Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 16:24

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Zainstalowalem ProFTPD i ogolnie lapie sie w temacie pliku proftpd.conf na temat ktorego informacji wszedzie jest pelno. Ale jak to jest w koncu z tymi kontami uzytkownikow. Jesli dodam uzytkownika komenda ADDUSER to gdzie mam ustalic jego prawa i katalog domowy. Dla uzytkownika anonymous robie to bez problemy w pliku proftpd.conf jednak jesli dodam nowego uzytkownika przez ADDUSER i zrobie w tym pliku wpisy na takiej samej zasadzie jak dla anonymous to znaczy np:
<Nowy /mnt/router/katalog>
.....wszystkie prawa i zastrzerzenia...
</Nowy>

to nie daje to mi zadnego efektu a caly serwer ftp przestaje wtedy dzialac ,wiec domyslam sie ze ten sposob jest zly. Jak wiec ustawic konta dla uzytkonikow roznych od root i anonymous :) ??Gdzie wpisywac ich preferencje ?? Moze dajcie mi chociaz jaksi link ktory nie bedzie poswiecony jedynie plikowi proftpd.conf lecz szerzej bedzie traktowal temat .. DZIEKI

Tytuł:
MODERATOR

Po pierwsze polecam useradd a po drugie katalogi kont uzytkowników w proftpd ustalasz w pliku konfiguracyjnym. Nie żaden "Nowy" tylko <Directory sieczka do katalogu> . Po drugie musisz w proftpd.conf wpisac mu sciezke do tego skad ma brac tych uzytkowników, czyli w przypadku adduser czy useradd jest to plik /etc/passwd.
<Limit> wpisujesz im pod sciezka do katalogu. JEst kilka ładnych postów gdzie takie cos jest opisane.;)

Obrazek

Tytuł:
ok ale jak powiazac katalogi z konkretnymi userami i wskazac im je jako tzw. root katalogi ,zainstalowalem paczke useradd ,dodalem uzytkownika
,po zalogowaniu sie na jego konto ftp wywala mnie do katalogu / zamiast do jego domowego katalogu ktory ustawilem przy dodawaniu uzytkownika tzn. mnt/home/uzytkownik1 ...mimo ze w proftpd.conf jest <Directory ~> ,czytalem dosc duzo o konfiguracji proftpd a walsciwie o pliku proftpd.conf i nie wiem czy jestem taki ograniczony czy to rzeczywiscie nie jest takie oczywiste ,prosze o pomoc ..

Tytuł:
Użytkownik

Prawidlowa, dzialajaca konfiguracja katalogu domowego uzytkownika na przyklad wyglada tak:
: [/] [] ()
#definicja katalogu uzytkownika uzytkownik1
<Directory /mnt/home/uzytkownik1>
    AllowOverwrite   yes
    <Limit LOGIN>
    Allow From All
    AllowUser   uzytkownik1
    DenyAll
    </Limit>
        <Limit ALL>
         AllowUser      uzytkownik1
         DenyAll
        </Limit>
</Directory>
#koniec definicji katalogu uzytkownik'a1
I takie regulki musisz wpisac dla wszystkich uzytkownikow ktorzy maja miec dostep do ftp'a. W miejsce ALL przy dyrektywie <Limit> mozesz wstawic wiele innych funkcji ktore mozesz zabronic (deny) lub zezwolic (allow) na wykonywanie - wiecej szczegolow tutaj

Tytuł:
qrcze no juz prawie mi sie udalo :) ale tearz mam taki problem ,ustawilem kazdemu userowi jego katalog domowy na taki jaki chcialem ,ladnie po zalogowaniu przenosi ich tam wlasnie i nigdzie indziej nie maja dostepu :) czyli tak jak chcialem ale niestey zadnemu userowi nie moge nadac prawa WRITE :) nie wiem dlaczego tak sie dzieje ,przy kazdej probie zapsiu czegokolwiek jest PERMISION DENIED oto przykadowy wpis dla katalogu domoweg ouzytkownika Jaca:
<Directory /mnt/router/files/Jaca/>
AllowOverwrite yes
<Limit LOGIN>
Allow From All
AllowUser Jaca
DenyAll
</Limit>
<Limit ALL>
AllowAll
</Limit>
</Directory>
oczywiscie po kazdej wprowadzoenj zmianei wpisuje w kosoli rc_proftpd restart...
Mimo to Jaca nie moze zapsiac niczego na swoim koncie ?? hmmm .zastanawiajace nie prawda?? czy widzicie jakies inne zrodlo moich problemow?? dzieki

Tytuł:
Użytkownik

grabek pisze:
<Directory /mnt/router/files/Jaca/>
Wykasuj ten slash na koncu... za Jaca... I sprawdz czy wlascicielem katalogu domowego jest uzytkownik Jaca i jego grupa oraz czy chmod wynosi minimum 751

Tytuł:
ok dziala ,zastosowalem chmode i wykasowalem slashe ,dzieki wielke w sumie to moglem sie tego domyslec :) ok mam jeszcze takie pytanko czy mozna ograniczyc transer anonymousa a posiada on prawo READ ,na pewno mozna wpisem w stylu RateRead ale jeszcze tego nie robilem wiec nie wiem czy dziala i gdzie to wpisywac... drugie pytanko dotyczy problemu zerwania polaczenia z FTP ,lacze sie przez np TotalCommander i co chwila jest ono przerywane ,starsznie mnie to wkurza i nie wiem jaka jest tego przyczyna ,lacze sie z wnetrza sieci wiec o problemach lacza mozna zapomniec... potrafi byc tak ze skacze z jednego katalogu do drugiego a na trzecim skoku jest juz zerwane polaczenie ,przy przesylaniu plikow natomiast jest wszystko ok ,wysylam nawet 50mb pliki i spokojnie dochodza nie przerywajac polaczenia ,najgorzej jest przy zmianach katalogow...

TimeoutIdle 999
TimeoutNoTransfer 999
TimeoutStalled 90

Te wpisy chyba nie ponasza za to odpowiedzialnosci... z drugiej strony Telnet np tez nie dziala w 100% poprawnie i czesto urywa polaczenie ,chociaz juz nie tak strasznie jak ftp.... czy wine za to moze ponosic zle dobrana wartosc MTU i MRU?? Dobra poki co dzieki wielkie za FTP ,ten problem moze sie stac chyba nowym watkiem... Pozdrawiam

Tytuł:
mam podobny problem (W TC zrywa połączenie ftp w lokalnej sieci, natomiast jak się łączę z zewnątrz jest wszystko ok...)
podejrzewałem problemy z kablami, sieciówkami lub switchem - ale po wymianie nadal zrywa połączenia wew. sieci....
co może byc przyczyną? (ustwienia serwerka dla ftp takie jak powyżej)... jakies pomysły?
wygląda to tak jakby za duży (szybki?) transfer był i się zapycha... ehhhh....

macie jakies pomysły? thx!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.