Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 25 czerwca 2017, 00:33

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 10:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Albercik po wykonaniu Twojego polecenia net dziala
[root@eos alfzmelmack]# ip route
192.168.100.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 192.168.100.1 metric 5
192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.10 metric 5
169.254.0.0/16 dev eth0 scope link metric 5
169.254.0.0/16 dev eth1 scope link metric 5
127.0.0.0/8 dev lo scope link
default via 192.168.1.1 dev eth0

[root@eos alfzmelmack]# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.100.0 * 255.255.255.0 U 5 0 0 eth1
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 5 0 0 eth0
link-local * 255.255.0.0 U 5 0 0 eth0
link-local * 255.255.0.0 U 5 0 0 eth1
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
default krzysiu-PC.rout 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

[root@eos alfzmelmack]# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:F2:1B:75:73
inet addr:192.168.1.10 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:51336 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:29148 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:32776603 (31.2 MiB) TX bytes:7911392 (7.5 MiB)
Interrupt:16

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:F2:1B:75:74
inet addr:192.168.100.1 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:56803 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:11439 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:5037245 (4.8 MiB) TX bytes:10447083 (9.9 MiB)
Interrupt:21

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:32226 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:32226 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:13224304 (12.6 MiB) TX bytes:13224304 (12.6 MiB)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 10:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
To znaczy, że skopałeś konfigurację w kreatorze. Należy pamiętać, że domyślną bramę podajemy w konfiguracji karty WAN, a NIE podajemy nic w tym samym polu w konfiguracji dla karty LAN.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 12:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
I tak chcialem zrobic ale:
konfigurator automatycznie wstawial brame i dns w karcie lan (192.168.100.1) po usunieciu dodawal ponownie.Cos te konfiguratory w x-ach nie tak dzialaja moze w terminalu zmienic ustawienia karty?. W którym pliku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:04 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Działają konfiguratory. Już kilkudziesięciu ludzi dało sobie z tym radę.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Panie Macku skoro pisze ze konfigurator wstawia automatycznie w pola brama i dns wartosci z nr ip dla karty lan to tak jest (tego nie wymyslilem sobie) Piszac tutaj prosze o pomoc w konfiguracji . Pana odpowiedzi sprowadzaja sie do :
to powinno dzialac
u innych to dziala to u pana tez powinno
T o nie jest merytoryczna pomoc. Jedynie Albercik konkretnie cos wniosl do
pomocy w konfiguracji
Głowny problem to dlaczego po restarcie serwera musze recznie podnosic karte wan ( choc jak pisalem system podnosi karty)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:44 
Offline
PGF

Rejestracja: sobota, 15 marca 2003, 13:54
Posty: 2780
Tylko nie wydrapcie sobie oczu dziewczyny :). Popraw w konfiguratorze, wywal w takim razie bramę z LANu , tam jej być NIE MOŻE. Natomiast dla WAN być MUSI. Routing trafi tam, gdzie powinien i będzie git.

_________________
Internet TV telefon - Nakło nad Notecią
NoNieno.pl - urywa gacie :)
Szybkie kobiety i piękne samochody


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Spokojnie nie o to tu przeciez chodzi :). Mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie reczna edycja plikow. Nie jestem aktualnie przy serwerze a i router sprzetowy mi sie sypie.Bede ok 16 postaram sie powalczyc...Jezeli moge prosic o podpowiedz w lokalizacji plikow karta lan


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
alfzmelmack pisze:
Panie Macku skoro pisze ze konfigurator wstawia automatycznie w pola brama i dns wartosci z nr ip dla karty lan to tak jest (tego nie wymyslilem sobie) Piszac tutaj prosze o pomoc w konfiguracji . Pana odpowiedzi sprowadzaja sie do :
to powinno dzialac
u innych to dziala to u pana tez powinno
T o nie jest merytoryczna pomoc. Jedynie Albercik konkretnie cos wniosl do
pomocy w konfiguracji
Głowny problem to dlaczego po restarcie serwera musze recznie podnosic karte wan ( choc jak pisalem system podnosi karty)

alfzmelmack, nie chce cie obrażać, ale jakoś Ci nie wierze, (tzn. wierze ze tak jest jak piszesz tylko, nie widzisz co tam jest) wierze Mackowi, sam zrobił ten system i chyba bardziej wie co powinno a co nie powinno działać, jak byś przeczytał PDF-a nie pisał byś tych postów,Albercik podał ci na skróty to co skopałeś konfiguratorem. I jeszcze jedno to ze konfigurator wstawia to jest normalne,ale zmieniając adresacje na swoja te wstawione "defautowe" ustawienia powinieneś zmienić i dopasować do swojej adresacji, a nie klikać bezmyślnie "ENTER" bo coś tam już jest wstawione.
EDIT
Sie troche spoznilem,
lepiej zainstaluj od nowa EOS będzie szybciej, niż grzebanie przez Ciebie w plikach, skoro konfiguratorami skopałeś ustawienia, to nie chce wiedzieć co zrobisz grzebiąc w plikach!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 15:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Jezeli chodzi o dokumentacje to sie z nia zapoznalem. Jezeli chodzi o konfigurator to nie klikam tak sobie tylko czytam i staram sie wykonac tak jak to jest w dok. Konfiguracja lan
wpisuje ip 192.168.100.1
konfigurator sam dodaje maskie oraz brame i dns . Oczywiscie dokumentacja mowi ze pola maja pozostac puste. Wykasowuje wiec to co dodal konfigurator , zapisuje sprawdzam ustawienia karty i brama i dns sa jak to wpisywal konfigurator. Jak mam to zmienic........ moim zdaniem reczna edycja plikow.
Druga sprawa w konfiguratorze JEST zaznaczona opcja ze karty maja podnosic sie podczas startu systemu, niby sie podnosza ale.... musze wlaczyc karte wan recznie takze jak dla mnie sa pewne niespojnosci pomiedzy powloka x a terminalem. OT co....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 15:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1202
Lokalizacja: Bieruń
Tak zgada sie tylko ze IP powinno być 192.168.100.1,ale jak nie będzie servera DNS to nie bedzie DNS 192.168.100.1 tylko trzeba podać providera
EDIT
co do kart to sprawdź w biosie czy IRQ masz ręczne wpisane dla kart, czasem jak jest z automatu to czasem sie cos moze pogrysc :-)

EDIT2
instaluj od nowa, czas ok 1-1,5h


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 12 grudnia 2011, 19:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:05
Posty: 39
Mysle ze temat jest zakonczony. Przyczyna braku neta byly dns tpsa w karcie wan eosa. W momencie gdy podalem dns routera sprzetowego net zaczal smigac. Logi wygladaja tak:
[root@eos security]# route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
255.255.255.255 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 eth0
192.168.100.0 * 255.255.255.0 U 5 0 0 eth1
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 5 0 0 eth0
link-local * 255.255.0.0 U 5 0 0 eth1
link-local * 255.255.0.0 U 5 0 0 eth0
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
224.0.0.0 * 224.0.0.0 U 0 0 0 eth0
default krzysiu-PC.rout 0.0.0.0 UG 5 0 0 eth0
[root@eos security]# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:F2:1B:75:73
inet addr:192.168.1.10 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1193466 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1035552 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1244733820 (1.1 GiB) TX bytes:172892284 (164.8 MiB)
Interrupt:16

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:15:F2:1B:75:74
inet addr:192.168.100.1 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:859401 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1231690 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:151108400 (144.1 MiB) TX bytes:1269450371 (1.1 GiB)
Interrupt:21

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:1566327 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1566327 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1242914698 (1.1 GiB) TX bytes:1242914698 (1.1 GiB)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 24 września 2012, 13:38 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
Witam podepnę sie do tematu.
Po zainstalowaniu eosa i konfiguracji pojawił mi sie dziwny problem tzn.:

Internet eos dostaje bezpośrednio z zewnątrz przez modem (83.3 cos tam cos tam)
po konfiguracji na eosie jest internet na pierwszą pracownie (a jest ich 3 + biblioteka)
eos przydziela IP i na bibliotekę też,
na dwie pozostałe nie ciekawe czemu przed podmianką z sbsa dzialalo wiec switche sa dobre (a poprawność podpięcia switchy sprawdziłem ze trzy razy) a wracając do pierwszej pracowni internet działa UWAGA! ale tylko wtedy kiedy wprowadze ręcznie dns1 i dns2 tpsa te 194.itd na kliencie, masakra! o co tu chodzi? chyba z 10 razy czytałem ten podręcznik :) I wszystko wydawało sie zgodne z instrukcją. Nie grzebalem nic w plikach konfiguracyjnych typu dhcp.conf wiec chyba nic wielkiego nie skopałem gdzie robię błąd?
Firewall jak w podręczniku do dansgurdiana zaglądalem tylko po to by odblokowac strony typu wp.pl bo blokowal.
Bardzo prosze o odpowiedz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 24 września 2012, 14:27 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Po pierwsze wklej wynik polecenia ifconfig (z roota).
Po drugie sprawdź na maszynie (jednej starczy) w każdej podsieci poleceniem ipconfig, jakie są parametry sieci.
Czy zgadza się to z kartą LAN serwera?
W /etc/dhcpd.conf są z góry wpisane serwery DNS, które działają w zasadzie prawie wszędzie. Możesz je zmienić, jeśli nie działają u ciebie.
Czy na pewno nie ma w sieci innego serwera dhcp? Jaka jest struktura sieci? Jakie serwery są w pracowniach?

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 30 września 2012, 14:41 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
Witam długo nie odpowiadałem ale miałem pilny wyjazd.

Wklejam ifconfig z rota:

[root@eos ~]# ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1A:4D:27:41:62
inet addr:83.3.243.75 Bcast:83.3.243.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::21a:4dff:fe27:4162/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:23565 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:14427 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:23025304 (21.9 MiB) TX bytes:1135672 (1.0 MiB)
Interrupt:21 Base address:0x6000

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:62:08:D0
inet addr:192.168.100.1 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::2e0:4cff:fe62:8d0/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:3041 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:506 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:273363 (266.9 KiB) TX bytes:91767 (89.6 KiB)
Interrupt:18 Base address:0x6000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:14694 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:14694 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1360823 (1.2 MiB) TX bytes:1360823 (1.2 MiB)

[root@eos ~]#



ORAZ Z klienta:

Obrazek


Narazie tyle dzieki za odpowiedz


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 30 września 2012, 17:32 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Z całą pewnością masz gdzieś błąd w adresie DNS. Prawidłowo 194.204.152.34 - jeżeli pierwszy miał kłopoty, to drugiego już nie miałeś.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 30 września 2012, 20:36 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
tak tak tam ma byc 194.204.152.34 tak mam na innych klientach ten zrzut robiłem zaraz po wpisaniu ręcznie dns-u wiec stąd ta pomyłka.
Ale pytanie brzmi dlaczego serwer kiedy przydziela normalnie ip dla klienta to nie ma internetu, a kiedy ręcznie wpisze te dns klientowi to internet sie pojawia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela, 30 września 2012, 21:09 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
viper.5v pisze:
tak tak tam ma byc 194.204.152.34 tak mam na innych klientach ten zrzut robiłem zaraz po wpisaniu ręcznie dns-u wiec stąd ta pomyłka.
Ale pytanie brzmi dlaczego serwer kiedy przydziela normalnie ip dla klienta to nie ma internetu, a kiedy ręcznie wpisze te dns klientowi to internet sie pojawia?

Dziwnie nie wierzę w cuda.
Sprawdź w /etc/dhcpd.conf jakie są dnsy.
Sprawdź na stacji, jakie dnsy przydzielił serwer.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 1 października 2012, 10:43 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
Przyznam sie ze zapis w tym pliku tj dhcpd.conf jest dla mnie zabardzo nie czytelny pozwole sobie rzucic jego treść:

# for explanation in french go to : http://www.delafond.org/traducmanfr/man ... onf.5.html
ddns-update-style none;
allow booting;
allow bootp;

# Your dhcp server is not master on your network !
#not authoritative;
# Your dhcpd server is master on your network !
authoritative;
#not authoritative;

#Interface where dhcpd is active
DHCPD_INTERFACE = "eth1";

# Definition of PXE-specific options
# Code 1: Multicast IP address of bootfile
# Code 2: UDP port that client should monitor for MTFTP responses
# Code 3: UDP port that MTFTP servers are using to listen for MTFTP requests
# Code 4: Number of secondes a client must listen for activity before trying
# to start a new MTFTP transfer
# Code 5: Number of secondes a client must listen before trying to restart
# a MTFTP transfer

# define Option for the PXE class
option space PXE;
option PXE.mtftp-ip code 1 = ip-address;
option PXE.mtftp-cport code 2 = unsigned integer 16;
option PXE.mtftp-sport code 3 = unsigned integer 16;
option PXE.mtftp-tmout code 4 = unsigned integer 8;
option PXE.mtftp-delay code 5 = unsigned integer 8;
option PXE.discovery-control code 6 = unsigned integer 8;
option PXE.discovery-mcast-addr code 7 = ip-address;

#Define options for pxelinux
option space pxelinux;
option pxelinux.magic code 208 = string;
option pxelinux.configfile code 209 = text;
option pxelinux.pathprefix code 210 = text;
option pxelinux.reboottime code 211 = unsigned integer 32;
site-option-space "pxelinux";
# These lines should be customized to your setup
#option pxelinux.configfile "configs/common";
#option pxelinux.pathprefix "/pxelinux/files/";
#filename "/pxelinux/pxelinux.bin";

option pxelinux.magic f1:00:74:7e;
option pxelinux.reboottime 30;
#if exists dhcp-parameter-request-list {
# Always send the PXELINUX options
# append dhcp-parameter-request-list 208, 209, 210, 211;
# append dhcp-parameter-request-list 208,211;
# }

#Class that determine the options for Etherboot 5.x requests
class "Etherboot" {

#if The vendor-class-identifier equal Etherboot-5.0
match if substring (option vendor-class-identifier, 0, 9) = "Etherboot";

# filename define the file retrieve by the client, there nbgrub
# our tftp is chrooted so is just the path to the file
filename "/etherboot/nbgrub";

#Used by etherboot to detect a valid pxe dhcp server
option vendor-encapsulated-options 3c:09:45:74:68:65:72:62:6f:6f:74:ff;

# Set the "vendor-class-identifier" field to "PXEClient" in dhcp answer
# if this field is not set the pxe client will ignore the answer !
option vendor-class-identifier "Etherboot";

vendor-option-space PXE;
option PXE.mtftp-ip 0.0.0.0;

# IP of you TFTP server
next-server 192.168.100.1;
}


# create the Class PXE
class "PXE" {
# if the "vendor-class-identifier" is set to "PXEClient" in the client dhcp request
match if substring(option vendor-class-identifier, 0, 9) = "PXEClient";

# filename define the file retrieve by the client, there pxelinux.0
# our tftp is chrooted so is just the path to the file
# If you prefer use grub, use pxegrub compiled for your ethernet card.
#filename "/PXEClient/pxegrub";
filename "/X86PC/linux/linux.0";

# Set the "vendor-class-identifier" field to "PXEClient" in dhcp answer
# if this field is not set the pxe client will ignore the answer !
option vendor-class-identifier "PXEClient";


vendor-option-space PXE;
option PXE.mtftp-ip 0.0.0.0;

# IP of you TFTP server
next-server 192.168.100.1;
}

# the class know exist just for deny the response to other DHCP request
class "known" {
match hardware;
one-lease-per-client on;
ddns-updates on;
ddns-domainname = "";
option domain-name "";
option domain-name-servers 192.168.100.1;
ddns-hostname = pick-first-value(ddns-hostname, option host-name);
option fqdn.no-client-update on;
set vendor_class_identifier = option vendor-class-identifier;
}

# TAG: COMPUTER_LIST_BEGIN
#host compute9{
# hardware ethernet 00:02:b3:3f:7e:b7;
# fixed-address compute9;
# TAG: COMPUTER_LIST_END

# subnet 192.168.200.0 netmask 255.255.255.0 {
subnet 192.168.100.0 netmask 255.255.255.0 {
option subnet-mask 255.255.255.0;
option routers 192.168.100.1;
default-lease-time 28800;
max-lease-time 86400;
option domain-name "";
option domain-name-servers 192.168.100.1;
next-server 192.168.100.1;

pool {
range 192.168.100.65 192.168.100.254;
# deny members of "PXE";
# deny members of "Etherboot";
}

# pool {
# range 192.168.200.200 192.168.200.254;
# give an address of the the pool for PXE client and deny the other
#allow members of "PXE";
#deny members of "known";
#allow members of "Etherboot";
# }




}


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 1 października 2012, 19:14 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7798
Lokalizacja: Słupsk
Sprawa jest bardzo prosta.
Jak się nie czyta instrukcji to takie kwiatki wychodzą. NIE jest to domyślny plik z EOSa. W instrukcji jest opisane co mniej więcej w zakresie dhcp trzeba zrobić, a czego nie robić. NIE WOLNO URUCHAMIAĆ konfiguracji DHCP, ani Samby, ani serwera www z tzw. "konfiguracji komputera".
Ten plik jest do wyrzucenia.
Uruchom jakiś komputer z płyty instalacyjnej EOSa, skopiuj na pendrive plik /etc/dhcpd.conf i przenieś go do EOSa. Wpisz service dhcpd restart.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek, 2 października 2012, 16:29 
Offline

Rejestracja: sobota, 5 marca 2011, 11:46
Posty: 9
mialem chwile i skopiowalem tak jak mówiłeś tzn. uruchomiłem liveCD na innym komputerze i skopiowalem dhcpd.conf na pendriva, próbowałem przenieść z pendriva do katalogu z plikiem zeby go nadpisac ale sie nie da (tj metodą przeciągnij i upuść) czy musze wejść do pliku i tam go edytować? I tą komendę restart dhcpd oczywiście w konsoli, tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl