jeden minus takiego rozwiazania, a mianowicie skazywanie userow na uzywanie przegladarek internetowych, lecz mysle, ze nie bedzie to zbyt wielka niedogodnosc :lol:

Czekam na pomysly :!:

Tytuł:
Użytkownik

Ja mam prościej ale mniej skutecznie:
Używam lanchata i wszyscy w sieci mają go w autostarcie, aby nie zapominali. Większość rozmów odbywa się poprzez niego wewnątrz sieci, zawsze można poinformować kolesi o planowanych przeglądach i zapłacie.

Odbiegam od tematu ale to moja recepta na ten problem :lol:

Tytuł:
MODERATOR

Myślę, że musisz grzebnąć skrypta, który;
1. Będzie odwoływał przekierowanie na danego usera (ipfwadm inside). I tu nie mam pojęcia, jak odczytać IP usera pod CGI :?:
2. Nadać mu atrybut wykonania z prawami roota i udostępnić dla nobody.
3. Wkleić do projektowanego ogłoszenia linka do skrypta.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Na poczatek male sprostowanie
Dekanex pisze:
...aby przerobic deczko pomysl Kipy...
a to przeciez
Cytuj:
Autorem artykułu jest: LAMER
sorry :oops:

To już cos, ale ja niestety nie wiem jak sie pisze takie skrypty, natomiast mam maly pomysl jak poradzic sobie z rozpoznawaniem IP usera. Nie jest to rozwiazanie idealne, ale powinno jakos dzialac. Chodzi o to, aby kazdego usera przekierowywac na inny port (np. 90,91,92...), oraz oczywiscie poodpalac na kazdym z tych portow odpowiednie www :idea: Wiem, ze jak ktos ma wielu userow to bedzie problem, ale np. ja z moimi 10 userami juz bym sie na to poswiecil.
Jest jeszcze jeden problem. Jak ma wygladac wpis odwolujacy przekierowanie: ipfwadm -I -i accept -P tcp -S x.x.x.x -r 90 mnie sie wydaje ze tak: ipfwadm -I -d accept -P tcp -S x.x.x.x -r 90. A i jeszcze jedno wydaje mi sie, ze taki wpis nie pozwoli uruchomic nam tego skrypta (ze wzgledu na przekierowanie calego ruchu) wiec powinno byc chyba tak: ipfwadm -I -i accept -P tcp -S x.x.x.x 80 -r 90 a odwolanie: ipfwadm -I -d accept -P tcp -S x.x.x.x 80 -r 90. Niech ktos bardziej w tym obczaskany rzuci na to okiem.
No i czekam na podpowiedzi jak zrobic taki skrypt, to bym sie zabral za testowanie

Tytuł:

Ooops :oops: Chyba mnie wylogowalo jak sobie to pisalem. Te wypociny powyzej sa moje.

Tytuł:

Narazie cisza, ale czekam dalej. Regułki powinny wyglądać tak:
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.19 -D 0/0 80 -r 90 dla zrobienia przekierowania dla usera1 tylko z portu 80 na 90 i:
ipfwadm -I -d accept -P tcp -S 192.168.0.19 -D 0/0 80 -r 90 dla zlikwidowania tegoż przekierowania.
Nie moge narazie znaleźć informacji jak zrobić ten cholerny skrypy który wykona drugą regułkę, więc jak ktoś wie to niech się podzieli wiedzą :!:

Tytuł:
MODERATOR

Nie problem w komendzie, ale w określeniu IP kompa, bo tak po prawdzie to linię komendy sobie napisałeś, tylko w miejsce 192.168.0.19 musisz wstawić właściwy IP

Obrazek Kipa

Tytuł:

Kipa pisze:
Nie problem w komendzie, ale w określeniu IP kompa
Wiesz co Kipa, chyba nie przeczytales dokladnie. Oczywiscie, ze nie ma problemu w komendzie, bo komenda jest dobra i figuruje dwa posty wyzej
Dekanex pisze:
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S 192.168.0.19 -D 0/0 80 -r 90
ipfwadm -I -d accept -P tcp -S 192.168.0.19 -D 0/0 80 -r 90
Chyba, ze wolisz bardziej lopatologicznie, wiec:
: [/] [] ()
ipfwadm -I -i accept -P tcp -S xxx.xxx.xxx.xxx -D 0/0 80 -r 90
ipfwadm -I -d accept -P tcp -S xxx.xxx.xxx.xxx -D 0/0 80 -r 90
gdzie xxx.xxx.xxx.xxx to IP kompa ktoremu przekierowujemy caly ruch na 80 porcie na nasz wewnetrzny 90 :idea: 192.168.0.19 to tylko przyklad ktory testowalem u siebie. A jesli chodzi o okreslanie IP kompa to w moim pomysle (4 posty wyzej) nie jest to problemem. Problemem jest narazie dla mnie napisanie skryptu ktory wykona regulke nr 2 po kliknieciu przez zwyklego usera linka umieszczonego na stronie www postawionej specjalnie dla niego na porcie xx (u mnie akurat 90). Wiec jak sie wyspisz i wpadnie Ci cos do glowy to daj znac :wink:

Tytuł:

Coś pokombinowałem, i wyszlo coś co narazie nie działa, ale myśle że zadziała jak ktoś mi troche pomoże. Napisałem stronkę www z ogłoszeniem:
<html>
OGLOSZENIE
<br><br>
<a href=http://192.168.0.1:90/cgi/zdejmij>Kliknij jesli przeczytales</a>
</html>
oraz skrypt 'zdejmij' który usuwa przekierowanie:
#!/bin/sh
echo Content-type: text/plain
echo
ipfwadm -I -d accept -P tcp -S 192.168.0.20 -D 0/0 80 -r 90
echo Komunikat przeczytany. Strony www dostepne
i wszystko byłoby OK gdyby ten skrypt miał odpowiednie prawa. Narazie gdy klikne na odnośnik dostaje coś takiego:
Cytuj:
ipfwadm: socket creation failed: Operation not permitted
Natomiast gdy uruchomię go z lini poleceń (przez telnet) /mnt/router/wwz/cgi/zdejmij ,lub uruchomię go z katalogu /wwa/cgi (po podaniu usera i hasła) przez www to wszystko gra i przekierownie znika :D
Zatem jeśli ktoś wie jak ustawić prawa tego skryptu, albo żeby nie podawać hasła przy korzystaniu z /wwa, lub jakiś inny sposób na to żeby ten nie było 'not permitted' to było by super :lol:
Please help :!:

Tytuł:
MODERATOR

Nie za bardzo Cię rozumię :? z nieuważnym czytaniem (najczęściej czytam pobieżnie, a jak mam problem czytam uważnie, tu Ty masz problem więc czytaj uważnie).
Chcesz napisać skrypt wyłączający kompa i podajesz komendę, którą wszyscy znamy, bo zciech ję dobrze opisał. Pytać więc należy o odczyt w cgi, IP delikwenta, który aktualnie wyświetla tę stronę. Ja używam SSI i wtedy jest to zmienna REMOTE_ADDR. W cgi nie mam pojęcia.

Jeżeli chodzi o sam skrypt, nie wiem czy to zadziała, ale nie napisałeś, czy nadałeś skryptowi atrybut wykonania z prawami roota (pisałem o tym wcześniej, może nie przeczytałeś :?: uważnie).

Obrazek Kipa

Tytuł:
MODERATOR

Co do skryptu wystarczy go umieścić w /wwa np. jako ip.cgi wówczas wywołujemy
echo "<a href=http://server:82/cgi/ip.cgi>Click here for ipfwadm wykonanie</a>"
i nie trzeba podawać hasła :)

Obrazek Kipa

Tytuł:

I o to Kipa chodziło :D katalog /wwa a nie wwa/cgi :idea: Dzięki :!:
A co do Twojego nieuważnego czytania to nie zmieniam zdania, gdyż nie wiem czemu upierasz się przy rozpoznawaniu IP. Już wcześniej napisałem jak się bez tego obejść i gwarantuje Ci, że to działa. Nie jest to może rozwiązanie idealne gdyż trzeba napisać tyle skryptów zdejmujących przekierowanie ilu jest userów, oraz odpalić tyleż samo serwerów www na kolejnych portach (np 90,91,92...) i każdego usera przekierowywać na inny, ale jak już wcześniej napisałem ja mam 10 userów i nie jest to dla mnie problemem. Wiem, że można napaisać to w jednym skrypcie i używać do tego jednego portu z www, ale niestety nie wiem jak to zrobić :( Jak ktoś nie chce używać mojego sposobu - trudno, nie ma przymusu, może sam sobie coś wykombinować (chętnie zobacze :) ).
To chyba tyle. Jak ktoś niezrozumiał jak sobie zrobić taką "Tablice ogłoszeń" to prosze o info. Postaram się to przedstawić jaśniej (może być nawet w ulubionych przez Kipę punktach :lol: ).

Tytuł:
MODERATOR

Metoda na 15 serwerów WWW :?
Zapewne to jedna zmienna w cgi, kto powie jaka :?:
Ja odsyłam gościa do serwera z SSI, odczytuję IP i posyłam do cgi. Też metoda nie dla każdego, więc dupiata, ale za to nie stawiam 15 serwerków WWW :lol:

Obrazek Kipa

Tytuł:
MODERATOR

No i jak zwykle sam zainteresowany nawet nie kwapi się sprawdzić podanych mu informacji. Więc sam zrobiłem prościutkie doświadczenie i do skryptu wstawiłem zmienną $REMOTE_ADDR i co się okazało, tak zwraca IP gościa i sprawa prosta.

Oj niektórzy lubią sobie komplikować życie :)

Obrazek Kipa

Tytuł:

Ha,ha,ha ..... Powymądżałeś sie już? Myślisz, że wszyscy mają tyle czasu na siedzeniu przy freesco co Ty? Mój pomysł nie był taki zły, gdyż miał jedną zasadniczą zaletę - działał. Też się zastanawiałem jak by go ulepszyć i gdybym miał więcej czasu też by znalazł tą kochaną zmienną. Teraz miałem i znalazłem nawet więcej - w przykładowym skrypcie cgi do Apache'a:
echo SERVER_SOFTWARE = $SERVER_SOFTWARE
echo SERVER_NAME = $SERVER_NAME
echo GATEWAY_INTERFACE = $GATEWAY_INTERFACE
echo SERVER_PROTOCOL = $SERVER_PROTOCOL
echo SERVER_PORT = $SERVER_PORT
echo REQUEST_METHOD = $REQUEST_METHOD
echo HTTP_ACCEPT = "$HTTP_ACCEPT"
echo PATH_INFO = "$PATH_INFO"
echo PATH_TRANSLATED = "$PATH_TRANSLATED"
echo SCRIPT_NAME = "$SCRIPT_NAME"
echo QUERY_STRING = "$QUERY_STRING"
echo REMOTE_HOST = $REMOTE_HOST
echo REMOTE_ADDR = $REMOTE_ADDR
echo REMOTE_USER = $REMOTE_USER
echo AUTH_TYPE = $AUTH_TYPE
echo CONTENT_TYPE = $CONTENT_TYPE
echo CONTENT_LENGTH = $CONTENT_LENGTH
nie wszystkie działają na standardowym thttpd/2.05 :( , ale z paru można skorzystać :idea:

Sprawa się uprościła i można już korzystać z jednego www (np. na porcie 90), a przykładowy skrypt zdejmujący przekierowanie może wyglądać tak:
#!/bin/sh
echo Content-type: text/html
echo
echo
ipfwadm -I -d accept -P tcp -S $REMOTE_ADDR -D 0/0 80 -r 90
echo "<font size=\"5\"><center>Komunikat przeczytany. Strony www dostepne<br>"
echo "Odswiez strone w przegladarce"
i działa dla każdego usera :)
Dla korzystających z pomysłu polecam zrobienie ogłoszenia www z wykorzystaniem ramek dzielących okno przeglądaki na dwie części:
- w górnej wyświetlać treść ogłoszenia
- w dolnej odnośnik do zdjęcia przekierowania
Nie będziecie mieli problemu z polem adresu przeglądarki, po odblokowaniu wystarczy odświeżyć stronę i www działa normalnie :wink: (jak ktoś jest leniwy to moge podesłać moje pliki :D )
A jeśli ktoś jest ambitny to niech sobie zrobi jeszcze www do zakładania przekierowań (najlepiej w /wwa/cgi ze względu na potrzebne hasło), albo niech mnie ładnie poprosi to mu przyśle :lol:

Tytuł:
MODERATOR

I prosze! Kolejna rzecz, która jeszcze niedawno wydawała się NIE DO ZROBIENIA znalazła rozwiązanie!
Myślę, że dynamiczny podział łącza na freesco to już kwestia dni :D

Tytuł:
MODERATOR

lamer pisze:
Myślę, że dynamiczny podział łącza na freesco to już kwestia dni :D

I tu się z Tobą nie mogę zgodzić :)

Obrazek Kipa

Tytuł:
MODERATOR

Oj... Pozwól, żeby powiało trochę optymizmem :wink:

Tytuł:
MODERATOR

No w końcu mamy już wersję 0.3.0 i to już nawet z próbą przeróbki pod SDI, więc w tym mogę dostrzegać nadzieję :idea:

Obrazek Kipa

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
No w końcu mamy już wersję 0.3.0

W zasadzie to OT i powinno iść na priv'a... ale co tam...
Co takiego jest w 0.3.0, że daje nadzieję? Niestety nie mam czasu na instalację i zabawę... Jakie tam jest właściwie jądro?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.