Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 17 lipca 2025, 12:51

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Nadal problemy z pakietem proftpd, jak już wcześneij wspomniałem konfiguruje go na innym serwerze, gdzie nie mam bezposredniego dostępu. wkleiłem tekst z instrukcji znajdującej sie na stronie
http://wydmy.republika.pl/freesco i nic nie działa wpisuje w przeglądarce ftp://xxx.xxx.xxx.xxx/ i po jakims czasie pokazuje się okienko ze nie można nawiązać połączenia, co mam zrobić, co może być źle??? Dziekuje z góry

Pozdrawiam Daniel

Tytuł:
Aha i jeszcze jedno pytanie czy wg. tej konfigurcji usługa ftp bedzie dostepna tylko z sieci wewnętrznej???

Tytuł:
Honorowy Admin

Domyślnie proftpd ma wpis ipfwadm blokujący dostęp z netu. Patrz w rc_proftpd. Dlaczego nie działa? Może to właśnie "wklejanie" do konfigu. Zobacz jeszcze przykład na miniwebportalu.

Tytuł:
No nie wiem ja nie zauważyłem żadnego wpisu ipfwadm w rc_proftpd i jeszcze jedno jak mi się dobrze przypomina bo robiłem to późno w nocy zaraz po instalaji pakietu proftpd i po wydaniu polecenia rc_proftpd nawiązał połączenie z serwerem ftp jednak nie wyskoczyło okienko do logowania czy coś podobnego tylko informacja wpisana w poleceniu ServerName w pliku proftpd.conf po przeprowadzeniu zmian w konfiguracji i reboocie serwera wyskakuje tylko monit ze Nie można było ustanowić połączenia. Wywaliłem pakiet i zainstalowałem ponownie i nic, nawet usunięcie wszystkich userów nic nie pomogło. Co mam teraz robić???

Tytuł:
Użytkownik

U mnie na roota nie da się wogóle zalogować - pytanie było w innym poście. Łącze się natomiast za pomocą windows commandera i wtedy ładnie wszystko wchodzi. W Inetrnet Expl. jak wpisze adres swojego serwera wchodzi automatycznie na konto anonymousa. Wchodze oczywiście od strony sieci lokalej bo świat zewnętrzny odciełem sam za pomocą ipfwadm bo takowego wpisu blokującego proftpd nie ma - pisze oczywiście o pakiecie Leszka Filipskiego :lol:

Tytuł:
Honorowy Admin

Faktycznie blokady nie ma w pakiecie Leszka.
Konto root jest zablokowane i to jest ok.
Internet explorer wchodzi na konto anonimowe.
Windows commanderem albo innym klientem (ws ftp) można się łączyć z kontem usera.
Oczywiście, może tu zachodzi ta okoliczność, muszą byc poprawne konta userów - każdy ma inny ID i swój katalog - bez zainstalowania pakietu useradd-pl lub ręcznej edycji pliku passwd to będzie niemożliwe i proftpd nie połączy skoro ma wszystkich userów o numerze 500...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.