Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 października 2017, 07:01

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 10:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Witam
Zainstalowałem eos wer 2010 na bylym sbs 2003. Z instalacja nie bylo problemu. Skonfigurowalem karty sieciowe
eth 0 - jako wan z numerem statycznym 192.168.1.10 i brama 192.168.1.1, dnsy tpsa. Internet na serwerze jest. Skonfigurowalem eth1 jako lan z numerem ip 192.168.100.1 . Stacja otrzymuje ip 192.168.100.254 natomiast brame otrzymuje 192.168.1.1. Ze stacji moge pingowac na serwer, w przegladarce wczytuje sie strona www eosa. Natomiast pingi do sieci internet nie dochodza zarowno po nazwie jak ip.
Prosze o pomoc
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 10:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
wynik ipatables -L
Chain INPUT (policy DROP)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere anywhere
DROP tcp -- anywhere anywhere multiport dports 13
5,microsoft-ds
REJECT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:auth reject
-with icmp-port-unreachable
REJECT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:socks rejec t-with icmp-port-unreachable
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:http
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ftp-data
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ftp
ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh
ACCEPT icmp -- anywhere anywhere icmp echo-request l imit: avg 1/sec burst 5
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTAB LISHED

Chain FORWARD (policy DROP)
target prot opt source destination
ACCEPT all -- anywhere anywhere
DROP tcp -- anywhere anywhere multiport dports 13 5,microsoft-ds
ACCEPT all -- anywhere anywhere
ACCEPT all -- anywhere anywhere state RELATED,ESTAB LISHED

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 12:04 
Offline

Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 01:40
Posty: 86
w firewall'u opcja network zaznaczona? bramą dla klietow sieci jest eos czyli ip powinno być 192.168.100.1 dla połączenia z eth1.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 12:21 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
opcja network zaznaczona
eth1 skonfigurowana ip: 192.168.100.1 a klient dostaje poprawny nr ip
np. 192.168.100.251 natomiast brame 192.168.1.1?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 12:25 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
po wpisaniu na sztywno na kliencie :
ip 192.168.100.251
brama 192.168.100.1
dns 192.168.100.1
odzywa sie squid
zmiana dns na tpsa nic nie daje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 12:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Inna dziwna rzecza jest to ze karty sieciowe sie po pewnym czasie wylaczaja w centrum konfiguracji sieci eth1 (nr ip 192.168.100.1) pokazuje na pomaranczowo ze jest nie polaczony. A ze stacji moge normalnie na niego pingowac ????
Squid daje informacje : the requested url could not be retrieved


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 12:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Po wlaczeniu karty eth0 wylacza sie karta eth1 wtedy brak internetu po wlaczeniu karty eth0 wylacza sie karta eth1 w centrum. Pingi z klienta dochodza do eth1 ale squid w przegladarce sie nie odzywa.
Czyli reasumujac te karty pracujac razem sie gryza. Jak dziala karta wan jest net na serwerze , jak dziala lan squid nie moze sie polaczyc na zew bo wan nie dziala.....dodac nowa karte?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 13:04 
Offline

Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 01:40
Posty: 86
kolego używamy funkcji edytuj bo później robi się burdello. eos od samego początku był już wstępnie skonfigurowany.
Konfiguracja powinna wygladac najwięcej tak
eth0
ip zew lub ip nadawane z nadrzędne routera
brama zew lub routera
dns zew np (tp) lub routera
eth1
ip 192.168.100 1
maską 255.255.255.0

klienci pod eth1

powinni mieć

ip 192.168.100.x
maska 255.255.255.0
dns 192.168.100.1
bramą 192.168.100.1

taka informacja squida świadczy ze jest problem z polaczeniem internetowym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 13:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Twój wpis wo0t?! nic nie wnosi.
Z moich powyzszych wpisow wynika ze dwie karty razem nie pracuja. Nie jest to wina konfiguracji kart
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 16:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
:-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 17:00 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
alfzmelmack pisze:
Twój wpis wo0t?! nic nie wnosi.
Z moich powyzszych wpisow wynika ze dwie karty razem nie pracuja. Nie jest to wina konfiguracji kart
Pozdrawiam


Nie wnosi? Na tacy Ci daje rozwiazanie. Ty po prostu nie rozumiesz wskazówek, ale łopatologicznie, od początku: wklej wyniki poleceń:

ifconfig
route
ip route

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 19:38 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Na mój gust to jednak skopana konfiguracja sieciowa. Zrób ją porządnie od nowa według manuala.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 22:01 
Offline

Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 01:40
Posty: 86
Ja podejrzewam że kolega za dużo poklikal i dlatego nie działa... a tu nie o to chodzi...

Jakbym miał patrzec w tym centrum całym czy karty działaja to do dzis a nawet teraz bym jeczał na forum... u mnie eth0 i eth1 jak i nawet ppp+ sa cały czas rozłączone ,a sieć działa i internet...

kolego jak do klientów przypisałeś brame routera nadrzednego to net nie bedzie smigał, skoro przypisaleś brame 192.168.100.1 ( zakładając ze taki ma ip eth1 na eos) i odzywa sie squid tzn ze internet idzie przez serwer czyli prawidlowo a skoro nie ma strony internetowej tzn ze skopałem połączenie Wan.
Moj wniosek z tego jest taki ze za duzo naklikales... i robiłes na własna reke...

eos.freesco.pl w menu dokumentacja sa PDF do pobrania i wedlug tego prosze sie 3mac a na pewno bedzie działać.

graficzne ten sytem mial tylko ulatwic bardzooo szybkich zmian wprowadzanie... ja nawet dodajac reguły firewalla wole edytowac skrypt i z reki wszystko wpisac. jedyna rzecz ktora graficznie robie to dansguardian.

jezeli twoja siec wyglada tak

WAN --> Router --> EOS --> klient

to na eth0 wpisujesz statyczne adresy z routera jakie on przydziela
np

ip 192.168.1.10
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
dns 192.168.1.1 (lub tp)

na eth1

ip 192.168.100.1
maska 255.255.255.0

DHCP wstepnie jest skonfigurwane

ale napewno przydziela
ip 192.168.100.xxx
brame 192.168.100.1
maska 255.255.255.0
dns 192.168.100.1

taka konfiguracja musi dzialac nie ma bata... nie klikaj nic więcej... pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 9 grudnia 2011, 23:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Znalazlem cos takiego:
http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php? ... c&start=30
Ta sama sytuacja co u mnie ---- wyłaczanie sie kart sieciowych-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota, 10 grudnia 2011, 23:44 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
To zastosuj te same rady. To pomoże.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 grudnia 2011, 11:47 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
alfzmelmack pisze:
Znalazlem cos takiego:
http://forum.kopi.edu.pl/viewtopic.php? ... c&start=30
Ta sama sytuacja co u mnie ---- wyłaczanie sie kart sieciowych-----


A napiszesz mi w końcu wyniki poleceń, o które prosiłem? Chcesz rozwiązać problem, czy popisać trochę postów?

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 grudnia 2011, 20:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
A wiec...
Wczoraj żeby mieć co robić w weekend wziąłem serwer, stacje i router do domu. Zainstalowałem SRU serwer ale:
- strasznie wolno pracował ( moj serwer to , P4 2.4 1GB RAM.)
- nie zainstalował myszy usb
Przeinstalowałem na eosa, skonfigurowałem karty. Stacja dostała ip i logowała się do routera przez eosa

Dziś przewiozłem sprzęt do szkoły podłączyłem i okazuje sie ze nie ma na serwerze neta. Zajrzalem do zarzadzania uslugami sieciowymi i karta eth 0 byla wylaczona (choc jak podnosil sie serwer to obie karty sie uruchomily). Wlaczylem karte eth0 i net sie pojawil. Niestety na stacji roboczej nie bylo neta.Odezwal sie squid.
Wpadlem na pomysl zeby zmienic dns na karcie eth0(wan)
- byly dns tpsa 194.204.152.34; 194.204159.1
- wpisalem dns routera 192.168.1.1
Net sie pojawil na stacji roboczej
Najgorsze pozostalo to ze po restarcie serwera eth0 nie podnosi sie musze recznie wlaczyc .....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 grudnia 2011, 23:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Zalogowalem sie przez putty i daje wyniki polecen:
[root@eos ~]# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:F2:1B:75:73
inet addr:192.168.1.10 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:17262 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:9332 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:13483315 (12.8 MiB) TX bytes:2346422 (2.2 MiB)
Interrupt:16

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:F2:1B:75:74
inet addr:192.168.100.1 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:24187 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2702 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1776710 (1.6 MiB) TX bytes:2044892 (1.9 MiB)
Interrupt:21

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:11152 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:11152 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:2954579 (2.8 MiB) TX bytes:2954579 (2.8 MiB)

[root@eos ~]# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.100.0 * 255.255.255.0 U 5 0 0 eth1
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 5 0 0 eth0
link-local * 255.255.0.0 U 5 0 0 eth0
link-local * 255.255.0.0 U 5 0 0 eth1
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
default krzysiu-PC.rout 0.0.0.0 UG 5 0 0 eth0

[root@eos ~]# ip route
192.168.100.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 192.168.100.1 metric 5
192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.10 metric 5
169.254.0.0/16 dev eth0 scope link metric 5
169.254.0.0/16 dev eth1 scope link metric 5
127.0.0.0/8 dev lo scope link
default via 192.168.1.1 dev eth0 metric 5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 11 grudnia 2011, 23:19 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Zawsze będzie możliwość, że karta nie wstanie automatycznie, jeśli zostały popełnione błędy podczas konfiguracji (np zaznaczenie odpowiedniej opcji w kreatorze).

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 00:35 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Z tego co widzę bramą domyślną dla EOS'a jest 192.168.1.1 i w tablicy routingu tego nie widzę. Wpisz w konsoli:
: [/] [] ()
route del default
route add default gw 192.168.1.1


i sprawdź, czy działa

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl